Ένας άγνωστος εμφύλιος προκλήθηκε στις τάξεις του προεδρικού μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την εκλογή των νέων οργάνων του κόμματος, κυρίως κατά τη διαδικασία ανάδειξης των μελών του Πολιτικού Συμβουλίου, όπου τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως θα ήθελε και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας.

Το γεγονός ότι η λίστα των υποψηφίων που πρότεινε δεν έτυχε της απόλυτης αποδοχής από το εκλεκτορικό σώμα της Κ.Ε. οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις «αυθαίρετες» κινήσεις που έγιναν στο παρασκήνιο από τα στελέχη που ηγούνται της «Κίνησης Μελών», δηλαδή της κυρίαρχης τάσης του προεδρικού μπλοκ, όπου τον πρώτο και τελευταίο λόγο είχαν οι Ν. Παππάς και Χ. Σπίρτζης, με «μυστικο-υπασπιστές» τους τον Κ. Ζαχαριάδη, τον Θ. Θεοχαρόπουλο και τον Π. Πολάκη

Ο μεγάλος χαμένος

Μεγάλος ηττημένος από τις παρασκηνιακές διεργασίες που ακολούθησε το δίδυμο Ν. Παππά και Χρ. Σπίρτζη ήταν ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Σ. Τζουμάκας, το όνομα του οποίου, ενώ βρισκόταν στην επίσημη πρόταση που κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας με τους υποψηφίους για το νέο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έτυχε της αντίστοιχης αποδοχής και στήριξης από τους «καθοδηγητές» της «Κίνησης Μελών».

Το δίδυμο Ν. Παππά - Χρ. Σπίρτζη χρεώνεται και άλλες παρεμβάσεις στην εκλογική διαδικασία, τόσο για την ανάδειξη των μελών της Κ.Ε. όσο και του Πολιτικού Συμβουλίου. Ειδικά ως προς την προώθηση υποψηφιοτήτων για τη σύνθεση του Πολιτικού Συμβουλίου, δεν είναι ότι με δική τους ευθύνη «κόπηκε» ο Σ. Τζουμάκας, αλλά ότι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς συγκεκριμένα πρόσωπα, που στην ανθρωπογεωγραφία του ΣΥΡΙΖΑ δεν εντάσσονται στην κατηγορία των έμπειρων και κυρίως άξιων στελεχών του κόμματος, ώστε να δικαιολογείται η συμμετοχή τους στα ηγετικά όργανα της Κουμουνδούρου.

Τρεις γυναίκες

Ως τέτοιες χαρακτηρίζονται οι περιπτώσεις τριών γυναικών, που φέρονται να ενισχύθηκαν από τους Χρ. Σπίρτζη και Ν. Παππά δυσανάλογα με τα πολιτικά τους προσόντα και τη συνεισφορά τους στην ιστορία του αριστερού κινήματος στην Ελλάδα.  Πρόκειται για τη Μ. Δούση, την Ε. Συμεωνίδου και την Π. Μπελώνη, οι οποίες ναι μεν εξασφάλισαν μια θέση στο Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, αλλά στο παρασκήνιο η επιτυχία τους πιστώνεται στις «γραμμές» της «Κίνησης Μελών».

Δεν είναι τυχαίο, επίσης, ότι οι Χρ. Σπίρτζης και Ν. Παππάς, αξιοποιώντας την ηγετική τους θέση στο προεδρικό μπλοκ, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αποθάρρυναν πολλούς βουλευτές του κόμματος από το να διεκδικήσουν μια θέση σε Π.Σ. και Κ.Ε., επειδή ακριβώς εκείνο που τους συνέφερε ήταν να ελέγχουν την κατάσταση στα κορυφαία καθοδηγητικά όργανα με πρόσωπα επιρροής τους, όπως λένε οι «κακές γλώσσες». Δηλαδή, δεν πριμοδότησαν βουλευτές από το προεδρικό μπλοκ που ανήκουν στην «Κίνηση Μελών», αλλά στελέχη δεύτερης κατηγορίας.

Υπό το πρίσμα αυτό και εν ονόματι του Α. Τσίπρα «υποχρέωσαν» ή αποθάρρυναν πολλούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στο προεδρικό μπλοκ να μη διεκδικήσουν μία θέση ούτε και στην Κ.Ε. του κόμματος.

«Αποκλεισμοί»

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ιδιότυπου «αποκλεισμού» αποτελεί η Περιφέρεια Θεσσαλίας, όπου κανένας βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν υποψήφιος. Αλλά και από τη Μακεδονία υπήρξαν αποτρεπτικοί έως απειλητικοί περιορισμοί για να μη δοκιμάσουν την τύχη τους αρκετοί βουλευτές που υποτίθεται ότι ανήκουν στο ισχυρό μπλοκ της προεδρικής τάσης. Μεταξύ άλλων, οι Π. Γιαννούλης, Γ. Αμανατίδης και Α. Τριανταφυλλίδης. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εκείνος που επίσης φέρεται να έπεσε θύμα της «γραμμιτζίδικης» τακτικής που ακολουθούσε το δίδυμο Χ. Σπίρτζη και Ν. Παππά είναι ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Θ. Μωραΐτης.  

Πλέον χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση της Νίνας Κασιμάτη, πρώτης βουλευτίνας στη Β’ Πειραιά και μέλους της ΚΟΕΣ, την οποία οι Παππάς - Σπίρτζης προσπάθησαν να «τσαλακώσουν» με μηδενική σταυροδοσία, δεχόμενοι τις πιέσεις των εκλεγομένων στην ίδια περιφέρεια Γιάννη Ραγκούση και Τρύφωνα Αλεξιάδη, που άσκησαν «βέτο» εναντίον της με την κατηγορία ότι «η Κασιμάτη είναι “Ομπρέλα”».

Περί «Ομπρέλας»

Μάλιστα, κατά την ίδια λογική με την οποία την καλούσαν να δηλώσει ότι δεν είναι «Ομπρέλα», η κ. Κασιμάτη κάλεσε ειρωνικά τον Ν. Παππά -για να το βλέπουν και οι άλλοι σύντροφοί τηςνα απαντήσει στον Απόστολο Κακλαμάνη ότι δεν είναι «βυτιοφόρο», καθώς ο Σπίρτζης και άλλα στελέχη του κύκλου Παππά προσχώρησαν στον ΣΥΡΙΖΑ μόνο αφού έγινε κυβερνητικό κόμμα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως αυτό έγινε μέσα από την ανταλλαγή μηνυμάτων στην εφαρμογή Viber, όπου συμμετείχαν σε κοινή ομάδα όλοι οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 10 Ιουνίου 2022.