«Τιμητική η επιλογή να είμαι υποψήφια στην Ανατολική Αττική», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ενώ ανέφερε πως -όπως έχει πει ο πρωθυπουργός- οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Ειδικότερα, σημείωσε πως εβδομάδα με την εβδομάδα αυξάνονται οι αφίξεις και οι πληρότητες των ξενοδοχείων, ενώ ανέφερε πως η θερινή τουριστική περίοδος ξεκίνησε νωρίς και αναμένεται να επιμηκυνθεί τουλάχιστον έως και τον Νοέμβριο.

Σε ότι αφορά την στήριξη του εγχώριου τουρισμού είπε πως τρέχει το πρόγραμμα του κοινωνικού τουρισμού, το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» όπως επίσης και το πρόγραμμα για τη Σάμο και τη Βόρεια Εύβοια.

Τέλος, υπογγράμμισε πως η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα που βοηθούν την ελληνική οικογένεια.

Aναλυτικά οι δηλώσεις της 

Με αφορμή την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της στις εκλογές: Θα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία νομίζω μέχρι τις εκλογές. Έχουμε μπροστά μας πολύ χρόνο έτσι ώστε να καταθέσει ο καθένας τη δική του πλατφόρμα, να αξιολογήσει ο κόσμος και τα βιογραφικά αλλά και την πορεία του καθενός και να βγάλει συμπεράσματα ποιον θέλει να στηρίξει. Θα είμαι υποψήφια στην ανατολική Αττική. Ηταν μια πολύ τιμητική κίνηση από τον πρόεδρο κ. Μητσοτάκη και το ΝΔ να βρίσκομαι για πρώτη φόρα στα ψηφοδέλτια. Είναι μια καινούργια διαδικασία γι’ εμένα και θα το επιδιώξω με πάρα πολύ όρεξη κάνοντας βέβαια μια πολύ μεγάλη μάχη για το υπουργειο οπότε ξέρετε τώρα είναι μια ισορροπία που πρέπει να κρατηθεί και θα το κάνω με πάρα πολύ όρεξη.

Ερωτηθείσα αν «μυρίζουν εκλογές»: Ο πρωθυπουργός πάντα είναι συγκεκριμένος ότι πρόθεση του κι αυτό το οποίο θα κάνει είναι να γίνουν εκλογές στο τέλος της τετραετίας. Ανακοινώσεις είχαν γίνει και τον Ιανουάριο, έγιναν και τον Μάρτιο, τώρα λοιπόν η ομάδα αυτή των τεσσάρων γυναικών στις οποίες θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία γιατί είναι φιλές μου κι αξιόλογες κοπέλες και στον επαγγελματικό αλλά και στον πολιτικό βίο. Δεν σημαίνει κάτι, αντιθέτως αυτή η «προπόνηση» θα είναι συνεχής κι ένας προπονητής οφείλει ούτως ή άλλως να προβλεπει από νωρίς και να κάνει πρόγνωση αναγκών έτσι ώστε η ομάδα να είναι συνεχώς σε μια δημιουργική εγρήγορση.

Αναφορικά με την τουριστική περίοδο: Αν δούμε τα στοιχεία που παίρνουμε και από το Ινστιτούτο του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου τα οποία βγήκαν σήμερα αλλά και από τον ΣΕΤΕ βλέπουμε ότι εβδομάδα με την εβδομάδα αυξάνουν οι αφίξεις και οι πληρότητες των ξενοδοχείων είτε πρόκειται για το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά αλλά και τα νησιά και τις παραθαλάσσιες περιοχές. Είναι σημαντικό ότι η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα, είχαμε δηλαδή πολύ νωρίτερα αφίξεις φέτος και φαίνεται οτι θα κρατήσει και περισσότερο. Βλέπουμε εταιρείες οι οποίες προβλέπουν ότι θα φύγουν από την Ελλάδα τέλος Νοεμβρίου. Όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό ότι βλέπουμε μεγάλους tour operators οι οποίοι επιθυμούν να κάνουν προγραμματισμό και για τον χειμώνα.

