Την απαρχή ενός μπαράζ ανακοινώσεων νέων υποψηφιοτήτων, που θα απλωθεί εντός του επόμενου διαστήματος και μέχρι την περίοδο της ΔΕΘ, σηματοδοτεί η επισημοποίηση της συμμετοχής τεσσάρων «γαλάζιων» εξωκοινοβουλευτικών κυριών στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος.

Ο λόγος για την υφυπουργό Πρόνοιας, Δόμνα Μιχαηλίδου, που, όπως είχαν αποκαλύψει πρώτα τα «Π», θα κατέλθει στην Α’ Πειραιά, την υφυπουργό για τη Δημογραφική Πολιτική, Μαρία Συρεγγέλα, η οποία θα δοκιμάσει την τύχη της στον Δυτικό Τομέα, την υφυπουργό Τουρισμού, Σοφία Zαχαράκη, η οποία θα παλέψει για μία θέση στη Βουλή στην Περιφέρεια της Ανατολικής Αττικής, και τη μέχρι πρότινος γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου (η μόνη από την τετράδα που είχε εκλογική εμπειρία, καθώς το 2019 ήταν υποψήφια στην Α’ Αθήνας), η οποία θα πολιτευθεί στην Εύβοια.

Σε όλους τους τόνους

Με τον τρόπο αυτόν και με δεδομένο ότι, όπως επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους ο πρωθυπουργός, οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της άνοιξης του 2023, καταδεικνύεται περίτρανα η πρόθεση του Μεγάρου Μαξίμου να δοθεί στα κυβερνητικά στελέχη που θα εμπλακούν για πρώτη φορά στη μάχη του σταυρού το περιθώριο να οργανώσουν όσο το δυνατόν πιο άρτια τον προεκλογικό τους αγώνα και να σταθούν επάξια έναντι του εσωτερικού ανταγωνισμού.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι οι ανακοινώσεις για τις τέσσερις κυρίες είχαν προγραμματιστεί για την πρώτη εβδομάδα μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, ωστόσο μετατέθηκαν λόγω των υποχρεώσεων του ίδιου εντός κι εκτός συνόρων. Πλέον, τα ορόσημα στο συγκεκριμένο μέτωπο είναι δύο.

Το σήμα

Αφενός οι ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την 7η Ιουλίου, οπότε και συμπληρώνονται τρία χρόνια διακυβέρνησης Μητσοτάκη, και αφετέρου -όπως προαναφέρθηκε- οι εβδομάδες πριν και μετά την προεκλογικού χαρακτήρα παρουσία του πρωθυπουργού στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε -κι αν δεν έχει μεσολαβήσει κάτι απρόοπτο- θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής εκστρατείας. Σε ό,τι αφορά τα ονόματα που πιθανώς βρίσκονται σε προτεραιότητα για να ανακοινωθούν, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις κατηγορίες των προερχόμενων από τη Ν.Δ. αυτοδιοικητικών, αλλά και των γενικών γραμματέων και επικεφαλής οργανισμών που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους πριν από λίγο καιρό, προκειμένου -σύμφωνα με το σχετικό θεσμικό πλαίσιο- να έχουν τη δυνατότητα υποβολής υποψηφιότητας στις εθνικές εκλογές.

Τα ονόματα

Στην πρώτη λίστα θα μπορούσαν να συμπεριληφθούν, βάσει του ενδιαφέροντος που έχουν επιδείξει οι ίδιοι και της αξιολόγησης που έχει γίνει από το πρωθυπουργικό περιβάλλον, κάποιοι εκ των αντιπεριφερειαρχών Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργου, Τρικάλων, Χρήστου Μιχαλάκη, Πιερίας, Σοφίας Μαυρίδου, Μαγνησίας, Δωροθέας Κολυνδρίνη, Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, και Αρτας, Βασίλη Ψαθά. Παράλληλα, στην Α’ Θεσσαλονίκης ακούγεται όλο και πιο δυνατά η περίπτωση της αντιπεριφερειάρχου Βούλας Πατουλίδου, ενώ στην Α’ Αθήνας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό τις προετοιμασίες για την κάθοδό του ο επί χρόνια αντιδήμαρχος Αθηναίων Χρήστος Τεντόμας. Την ίδια στιγμή, στη Λάρισα έχει «κλειδώσει» η πρώην υποψήφια δήμαρχος Ρένα Καραλαριώτου.

«Ανώδυνα»

Στο κομμάτι των παραιτηθέντων γενικών γραμματέων και στελεχών δημόσιων φορέων (όπως γίνεται αντιληπτό, η περίπτωσή τους είναι πιο ανώδυνη για ανακοινώσεις-εξπρές, αφού δεν έχουν κάποιον θεσμικό ρόλο ή έργο που θα πρέπει να ολοκληρώσουν) ξεχωρίζουν ο πρώην γενικός διευθυντής της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, Ανδρέας Τσώκος, για τη Δυτική Αττική η πρώην γενική γραμματέας Τουριστικής Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου, η οποία έχει βάλει ήδη πλώρη για τις Κυκλάδες, και ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΕΣΥΠ, Νίκος Καλάκος, η υποψηφιότητα του οποίου στον Νομό Ηλείας θεωρείται σίγουρη.

Καμία ανοχή

Φυσικά, από το κάδρο δεν λείπουν και οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί, οι οποίοι το έχουν πάρει απόφαση να «τρέξουν» στον στίβο της σταυροδοσίας, με την κάθε περίπτωση ωστόσο να εξετάζεται ξεχωριστά, ανάλογα με τις ανάγκες του χαρτοφυλακίου. Άλλωστε, δεν έχει περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα από τότε που ο πρωθυπουργός διεμήνυσε ότι δεν θα ανεχθεί από τα κυβερνητικά στελέχη να ρίξουν το βάρος στην προεκλογική τους μάχη, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα τα καθήκοντά τους, και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να τηρηθούν οι βασικές προτεραιότητες, αλλά και τα... προσχήματα.

Αν, πάντως, θα μπορούσε να στοιχηματίσει κάποιος για εκείνους που θα ακολουθήσουν το πρόσφατο «καρέ της ντάμας» (είχε προηγηθεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη Δυτική Αττική και ο Τ. Θεοδωρικάκος στον Νότιο Τομέα), οι παροικούντες τη «γαλάζια Ιερουσαλήμ» προκρίνουν τον υφυπουργό Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη, για την Α’ Αθήνας, τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Νίκο Παπαθανάση, στον Βόρειο Τομέα και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, στην Ανατολική Αττική.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2022.