Πιθανό θεωρεί το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου ο πρώην υφυπουργός Άμυνας και στρατηγός εν αποστρατεία, Αλκιβιάδης Στεφανής, λόγω της εσωτερικής πολιτικής κατάστασης που επικρατεί στην Τουρκία και την κατάρρευση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις δημοσκοπήσεις.

«Η Τουρκία είναι σταθερή στα στρατηγικά της πλάνα, αλλά η στάση της Ελλάδας είναι ψύχραιμη και αποφασιστική και δεν ακολουθεί την ρητορική της Τουρκίας», δήλωσε ο κ. Στεφανής μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο και επανέλαβε τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, πως σε περίπτωση απειλής των συνόρων μας η αντίδραση της Ελλάδας θα είναι συντριπτική.

«Η ελληνική πλευρά αναλύει καθημερινά όλο το πεδίο. Φυλάσσονται καλά και ο Έβρος και τα νησιά» πρόσθεσε και επεσήμανε πως το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας.

Σε ότι αφορά τις αιτιάσεις των Τούρκων περί επαναπροωθήσεων μεταναστών είπε πως η Ελλάδα τηρεί την διεθνή νομοθεσία.

Κληθείς να σχολιάσει την πολιτική ίσων αποστάσεων του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως κάνει αυτό που του λένε τα έθνη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του
 

Αναφορικά με τα μπρος –πίσω στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Κάθε χώρα έχει διάφορα πλάνα, υπάρχει το στρατηγικό πολιτικό πλάνο, υπάρχει το επιχειρησιακό, υπάρχει το τακτικό, η Τουρκία είναι σταθερή στα στρατηγικά της πλάνα από εκεί και πέρα οι χθεσινές κινήσεις αποτελούν κάποιες κινήσεις τακτικής έτσι ώστε να πάμε στις Συνόδους Κορυφής είτε του ΝΑΤΟ είτε της ΕΕ που θα απουσιάζει η Τουρκία αλλά θα συζητηθεί η Τουρκία και η στάση της, και να μην υπάρχει αυτή η σκληρή κατάσταση που υπάρχει τώρα. Η πολιτική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι εκπεφρασμένη και δεν υπάρχει μέρα που να μην δηλώνεται. Είδαμε τον κ. Πρωθυπουργό να κάνει μια εξαιρετική συνάντηση με τον κ. Ερντογάν και λίγες μέρες μετά είχαμε 141 παραβιάσεις άρα βλέπουμε ότι το ένα είναι ανεξάρτητο από το άλλο. Πρέπει να μιλάμε, να συζητάμε, πρέπει να δράττουμε κάθε ευκαιρία που μας δίνεται έστω και ένα απλό σφίξιμο χεριού ή μια φιλοφρόνηση και αυτό είναι ένα κομμάτι μέσα στη γενικότερη κατάσταση.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η τακτική του μπρος –πίσω που ακολουθεί ο Ερντογάν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει να κάνει με την εσωτερική κατανάλωση της Τουρκίας λόγω εκλογών: Έχει να κάνει με την εσωτερική κατανάλωση αλλά δεν πρέπει εμάς να μας κοιμίζει και να μην κάνουμε εμείς αυτά τα οποία πρέπει να κάνουμε. Μην εξετάζουμε πάντα τι κάνει η Τουρκία, να εξετάσουμε τι κάνουμε εμείς. Εμείς είμαστε σταθεροί, ειμαστε αποφασιστικοί, είμαστε ενωμένοι εμπρός σε αυτό τον κίνδυνο κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό. Εκεί που η Τουρκία δεν το αντιμετώπισε αυτό προχώρησε στο επόμενο βήμα στη Λιβύη, στη Συρία, στο Ιράκ η Τουρκία εκμεταλλεύεται ευκαιρίες, σε εμάς δεν υπάρχει τέτοια ευκαιρία. Εμείς είμαστε σταθεροί ενωμένοι, αποφασιστικοί και δυνατοί. Εμείς την τελευταία περίοδο δεν αλλάξαμε τη στάση των ευρωπαίων και της Αμερικής απέναντι μας παρακαλώντας, αλλάξαμε δείχνοντάς τους ότι έχουμε τη δύναμη να κάνουμε πράξη πάρα πολλά πράγματα.

