Την τακτική των ίσων αποστάσεων που κρατά ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία επικρίνουν με σφοδρότητα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν μάλιστα ότι για άλλη μια φορά «με δηλώσεις του κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Τουρκία που αμφισβητεί τις διεθνείς συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο και στην Ελλάδα που τα υπερασπίζεται.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή δεν έκρυψε την επιφυλακτικότητα αλλά και τον προβληματισμό του για την τακτική που ακολουθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τους γείτονες μας. Όπως είναι γνωστό άλλωστε ο Νατοικός αξιωματούχος εμφανίζεται να δίνει δίκιο στην Τουρκία στα περί τρομοκρατίας ενώ « κατανοεί» τις ενστάσεις που κρατά για την είσοδο της Σουηδίας και της Φιλανδίας το ΝΑΤΟ.

Με αφορμή λοιπόν την πρώτη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να δεχθούμε υποχωρήσεις εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ». Μάλιστα επεσήμανε ότι αυτή , θα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μελλοντικής κυβέρνησης της χώρας. Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμιζαν πως «όχι» στην ένταξη Φινλανδίας - Σουηδίας στο ΝΑΤΟ κατά τρόπο που να «βλάπτει τα συμφέροντα της Ελλάδας» έχει πει ο Αλέξης Τσίπρας τόσο στη Φινλανδή πρωθυπουργό όσο και στον αντιπρόεδρο της φινλαδικής Βουλής με τον οποίο συναντήθηκε στις αρχές Ιουνίου.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επεσήμανε ακόμα στον Αμερικανό πρέσβη ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταδικάσουν ευθέως τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο και να παγώσουν την πώληση των F-16 στη γείτονα.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί η Αμερικανική κυβέρνηση να δίνει αεροσκάφη στην Τουρκία προκειμένου να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο με υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και τόνισε ότι είναι ανάγκη να πιεστεί η Άγκυρα για να ανοίξει τους διαύλους με την Ελλάδα προκειμένου να επιστρέψουμε σε έναν διάλογο ύφεσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε παράλληλα την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην προώθηση του Στρατηγικού Διαλόγου για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομία και την ενέργεια. Υπογράμμισε την ανάγκη οι στρατηγικές-αμυντικές σχέσεις των δύο χωρών να αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση, με απτές δεσμεύσεις για την άμυνα της Ελλάδας.

Επανέλαβε ωστόσο την διαφωνία του με την πρόσφατη επ´ αόριστον αναθεώρηση της διμερούς αμυντικής συμφωνίας, χωρίς ουσιαστικές δεσμεύσεις από τη μεριά των ΗΠΑ για τη στήριξη της χώρας έναντι των προκλητικών παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία.

Από την συζήτηση των δύο ανδρών δεν έλειψε και το θέμα του πολέμου στην Ουκρανία με τον Αλέξη Τσίπρα να διατυπώνει για άλλη μία φορά την έντονη αντίθεσή του με την αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία και μάλιστα βαρέως οπλισμού που προέρχεται από κρίσιμες στρατιωτικά θέσεις στα νησιά.