Αν κάπου αποτυπώνεται η αλλαγή γενιάς στο πολιτικό σκηνικό, δεν είναι αλλού από την επιλογή των γραµµατέων των κοµµάτων που έχουν κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ο 34χρονος Παύλος Μαρινάκης στη Ν.Δ. Η 39χρονη Ράνια Σβίγκου στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο 36χρονος Ανδρέας Σπυρόπουλος στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ.

Η πλέον τολµηρή επιλογή είναι αυτή που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσωπο του Παύλου Μαρινάκη, δεδοµένου ότι τα τόσο µεγάλα ηλικιακά ανοίγµατα δεν ήταν κάτι σύνηθες για την παραδοσιακή λειτουργία της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε στον σηµερινό γραµµατέα της Ν.Δ. την πολιτική δουλειά που έκανε όταν ήταν επικεφαλής της «γαλάζιας» Νεολαίας.

Γιατί ξεχώρισε

Παράλληλα, όπως λένε υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές, αυτό που ξεχώρισε ο κ. Μητσοτάκης στο πρόσωπο του 34χρονου γραµµατέα είναι ο σύγχρονος πολιτικός λόγος, µακριά από τη συνήθη κοµµατική ξύλινη γλώσσα, οι «φρέσκες» ιδέες αλλά και η εργατικότητα. Με καταγωγή από την Πάτρα και σπουδές στη Νοµική Σχολή του Πανεπιστηµίου της Θράκης, ο κ. Μαρινάκης οργανώθηκε από τα φοιτητικά του χρόνια στη ΔΑΠ Κοµοτηνής, ενώ, όταν τελείωσε τις σπουδές και παράλληλα µε την άσκηση του δικηγορικού του επαγγέλµατος, µεταπήδησε στην ΟΝΝΕΔ, όπου στο 12ο Συνέδριο της οργάνωσης, τον Οκτώβριο του 2019, εκλέχτηκε, µε συντριπτικά ποσοστά, πρόεδρος.

Η ΟΝΝΕΔ αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την ανώτατη κοµµατική θέση, καθώς µέσα σε µόλις δύο χρόνια διένυσε τη διαδροµή από τη Νεολαία στο κόµµα. Τη θητεία του στην ΟΝΝΕΔ εκτίµησαν, εκτός από τον κ. Μητσοτάκη, και οι στενοί συνεργάτες του, όπως ο γραµµατέας της κυβέρνησης, Γρηγόρης Δηµητριάδης, και ο διευθυντής της Ν.Δ., Γιάννης Μπρατάκος.



Συνεργασία

Η άριστη συνεργασία που είχαν τα προηγούµενα χρόνια συνέβαλε καταλυτικά στην επιλογή του πρωθυπουργού και πλέον αποτελούν µια ισχυρή τριανδρία στο πλευρό του. Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, ότι η θητεία του στην κοµµατική Νεολαία τον έφερε ακόµα πιο κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όχι µόνο σε πολιτικό, αλλά και σε προσωπικό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρωθυπουργός έδωσε το «παρών» και στον γάµο του κ. Μαρινάκη, τον Αύγουστο του 2020, µε τη δικηγόρο Κατερίνα Μαχαιριώτη.

Η πρόταση

Το όνοµα της Ράνιας Σβίγκου δεν είχε προβληθεί ως σενάριο σε κανένα ρεπορτάζ, ακόµα και ανήµερα της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ο κ. Τσίπρας έκανε την έκπληξη και την πρότεινε για την κορυφαία κοµµατική θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η εν λόγω επιλογή «κλείδωσε» την παραµονή της συνεδρίασης, καθώς έως και την προηγούµενη ηµέρα ο πρώην πρωθυπουργός ήταν σε διαβουλεύσεις µε στελέχη της απολύτου εµπιστοσύνης του, προκειµένου να καταλήξει στο πρόσωπο που θα διαδεχτεί τον Δηµήτρη Τζανακόπουλο. Η κ. Σβίγκου είναι από τα στελέχη που βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια κοντά στον Αλ. Τσίπρα, παρότι δεν ανήκει στη λεγόµενη «προεδρική οµάδα». Με όρους πολιτικής γεωγραφίας, τοποθετούνταν στα αριστερά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτό να αποτρέπει τον Αλέξη Τσίπρα να της εµπιστεύεται σηµαντικά κοµµατικά αξιώµατα, όπως αυτά της εκπροσώπου Τύπου ή της αρµόδιας για θέµατα διεθνών σχέσεων.



Η πορεία

Η διαδροµή της κ. Σβίγκου από τα φοιτητικά της χρόνια έως και σήµερα είναι ταυτισµένη µε το κόµµα. Ηταν ηγετικό στέλεχος της Νεολαίας του Συνασπισµού και ακολούθως σε κορυφαίες κοµµατικές θέσεις, µε την πολιτική της ρητορική να επικεντρώνεται συχνά στα ζητήµατα του φεµινισµού και της Ευρώπης. Συµµετείχε πάντα ενεργά στις κινηµατικές δράσεις, είτε σε εγχώριο είτε σε διεθνές επίπεδο. Στο πρόσωπό της ο κ. Τσίπρας είδε ένα στέλεχος µε έντονο «κοµµατικό πατριωτισµό» και συµπάθειες στο µεγαλύτερο φάσµα του ΣΥΡΙΖΑ.

Από το «φυτώριο»

Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος είναι στο πλευρό του Νίκου Ανδρουλάκη από το 2004, όταν ο τελευταίος ήταν κορυφαίο στέλεχος της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Η «γέφυρα» έγινε στο Πανεπιστήµιο της Ξάνθης, όπου αµφότεροι σπούδασαν µε διαφορά κάποιων ετών. Το εν λόγω πανεπιστήµιο, λόγω και της ισχυρής παρουσίας του κ. Ανδρουλάκη, µετετράπη σε κατεξοχήν φυτώριο νέων στελεχών, πολλοί εκ των οποίων συµµετέχουν σήµερα στην Κεντρική Επιτροπή και στις κοµµατικές οργανώσεις.

Ο κ. Σπυρόπουλος σπούδασε µηχανολόγος µηχανικός και είναι από τα στελέχη εκείνα που παράλληλα µε την κοµµατική ιδιότητα είχε και την εργασία του. Από το 2014 έχει συστήσει εταιρεία που παίρνει έργα σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να έχει ποτέ την παραµικρή εµπλοκή µε το Δηµόσιο. Στους συνοµιλητές του επισηµαίνει ότι η δύναµή του είναι τα επαγγελµατικά του ένσηµα. Πιο ενεργά µε την πολιτική ενεπλάκη το 2013, όταν εξελέγη στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ενώ το 2015 εκλέχτηκε στο Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος.



Στενοί συνεργάτες

Στις εσωκοµµατικές εκλογές του 2017 ήταν µαζί µε τον Στέφανο Ξεκαλάκη οι δύο στενότεροι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη στη µάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Από τότε, και κάτω από τα κοµµατικά ραντάρ, προετοίµαζαν και οργάνωναν το δίκτυο του κ. Ανδρουλάκη σε κάθε σηµείο της χώρας, συµβάλλοντας καταλυτικά στη µεγάλη νίκη που πέτυχε ο Κρητικός πολιτικός τον περασµένο Δεκέµβριο. Θεωρούνται εδώ και χρόνια οι «Ηρακλείς» του προέδρου, µε τον κ. Σπυρόπουλο να έρχεται µε διαφορά πρώτος σε ψήφους στο Συνέδριο και τον κ. Ξεκαλάκη να έρχεται τρίτος

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 4 Ιουνίου 2022.