Ερωτηθείς αν περάσαμε από μια στρατηγική κατευνασμού σε μια στρατηγική αποτρεπτικής ισχύος: Αυτό είναι, εμείς τα προηγούμενα χρόνια πηγαίναμε στο εξωτερικό παρακαλώντας να μας βοηθήσουνε και παρακαλώντας να διαμεσολαβήσουνε για να μην συμβεί κάτι κακό σε εμάς. Εννοώ πριν το 2019, μετά τις εκλογές ο πρωθυπουργός πήρε μια κομβική απόφαση πλέον προβάλει τα ισχυρά σημεία της χώρας. Τις συμμαχίες της, την επιχειρησιακή της δύναμη η οποία είναι πραγματικά τρομερή. Η χώρα μας έχει τέτοιες ένοπλές δυνάμεις που όλοι ζητάνε να έρθουν να εκπαιδευτούμε με εμάς γιατί είναι το επιχειρησιακό μας πεδίο εξαιρετικό και από την άλλη είναι εξαιρετικές οι Ένοπλες μας Δυνάμεις. Άρα προβάλουμε τα δυνατά μας σημεία για αυτά άλλαξε συμπεριφορά η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Το δείξαμε και το ’20 στην αντιμετώπιση της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού στον Έβρο που η απάντησή μας ήταν κάθετη, αποφασιστική και συντριπτική και το δείξαμε και στο Αιγαίο στη συνέχεια όταν προσπάθησε η Τουρκία να δημιουργήσει μια κρίση σημειακή και εμείς αυτή την σημειακή κρίση την αντιμετωπίσαμε με ολιστική αντίδραση. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε προχθές ότι θα είναι συντριπτική η απάντησή μας.

Θα μπούμε δηλαδή σε στρατιωτική εμπλοκή;

Όχι δεν λεω σε καμία περίπτωση αυτό. Σε μια φυσιολογική κατάσταση δεν θα έπρεπε να είμαι εδώ, θα έπρεπε να συζητάμε άλλα θέματα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις κάνουν αυτό που κάνουν αθόρυβα, σιωπηλά, κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν πάρα πολύ καλά θα έπρεπε να κοιτάμε άλλα θέματα για την ευημερία της χώρας και γρήγορα θα πρέπει να γυρίσουμε εκεί.

Ερωτηθείς τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε τέτοιες φορτισμένες καταστάσεις: Η χώρα αυτό που πρέπει να κάνει το κάνει. Είναι ψύχραιμη, είναι σταθερή, είναι αποφασιστική. Η χώρα δεν πρέπει να ακολουθεί τη ρητορική της Τουρκίας σε ακρότητες.

 Δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί

Σε καμία περίπτωση, αυτό δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και πρέπει συνεχώς να προετοιμαζόμαστε όπως και γίνεται. Προετοιμαζόμαστε στο διπλωματικό πεδίο, στο οικονομικό πεδίο, στο πληροφοριακό πεδίο και βεβαίως στο επιχειρησιακό.

