pappas
Πολιτική

Νίκος Παππάς: Πόλεμος ανακοινώσεων για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Έπειτα από το γεγονός, μεταξύ των κομματικών επιτελείων ξεκίνησε πόλεμος ανακοινώσεων, με εκατέροθεν πυρά αλλά και σκληρή γλώσσα

Ειδικό δικαστήριο θα συγκροτηθεί για την υπόθεση των καταγγελιών για το σκοτεινό παρασκήνιο του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες του 2016, ο οποίος ακυρώθηκε ως αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του νόμου περί ευθύνης υπουργών με το υπ´αριθμον 4/2022 βούλευμα του αποφάσισε την παραπομπή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, Νίκου Παππά για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντός, στο «εδώλιο» του Ειδικού Δικαστηρίου. Μαζί του θα δικαστεί και ο επιχειρηματίας και εργολάβος, Χρήστος Καλογρίτσας για το αδίκημα της συνέργειας σε παράβαση καθήκοντος.

Η υπόθεση έφτασε στη Βουλή και στη συνέχεια στη Δικαιοσύνη μετά τις καταγγελίες του επιχειρηματία Χρ. Καλογρίτσα.

Ο επιχειρηματίας συγκεκριμένα αποκάλυψε πως ο πρώην υπουργός και άλλα στελέχη του-τότε-Μεγάρου Μαξίμου τον προσέγγισαν προκειμένου να εισέλθει ως «μπροστινός» στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ τον έφεραν, όπως υποστηρίζει, και σε επαφή με τον λιβανέζικο κατασκευαστικό κολοσσό CCC, ο οποίος και θα έβαζε τα χρήματα στο εγχείρημα. Όταν τελικά η συμφωνία στράβωσε, τα 3.000.000 ευρώ της προκαταβολής για τον διαγωνισμό, διοχετεύτηκαν στην έκδοση της εφημερίδας Documento του Κώστα Βαξεβάνη.

Ο κ. Καλογρίτσας έχει ρητώς και κατηγορηματικώς κατονομάσει τον κ. Παππά ως το πρόσωπο που έδινε τις εντολές και έκανε τις μεσολαβήσεις.

Μετά την απόφαση περί παραπομπής του πρώην υπουργού, από το Δικαστικό Συμβούλιο, η Βουλή θα κληρώσει τους ανώτατους δικαστικούς που θα δικάσουν την υπόθεση και το Ειδικό Δικαστήριo, το πρώτο για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αναμένεται να συγκροτηθεί με την έναρξη του δικαστικού έτους, τον προσεχή Σεπτέμβριο.«Πόλεμος» ανακοινώσεων μεταξύ των κομμάτων

Έπειτα από το γεγονός, μεταξύ των κομματικών επιτελείων ξεκίνησε πόλεμος ανακοινώσεων, με εκατέροθεν «πυρά» αλλά και σκληρή γλώσσα.

ΝΔ: Σεβόμαστε την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει καθημερινά, ότι δεν πιστεύει στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Το έδειξε έμπρακτα όταν κυβερνούσε, με το παραδικαστικό κύκλωμα που έφτιαξε, το αποδεικνύει σήμερα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη Δικαιοσύνη και με τις απειλές που εκτοξεύουν στελέχη του για “την επόμενη φορά που θα είναι αλλιώς». Παράλληλα, επισημαίνει πως «Η Νέα Δημοκρατία σέβεται απολύτως την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώπιον της οποίας βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορίες για πλημμελήματα και κακουργήματα κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Και περιμένουμε την ετυμηγορία της».

ΣΥΡΙΖΑ: Προεκλογικοί σχεδιασμοί της κυβέρνησης

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που έκανε λόγο για «εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης».

«Ο προεκλογικός σχεδιασμός της ΝΔ και η εργαλειοποίηση της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, αφού ο κορμός του κατηγορητηρίου κατέρρευσε στην Προανακριτική παρωδία, τώρα στήνουν ειδικά δικαστήρια για δήθεν πλημμέλημα» αναφέρει η αξιωματική αντιπολίτευση για να προσθέσει «όσα σενάρια και να απεργάζεται ο κ. Μητσοτάκης, μήπως και ξεφύγει από την ακραία ακρίβεια και τη μείωση των εισοδημάτων που κάνουν τη ζωή του κόσμου αβίωτη, οι πολίτες γνωρίζουν:

Επί ΣΥΡΙΖΑ το Δημόσιο εισέπραξε πάνω από 200 εκατ. ευρώ από την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών και τη φορολογία, για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες, με έναν νόμο που είναι ακόμα σε ισχύ και επί ΝΔ. Επί Μητσοτάκη συμβαίνει το αντίθετο. Το Δημόσιο αντί να εισπράττει, πληρώνει με κάθε λογής λίστες Πέτσα να νομιμοποιούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε Μέσα χωρίς ίχνος κριτηρίων, για να αποθεώνουν την κυβέρνησή του. Και έχουν το θράσος και μιλούν για την ελευθερία του Τύπου οι ξεδιάντροποι που διώκουν και παρακολουθούν δημοσιογράφους και έχουν ρίξει τη χώρα στην τελευταία θέση της Ευρώπης και στην 108η παγκοσμίως».

ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ: Η Δικαιοσύνη να ρίξει άπλετο φως στην υπόθεση

Ανακοίνωση για την δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης εξέδωσε και το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως: «Η Δικαιοσύνη με απόλυτη ανεξαρτησία να ρίξει άπλετο φως στις υποθέσεις, που κλονίζουν την εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα και εγείρουν αμφιβολίες σχετικά με τη διαφάνεια και τη διάκριση των εξουσιών. Η κρίση πάντως του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου σε αυτό το στάδιο και οι δημόσιες συνεδριάσεις, που θα ακολουθήσουν, επιτρέπουν στην ελληνική κοινωνία να πληροφορηθεί στην πλήρη έκτασή τους όσα έγιναν κατά τον περιλάλητο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Όσα έχουν γίνει γνωστά για πρώην υπουργούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και τις ενέργειές τους κατά την περίοδο της προηγούμενης Κυβέρνησης πρέπει να αποτελέσουν έναυσμα για περαιτέρω θωράκιση των θεσμών».