Είναι πολύ θετικά τα στοιχεία. Πραγματικά έχουν πάρει μπρος οι μηχανές του τουρισμού και φαίνεται οτι αυτό διανέμεται σε όλη την Ελλάδα κι αυτό είναι σημαντικό. Να μπορέσουν δηλαδή να δουλέψουν οι επιχειρήσεις μας, που κυρίως είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις παντού και να έχουν βέβαια και δουλειά οι εργαζόμενοι και ένα πιο φωτεινό μέλλον επαγγελματικό.

Αναφορικά με την έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο: Χθες ήμουν στη Σαουδική Αραβία σε ένα διεθνές συνέδριο του παγκόσμιου οργανισμού τουρισμού ήταν ίσως δεύτερο θέμα το οποίο συζητήσαμε. Είναι ένα διεθνές φαινόμενο. Ίσως η ανακοίνωση «ζητείται προσωπικό» αυτή τη στιγμή να είναι από τις πιο ορατές ανακοινώσεις που υπάρχουν έξω από τα καταστήματα τα οποία είναι και στην εστίαση είναι και στα ξενοδοχεία, παντού στον κόσμο. Τα συμπεράσματα στα οποία έχουμε φτάσει προφανώς είναι ότι αρκετοί άνθρωποι μέσα στην πανδημία προτίμησαν άλλα επαγγέλματα που θεώρησαν ότι είναι λίγο πιο ασφαλή με λιγότερη εποχικότητα και λιγότερο εκτεθειμένα σε εξωγενείς κινδύνους. Η προσπάθεια η οποία γίνεται είναι πολυμετωπική πρώτα απ’ όλα στο άμεσο.

Στο άμεσο είδατε ότι αμέσως μετά και την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο υπουργείο ο συντονισμός με το υπουργειο Εργασίας είναι συνεχής έτσι ώστε οι ανάγκες των ξενοδοχείων όπως καταγράφηκαν να δοθούν και έχουν δοθεί ήδη στη δημόσια υπηρεσία Απασχόλησης για να μπορέσουν να συνδεθούν με τις υπάρχουσες περιπτώσεις ανέργων που επιθυμούν ακόμα και τώρα να δηλώσουν πρόθεση για να πάνε να δουλέψουν στα ξενοδοχεία και σε άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, συγχρόνως όμως να μπορέσουμε και με μια πολύ αυστηρή τήρηση της εργατικής νομοθεσίας παντού ιδίως στους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς την ηλεκτρονική κάρτα η οποία το ’23 βέβαια θα είναι σε ισχύ στα ξενοδοχεία και βέβαια και μια μεγάλη προσπάθεια την οποία κάνουμε στο υπουργείο Τουρισμού να βελτιώσουμε τις σπουδές τις οποίες παρέχουμε στις σχολές μας. Θα την κάνουμε αυτή την προσπάθεια γιατί ξέρουμε ότι τα επόμενα χρόνια ο κόσμος που θα έρχονται στην Ελλάδα θα είναι περισσότερος και θέλουμε οι υπηρεσίες που θέλουμε να παρέχουμε να είναι καλύτερες για να υπάρχει και υψηλότερη μέση δαπάνη.