Αναφορικά με τις δηλώσεις Μπαχτσελί ότι πρέπει η Τουρκία να ανακηρύξει ΑΟΖ και να στείλει τους χάρτες στον ΟΗΕ: Καταρχάς θα πρέπει να αναλύσουμε τους λόγους για τους οποίους το κάνει, το κάνει για να δείξει ότι σε αυτή τη διελκυστίνδα του ποιος θα είναι πιο ακραίος εναντίον της Ελλάδας και αυτός έχει θέση. Δεν θέλει να αφήσει τον κ. Ερντογάν να είναι ο μόνος ακραίος εναντίον της Ελλάδος, και δεύτερον θέλει να ωθήσει τον Ερντογάν στο να αναλάβει μια τέτοια δράση έτσι ώστε να δείξει μετά στο εσωτερικό της Τουρκίας ότι ο Ερντογάν δεν είναι σε θέση να το κάνει. Τον προκαλεί λοιπόν, αυτές είναι οι εκτιμήσεις αλλά η δικιά μας αντίδραση είναι ότι όλα αυτά τα οποία λεει εμείς τα έχουμε λάβει υπόψη μας και έχουμε προετοιμαστεί για αυτά. Είδατε την εξαιρετική αντίδραση του υπουργείου εξωτερικών σε όλα τα διεθνή Φόρα είτε με τους χάρτες τους οποίους στέλνουμε είτε με την παρουσία του κ. Δένδια και των υπολοίπων διπλωματικών άρα ότι πρέπει να κάνουμε και ξέρουμε να το κάνουμε και το κάνουμε.

 Κάθε τι το οποίο γίνεται στην Τουρκία υπάρχει ένα ολόκληρο σύστημα εδώ το οποίο το αναλύει και το αξιολογεί ανάλογα. Το αξιολογούνε σωστά και για αυτό η κυβέρνηση συστήνει ψυχραιμία, και την έχουμε την ψυχραιμία και λειτουργούμε αποφασιστικά. Να πάω και στο επίπεδο του λαού, επειδή και λόγω των τωρινών μου αρμοδιοτήτων γυρνάω όλες τις παραμεθόριες περιοχές η αίσθηση η οποία υπάρχει από περιοχές όπως ο Έβρος ή από τα νησιά του Αιγαίου είναι ότι οι άνθρωποι είναι απόλυτα ψύχραιμοι, είναι απόλυτα ήρεμοι αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει αλά δεν ανησυχούνε και δεν ανησυχούνε γιατί βλέπουνε ότι η ζωή συνεχίζεται, υπάρχει μια ροή, υπάρχει ψυχραιμία, υπάρχει μια ήρεμη αντιμετώπιση και από την άλλη πλευρά στις παραμεθόριες περιοχές βλέπουν τις ένοπλες δυνάμεις οι οποίες καθημερινά κάνουν τη δουλειά τους.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου: Η ελληνική πλευρά καθημερινά αναλύει όλο το πεδίο, αναλύει το ευρύτερο γεωπολιτικό πεδίο ενδιαφέροντός της και το εγγύτερο και αναλύοντάς το ρυθμίζει τις δικές της αντιδράσεις. Τις αντιδράσεις στο σημερα, τις αντιδράσεις μετά από μερικές ημέρες και τις μακροπρόθεσμες αντιδράσεις.

Ερωτηθείς αν έχουμε πάρει μαθήματα από το επεισόδιο των Ιμίων: Είναι τελείως διαφορετικό το πεδίο στο τακτικό, στο επιχειρησιακό, στο στρατηγικό. Έχουν αλλάξει τα μέσα, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνουμε αποφάσεις, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο υποστηρίζουμε τα εθνικά μας θέματα, έχει αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο δηλώνουμε στο περιβάλλον μας τη στάση μας. Θα σας πω ένα παράδειγμα που καταδεικνύει αυτή την αλλαγή, η αντιμετώπισης της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Μέχρι την προηγούμενη μέρα ήταν άλλη η στάση μας, ήρθε ο κ. Πρωθυπουργός και είπε στηρίζουμε και υπερασπίζουμε την πατρίδα μας και τα εθνικά μας σύνορα, αναφαίρετο συνταγματικό μας δικαίωμα και υπερασπίσαμε εθνικά και ευρωπαϊκά σύνορα. Ήταν μια τεράστια αλλαγή η οποία αλλαγή ξάφνιασε και τον Ερντογάν. Ο Ερντογάν την προηγούμενη μέρα δήλωσε ότι «123 χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας» αυτή ήταν η εκτίμηση και ο σχεδιασμός και εμείς αυτό το αποτρέψαμε με ισχυρή θέληση και με αλλαγή τελείως της επιχειρησιακής λειτουργίας μας. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά πράγματα.

