Δύο εβδομάδες μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, ήταν η σειρά ενός υπουργού του να βρεθεί στην Ουάσινγκτον. Ο λόγος για τον Κυριάκο Πιερρακάκη, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών για σειρά συναντήσεων όσον αφορά θέματα του χαρτοφυλακίου του.

Ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης βρέθηκε στον Λευκό Οίκο, στο Eisenhower Executive Office Building. Πρόκειται για το κτίριο που βρίσκεται δίπλα στην περίφημη «Δυτική Πτέρυγα» του Λευκού Οίκου και στεγάζει συνεργάτες του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί, ο Ελληνας υπουργός είχε συναντήσεις με υψηλόβαθμους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Στην ατζέντα ήταν η παρουσίαση της προόδου της χώρας μας στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού

Οι Ψηφιακές Ομάδες

Η Neera Tanden, από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου Μπάιντεν, κάλεσε τις λεγόμενες «ψηφιακές ομάδες» της ομοσπονδιακής κυβέρνησης σε μια συνάντηση με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, προκειμένου ο υπουργός να τους παρουσιάσει την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας.

Οι «ψηφιακές ομάδες» απαρτίζονται από τα στελέχη εκείνα που υλοποιούν ψηφιακές πολιτικές σε εθνικό επίπεδο. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης τούς παρουσίασε τη φιλοσοφία και τη λειτουργία του gov.gr, δίνοντας έμφαση στη διευκόλυνση της καθημερινότητας και στη δημιουργία ενός ευέλικτου και αποδοτικού δημόσιου τομέα. Δεν είναι ό,τι πιο συνηθισμένο για υπουργό ξένης χώρας (πολλώ δε μάλλον της Ελλάδας) να καλείται να παρουσιάσει το έργο του σε έναν τομέα όπου οι ΗΠΑ καταγράφουν τόσο καλές επιδόσεις. Ωστόσο, όλοι οι παριστάμενοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από την πολιτοκεντρική φιλοσοφία της Ελλάδας στον ψηφιακό μετασχηματισμό και από τον ιδιαίτερα απλό σχεδιασμό των ψηφιακών υπηρεσιών

Οι αξιωματούχοι και οι θετικές εντυπώσεις

Ακόμα, ανάμεσα στους συνομιλητές του Κυριάκου Πιερρακάκη ήταν ο γενικός διευθυντής Τεχνολογίας και Εθνικής Ασφάλειας στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, Tarun Chhabra, και η επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών της αμερικανικής κυβέρνησης, Clare Martorana. Και οι δύο αξιωματούχοι έμειναν με τις πλέον θετικές εντυπώσεις, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις τους, από όσα τους παρουσίασε ο Ελληνας υπουργός αναφορικά με την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας. Οι συναντήσεις του κ. Πιερρακάκη δεν περιορίσθηκαν σε αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, καθώς είχε την ευκαιρία να συναντήσει δύο από τους σημαντικότερους ακαδημαϊκούς στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού: την Emily Tavoulareas και τον Aaron Snow, οι οποίοι έχουν διαμορφώσει σε μεγάλο βαθμό την ψηφιακή στρατηγική τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και του Καναδά.

Τα εύσημα στον Κυριάκο Πιερρακάκη

Και οι δύο χαρακτήρισαν την πρόοδο της Ελλάδας ως «διεθνές case study», αποδίδοντας τα εύσημα στον υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Μάλιστα, οι δύο ακαδημαϊκοί δεν έμειναν εκεί, αλλά συζήτησαν και την προοπτική εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην ανταλλαγή καλών πρακτικών γύρω από τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ψηφιακών στρατηγικών.

Ξεχωριστή στιγμή στην επίσκεψη του Κυριάκου Πιερρακάκη στις ΗΠΑ αποτέλεσε η ομιλία του στο New America Foundation, ένα από τα πιο δραστήρια και επιδραστικά think tanks των ΗΠΑ. Στην ομιλία του σχετικά με την ψηφιοποίηση της Ελλάδας, ο υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στη σχέση κράτους - πολίτη, σημειώνοντας ότι η βελτίωση της εξυπηρέτησης λειτουργεί ως παράγοντας αναβάθμισης της εμπιστοσύνης προς το κράτος. Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε τόσο στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του gov.gr όσο και στην απλούστευση των διαδικασιών, φέρνοντας το παράδειγμα της δήλωσης γέννησης, κερδίζοντας το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Οι συναντήσεις με στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων

Και βέβαια, από τις συναντήσεις του υπουργού δεν θα μπορούσαν να λείπουν στελέχη σημαντικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε τομείς τεχνολογιών αιχμής. Στο επίκεντρο των συζητήσεων αυτών βρέθηκε η συνολική πρόοδος της χώρας σε όλους τους τομείς επενδυτικού ενδιαφέροντος. Κοινός παρονομαστής όλων των εκτιμήσεων είναι ότι, χάρη στις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η Ελλάδα αποτελεί αναδυόμενο επενδυτικό προορισμό, ιδίως σε τομείς ψηφιακού ενδιαφέροντος.

Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν, το επόμενο διάστημα αναμένεται νέο «κύμα» σημαντικών επενδύσεων.

Ανάμεσα στα στελέχη εταιρειών με τα οποία συναντήθηκε ο Κυριάκος Πιερρακάκης ήταν και εκείνα της Starlink του Elon Musk, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο δορυφορικό Internet και έχει ήδη ξεκινήσει την παροχή της σχετικής υπηρεσίας στην Ελλάδα.

Το μήνυμα

Μέσα σε έναν μήνα η Ελλάδα συζητήθηκε θετικά όσο καμία άλλη χώρα στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών. Παράλληλα, αναδεικνύεται όχι απλώς σε έναν αξιόπιστο εταίρο, αλλά βαθμηδόν σε παράδειγμα τολμηρών και αποτελεσματικών πολιτικών πάνω σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή διακυβέρνηση. Και βέβαια, αυτή η πρόοδος αποτελεί ευκαιρία για ακόμα μεγαλύτερη αλληλεπίδραση, τόσο σε διακρατικό όσο και σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τις ΗΠΑ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