Η κλαδική σύμβαση στον τουρισμό είναι υποχρεωτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Υπεγράφη μέσα στην πανδημία και είναι πολύ σημαντικό ότι ισχύει αυτή τη στιγμή η προστασία του εργαζόμενου και στο κομμάτι του μισθού και μάλιστα με υψηλότερο μισθό από ότι ήταν ο κατώτατος μισθός. Είναι υψηλότερες δηλαδή οι αποδοχές οι οποίες υπάρχουν μέσω της υποχρεωτικής κλαδικής σύμβασης στο κομμάτι του τουρισμού και μάλιστα θα γίνει υποχρεωτική και στον επισιτισμό. Είναι πολύ σημαντική αυτή η εξέλιξη γιατί διασφαλίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων συγχρόνως όμως και τους μισθούς οι οποίοι υπάρχουν προφανώς σε διαβάθμιση ανάλογα με τη δουλειά που μπορείς να κάνεις σε ένα ξενοδοχείο ή σε ένα εστιατόριο. Άρα είναι πολύ σημαντικό ότι υπάρχει υποχρεωτική κλαδική σύμβαση, δεύτερον βλέπουμε ότι πολλές επιχειρήσεις ήδη μέσα και σε έναν ανταγωνισμό να μπορέσουν να βρουν προσωπικό έχουν ήδη αυξήσει ή αυξάνουν τις αποδοχές τις οποίες λαμβάνουν οι εργαζόμενοι. Αυτό βεβαία δεν αναιρεί σε κανέναν βαθμό μια θλιβερή πραγματικότητα που ενδεχομένως να υπάρχουν σε μειονότητα των επιχειρήσεων που υπάρχει η πιθανότητα να μην έχουν τηρήσει την εργατική νομοθεσία ή να μην έχουν οι εργαζόμενοι τη συμπεριφορά και την μεταχείριση που θα έπρεπε. Είναι δεδομένο και επιβεβλημένο να τηρείται η εργατική νομοθεσία αλλά προφανώς να υπάρχει και μια ισορροπία ως προς τους μισθούς οι οποίοι δίνονται σε ανθρώπους που τους χρειάζονται οι επιχειρηματίες γιατί είναι η εικόνα, η ψυχή της επιχείρησης.

Νομίζω ότι ο δρόμος μπροστά είναι ανοιχτός έτσι ώστε να υπάρχει αυτή η ισορροπία από τη στιγμή που έχουμε την υποχρεωτική κλαδική σύμβαση και συγχρόνως επειδή αναφέρατε το θέμα του εισαγόμενου πληθυσμού στον τουρισμό είναι ένα φαινόμενο ότι πολλές φορές στον τουρισμό έχουμε ανθρώπους από το εξωτερικό που δουλεύουν στον τουρισμό και έχουμε και το φαινόμενο της εποχικότητα είναι και σε αυτό το κομμάτι υποχρέωση μας, και το κάνουμε με τον υπουργό να επιδιώκουμε για τους προορισμούς μας να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια περιόδου, δεν μπορεί να γίνει μαγικά αλλά είναι μια προσπάθεια η οποία θα μπορεί να πετυχαίνει υψηλότερους στόχους τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη μόλις τελειώσει το εποχικό επάγγελμα υπάρχει και το επίδομα ανεργίας όπως επίσης υπάρχει και το πρόγραμμα μετεκπαίδευσης που φέτος φροντίσαμε να ανανεωθεί για τρία χρόνια για να μπορούν οι άνθρωποι οι οποίοι τελειώνουν την εποχική εργασία να παίρνουν εξειδίκευση σε επιδοτούμενο πρόγραμμα για να παίρνουν τις απαραίτητες γνώσεις και αμέσως μετά αποκτούν και υπαλληλικό δικαίωμα. Άρα είναι σημαντικό ότι το κράτος έχει αυτή τη στιγμή τις πρόνοιες για να μπορεί να προστατεύει τον εργαζόμενο αλλά τον βοηθά να αποκτά και νέες δεξιότητες.