 Έχουμε φύγει από το «λιάζονται οι μετανάστες και οι πρόσφυγες» και πήγαμε σε μια πιο σκληρή αντιμετώπιση, πιο αποφασιστική;

 Δεν θα την χαρακτήριζα σκληρότερη θα την χαρακτήριζα ως τη στάση την οποία πρέπει να τηρήσουμε σαν μια χώρα που πρώτον έχει σύνορα και δεύτερον υπερασπίζεται τα σύνορα της. Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε κάθε μετανάστη ο οποίος θα έρθει επισήμως και θα μας ζητήσει άσυλο. Υπάρχουν διαδικασίες νόμιμες οι οποίες ισχύουν, δεν είμαστε ανεκτοί και δεν είναι ανεκτή η Ευρώπη σε μετανάστες οι οποίοι δια της βίας παράνομα και καταχρηστικά προσπαθούν να παραβιάσουν τα εθνικά μας σύνορα.

Αναφορικά με την αύξηση των παράνομων μεταναστών: Και ο Έβρος φυλάγεται καλά και τα νησιά φυλάγονται καλά. Οι απόπειρες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και βεβαίως βοηθά ο καλός καιρός ο οποίος επιτρέπει να γίνεται αυτό χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει από πίσω ένα σχέδιο της Τουρκίας να αυξήσει τις ροές. Ξέρουμε τι γίνεται και το παρακολουθούμε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες για pushbacks: Είμαι κάθετος πάνω σε αυτό, η Ελλάδα τηρεί τη διεθνή νομοθεσία πάνω στο θέμα αυτό. Πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελληνική Αστυνομία, στο Λιμενικό και στις Ένοπλες Δυνάμεις και να τους κατηγορούν για τέτοια πράγματα. Είναι άνθρωποι σαν όλους, έχουν και αυτοί παιδιά, έχουν αρχές, έχουν αξίες και φυλάνε εθνικά σύνορα και κάνουν τη δουλειά τους εξαιρετικά κάτω από πολύ σκληρές συνθήκες. Θα περίμενα κάποιοι να κατηγορήσουν στην Ευρώπη την Τουρκία για τα push forwards κανείς όμως δεν την κατηγορεί και κατηγορούν εμάς. Η Τουρκία δεν είναι ένοχη γιατί αυτοί οι άνθρωποι ξεκινούν οργανωμένα από το έδαφος της Τουρκίας, υποστηρίζονται και σε από μια Τουρκία λεει προς όλους και διαλαλεί ότι έχει πλήρη τάξη στη χώρα της και ελέγχει τα πάντα. Άρα μια χώρα που ελέγχει τα πάντα πως είναι δυνατόν να επιτρέπει όλα αυτά που γίνονται. Θα περίμενα όλοι αυτοί που νοιάζονται για τους μετανάστες να κάνουν μια προσφυγή στην ΕΕ κατηγορώντας της Τουρκία που τους επιτρέπει να φύγουν από εκεί. Δεν το έχουνε κάνει, αντιθέτως κατηγορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους. Είμαι κάθετος σε αυτό η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζει αυστηρά τη νομοθεσία.

Αναφορικά την πολιτική των ίσων αποστάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ: Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως λειτουργεί το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι το σύνολο των χωρών κρατών μελών του που το κάθε κράτος πηγαίνει στον οργανισμό προσπαθώντας να μεταφέρει τους εθνικούς του στόχους στον οργανισμό. Κατανοεί το κάθε κράτος ότι αυτό δεν είναι δυνατό γιατί εκεί βρίσκει αντίπαλους άλλους εθνικούς στόχους των υπολοίπων και προσπαθούν στο ΝΑΤΟ να γίνει ένας συγκερασμός και να βγει μια κοινή στρατηγική. Έχουμε λοιπόν μια κοινή στρατηγική στην οποία να συναινέσουνε όλα τα έθνη με δυνατότητα το κάθε έθνος να εχει αντίρρηση και να βάλει ένα βέτο και παράλληλα την εθνική στρατηγική του έθνους πολλές φορές αυτά δεν συνάδουν μεταξύ τους. Σε όλο αυτό το περιβάλλον υπάρχει ο γενικός γραμματέας, ένας υψηλά αμειβόμενος υπάλληλος του ΝΑΤΟ ο οποίος όμως φέρει μαζί του τα προσωπικά του βιώματα και φέρει μαζί του και την προσωπική του ατζέντα η οποία πολλές φορές δεν είναι η ατζέντα του ΝΑΤΟ.

