Νέα μέτρα στο διπλωματικό μαραθώνιο διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού προσθέτει η Αθήνα. Με την επιστροφή του από τη Λευκωσία και τις συνομιλίες που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, ο πρωθυπουργός, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, προετοιμάζεται για τα επόμενα μεγάλα ορόσημα στο μέτωπο της ενημέρωσης εταίρων και συμμάχων, έχοντας δώσει το στίγμα των προθέσεών του στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

«Θα εξακολουθώ με ήρεμη αυτοπεποίθηση να υπεραμύνομαι των ελληνικών θέσεων. Θα το κάνω σε κάθε διεθνές φόρουμ στο οποίο βρίσκομαι, είτε αυτό είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε αυτό είναι το ΝΑΤΟ, είτε αυτό είναι οι διμερείς μου επαφές. Όχι με διάθεση να στοχοποιήσω την Τουρκία και να κουνήσω το δάχτυλό μου σε οποιονδήποτε, αλλά να εξηγήσω γιατί σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για την Ευρώπη θα ήταν μεγάλο πρόβλημα για την Ευρώπη, για το ΝΑΤΟ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, να υπάρχει ακόμα μία εστία αβεβαιότητας και αστάθειας στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Συνάντηση Μητσοτάκη με Ντράγκι

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, πρώτος σταθμός σε αυτό το νέο κύμα διεθνοποίησης των προκλήσεων της Άγκυρας θα είναι η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ιταλό ομόλογό του, Μάριο Ντράγκι. Εν όψει μιας Συνόδου με άκρως γεωπολιτικό αποτύπωμα, οι κύριοι Μητσοτάκης και Ντράγκι θα συζητήσουν, όπως είναι αναμενόμενο, για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και για τη συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα φέρει στο τραπέζι το ζήτημα της Τουρκίας.

Από εκεί και πέρα, η διεθνοποίηση της παραβατικότητας της γείτονος θα τεθεί ακόμα πιο εμφατικά από τον πρωθυπουργό στους ομολόγους του στις Βρυξέλλες, με κεντρικό στόχο της Αθήνας να μην είναι άλλος από την καταδίκη της Τουρκίας, μέσω μιας σαφούς αναφοράς στο Κείμενο των Συμπερασμάτων.

Αναμένει τη Σύνοδο Κορυφής

Με όπλο τη διεθνή νομιμότητα και τις ισχυρές θέσεις της που εδράζονται στο Διεθνές Δίκαιο, η ελληνική πλευρά αναμένει και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 29 και 30 Ιουνίου στη Μαδρίτη, ενώ τελευταίος σταθμός στο μαραθώνιο της διεθνοποίησης της τουρκικής παραβατικότητας θα είναι η ομιλία του πρωθυπουργού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 5 Ιουλίου.