Αναφορικά με τον εγχώριο τουρισμό: Δίνει η ελληνική κυβερνηση επιλογές και φέτος από 3 δεξαμενές. Πρώτον από τον κοινωνικό τουρισμό από το υπουργείο Εργασίας. Θυμίζω ότι τα προγράμματα όσων έχουν voucher τρέχουν και πρέπει να τα χρησιμοποιήσουν μέχρι 31/7 γιατί αμέσως μετά θα ξεκινήσει η καινούργια περίοδος προγραμμάτων. Οι νέες επιλογές έχουν να κάνουν με τις πολύ περισσότερες μέρες οι οποίες είναι και για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και για τον Έβρο που είναι 10 μέρες χωρίς μάλιστα ιδιωτική συμμετοχή, όπως επίσης και για τη Βόρεια Εύβοια όπου και εκεί θα είναι για 10 μέρες πάλι χωρίς ιδιωτική συμμετοχή. Συνεχίζουμε με το πρόγραμμα που ανήγγειλε ο κ. Τριαντόπουλος που είναι μόνο για τη βόρειο Εύβοια και για τη Σάμο. Θα υπάρχει voucher για τη Βόρεια Εύβοια 150 € για τη Σάμο 300€ επειδή είναι και η μετακίνηση. Και τελευταίο από το υπουργείο Τουρισμού όπου με μεγάλη χαρά συνεχίζουμε το πρόγραμμα «τουρισμός για όλους», φέτος έχουμε υπολογίσει 200 χιλιάδες δικαιούχους με 30 εκατομμύρια προϋπολογισμό, βάζουμε δηλαδή περισσότερα από αυτά που απορροφήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια και θα είναι σε μορφή άυλης κάρτας. Θέλουμε να είναι γρήγορο, λιγότερο γραφειοκρατικό και άμεσο στην πληρωμή του. Σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και με τους προϋπολογισμούς σε κάθε νοικοκυριό να είναι πιεσμένοι θεωρώ ότι κάνοντας αυτές τις παρεμβάσεις μπορούμε και εμείς να βάλουμε το λιθαράκι στο να βοηθήσουμε την ελληνική οικογένεια ή το μεμονωμένο ταξιδιώτη να ταξιδέψει.

Ως προς το κομμάτι του φορολογητέου εισοδήματος στο πρόγραμμα για τη Σάμο και για τη Β. Εύβοια δεν υπάρχει όριο που σημαίνει ότι εκεί δεν είναι οι όροι που ισχύουν με το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, όπως επίσης και με το δικό μας πρόγραμμα έχουμε ανεβάσει το όριο ως προς το φορολογητέο εισόδημα και είναι 28.000€ είναι δηλαδή πολύ σημαντικά υψηλότερο από υπόλοιπα προγράμματα. Είναι λοιπόν μεγαλύτερη η δεξαμενή στην οποία απευθυνόμαστε στη μεσαία τάξη πέραν του άλλου προγράμματος του κοινωνικού τουρισμού που έχει μια συγκεκριμένη δεξαμενή. Θα συνεχίσουμε να βοηθάμε όσο μπορούμε την ελληνική οικογένεια ως προς αυτό. Εμείς οφείλουμε να παίρνουμε μέτρα έτσι ώστε να βοηθάμε την ελληνική οικογένεια και εν γένει επειδή μιλάμε και για μια ενεργειακή οικονομική κρίση η οποία μεταφράζεται σε μια οικονομική στενότητα σε πολλά νοικοκυριά βλέπετε ότι τα μέτρα τα οποία έχουμε πάρει και συνεχίζουμε να παίρνουμε μετρούν πλέον πολλά δισεκατομμύρια, μας βάζουν ακόμα και σύμφωνα με το ινστιτούτο Μπρούγκελ στην πρωτιά ως προς τα μέτρα που έχει λάβει μια ευρωπαϊκή χώρα ως προς το ΑΕΠ της και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Όλα αυτά λειτουργούν προφανώς ολιστικά στον ελληνικό προϋπολογισμό και βέβαια κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι θα είναι και ένα καλοκαίρι το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης θα πρέπει να δούμε πόσο θα επηρεάσει και το κομμάτι του εγχώριου τουρισμού. Ας περιμένουμε όμως να μην προδικάσουμε το τι θα συμβεί γιατί είδαμε το Πάσχα ότι κινηθήκαμε καλά. Ας κρατήσουμε αυτή την αισιοδοξία.

Ακούστε τη συνέντευξή της