Με αφορμή το σχέδιο για την ενεργειακή εξοικονόμηση των δημόσιων κτηρίων μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, η γενική γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.

«Η χθεσινή πρωτοβουλία αφορά αποκλειστικά και μόνο στα δημόσια κτήρια και ο λόγος που το κάνουμε είναι γιατί έχει αυξηθεί το κόστος ενέργειας και στα δημόσια κτήρια και αυτό το επωμίζεται ο κρατικός προϋπολογισμός, ο έλληνας φορολογούμενος οπότε πρέπει να το συμμαζέψουμε πάρα πολύ. Έχει διπλασιαστεί το κόστος σε σχέση με το 2020 δηλαδή πληρώνουμε πάνω από 1 δις για το ρεύμα στα δημόσια κτήρια. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε μια εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτήρια και να αλλάξουμε και την κουλτούρα χρήσης της ενέργειας», 

«Είναι δύο επίπεδα αυτά που ανακοινώσαμε χθες το πρώτο είναι κάποια πολύ απλά και άμεσα πράγματα που μπορεί να κάνει το δημόσιο για να πετύχουμε ένα μίνιμουμ 10% εξοικονόμηση ενέργειας που δεν θέλει ιδιαίτερο κόστος και δεν θέλει και χρόνο. Και το δεύτερο είναι φυσικά πιο δραστικά πράγματα, να έρθουμε και να παρέμβουμε στο κτήριο, να το αναβαθμίσουμε ενεργειακά για να πετύχουμε μια μεγαλύτερη εξοικονόμηση. Θα ζητήσουμε καταρχήν από όλα τα δημόσια κτήρια να ορίσουν έναν ενεργειακό υπεύθυνο, πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που να έχει την ευθύνη του κτηρίου», ανέφερε χαρακτηριστικά η γ.γ του υπουργείου Εργασίας.

«Το δεύτερο που θα απαιτήσουμε από τα δημόσια κτήρια και θα έπρεπε ήδη να εχει γίνει είναι να κάνουμε μια συντήρηση άμεσα, όσοι δεν έχουν κάνει, στα κλιματιστικά, στους καυστήρες, στις κεντρικές μονάδες. Το τρίτο είναι να ρυθμίσει τη θερμοκρασία λειτουργίας. Να φροντίσουμε να μην γίνεται μια άσκοπη χρήση της ενέργειας, να μην κατασπαταλείται η ενέργεια, να μην ανοίγουν δηλαδή τα παράθυρα και ταυτόχρονα είναι και τα κλιματιστικά αναμμένα», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Σίγουρα θα ζητήσουμε να μπουν κάποια εύκολα άμεσα συστήματα που κλείνουν, απενεργοποιούν ή την ψύξη ή τη θέρμανση των υπολογιστών, τα φώτα, τις συσκευές εκεί που δεν χρησιμοποιούνται. Και βέβαια ζητούμε επίσης από τους δήμους σε σχέση με τον οδοφωτισμό που ξέρετε ο οδοφωτισμός μπορεί να μειώσει το κόστος κατά 35 ως 50%...», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείσα αν υπάρχει σχεδιασμός να δώσουν κίνητρα ώστε όλα αυτά τα μέτρα να γενικευτούν και στον υπόλοιπο πληθυσμό, η κ. Σδούκου απάντησε: «Δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση μέχρι τώρα αλλά πιστεύω πως αυτή η ενεργειακή κρίση μας αναγκάζει να γίνουμε πιο ευσυνείδητοι με το θέμα της ενέργειας και πιο έξυπνοι καταναλωτές».

Αναφορικά το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης «Ηλέκτρα», η κ. Σδούκου σημείωσε: «Στις αρχές Ιουλίου ανοίγει η πλατφόρμα και όποιο δημόσιο κτήριο, φορέας έχει ετοιμάσει τουλάχιστον κάποια βασικά χαρτιά δηλαδή να έχει ένα πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης που να λεει σε ποια κατηγορία είναι το κτήριο μπορεί να μπει από αρχές Ιουλίου και να υπαχθεί στο πρόγραμμα».