 Ο γενικός γραμματέας είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κάνει αυτό που του λεν τα έθνη δεν έχει δικιά του πολιτική. Δεν δίνουμε και μεγάλη σημασία στο τι ακριβώς λεει γιατί τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ δεν τις διαμορφώνει ο γενικός γραμματέας, τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ τις διαμορφώνουν τα έθνη. Και θα ήθελα να πω ότι στο επιτελείο του ο γενικός γραμματέας έχει έναν αρκετά μεγάλο αριθμό και ελλήνων επιτελών είτε πολιτών είτε στρατιωτικών όπως και σε κάθε στρατηγείο του ΝΑΤΟ άρα και αυτοί οι άνθρωποι εκεί διαμορφώνουν κάποια θέση, τις δε θέσεις τις διαμορφώνουν τα έθνη.

Τι δεν καταλαβαίνει ο Στόλτενπεργκ;

Πολλές χώρες και ειδικά οι βόρειες επειδή είναι μακριά από αυτές το πρόβλημα θεωρούν ότι κρατώντας μια πολιτική ίσων αποστάσεων δείχνει πολιτισμό. Δεν δείχνει πολιτισμό αυτό, δείχνει αποφυγή του να δεις την πραγματική διάσταση του προβλήματος. Εμείς τους καλούμε να τη δούνε και τους καλούμε με τον τρόπο που τον κάνουμε τώρα τελευταία και είναι εξαιρετικός. Αν ο κ. Στόλτεμπεργκ δεν θέλει να το δει είναι δικαίωμά του να μην θέλει να το δει. Η χώρα μας έχει άποψη έχει θέληση να εφαρμόσει αυτό το οποίο θέλει και να μην δίνουμε και τόση μεγάλη σημασία στο τι λεει, το ακούμε αλλά δεν παίζει και τόσο μεγάλο ρόλο.

Ερωτηθείς γιατί δεν επιβάλλεται εμπάργκο όπλων από την ΕΕ στην Τουρκία: Τα συμφέροντα είναι πολλά και μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν συμφέροντα σχέσεων ιδιαιτέρων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Τουρκίας άρα πιστεύω ότι θα χάσουμε διπλωματικό κεφάλαιο και ίσως εκτρέψουμε τη συζήτηση σε ένα άλλο πεδίο που τελικά δεν θα νικήσουμε στο πεδίο αυτό και θα χαθεί η δυναμική μας.

Εκείνο το οποίο θα πρέπει να βγει ως μήνυμα προς την ελληνική κοινωνία είναι ότι έχουμε ισχύ, έχουμε δυνάμεις, έχουμε όραμα να πάμε τη χώρα μας παραπέρα γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας και γιατί έχουμε παιδιά και θέλουμε να τους παραδώσουμε μια πατρίδα η οποία να είναι ισχυρή, ήρεμη και ευημερούσα. Έχουμε την ισχύ να το κάνουμε και δεν πρέπει να κοιτάμε τι κάνει η Τουρκία ή τι κάνουν οι άλλοι, πρέπει να κοιτάμε τι κάνουμε εμείς. Έχουμε και τις δυνάμεις και το όραμα και το πάθος να πάμε παραπέρα και αυτό είναι το μήνυμα που πρέπει να δώσουμε.

Aκούστε τη συνέντευξή του