Ότι δεν κρατάει «μούτρα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «Μητσοτάκης γιοκ» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση στο συνέδριο με θέμα «Το Σύστημα Υγείας στη Νέα Εποχή» που διοργανώνουν η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και το ygeiamou.gr, ωστόσο διεμήνυσε στην Τουρκία να μην μεταφέρει την προκλητική της ρητορική και στο πεδίο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε δυσάρεστη εξέλιξη την κλιμάκωση της έντασης με υπαιτιότητα της Τουρκίας, τονίζοντας πως είχε την εντύπωση «μετά την συνάντησή μου με τον πρόεδρο Ερντογάν ότι δεν πρόκειται να γίνουν ενέργειες που θα προκαλέσουν την άλλη πλευρά ευθέως».

Όπως είπε, δυστυχώς η Τουρκία δεν τήρησε αυτή τη δέσμευση. «Είχαμε ένα μπαράζ παραβιάσεων πάνω από ελληνικά νησιά και την δήθεν μειωμένη ελληνική κυριαρχία στα νησιά. Αυτή η ρητορική δεν μπορεί να μας οδηγήσει πουθενά», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «η κυβέρνηση θα εγείρει την τουρκική προκλητικότητα στα διεθνή φόρα» και σημείωσε πως και τώρα που το έκανε «η στήριξη ήρθε χωρίς αστερίσκους από τους εταίρους μας».

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοικτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μην εκφραστεί στο πεδίο. Είμαστε μακριά από την ένταση του καλοκαιριού του 2020 και χρειάζεται αυτοσυγκράτηση από όλους. Δεν χρειάζονται πρόσθετες εστίες αναταραχής εντός της συμμαχίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Η ρητορική της Τουρκίας ξεπερνά τα όρια και γίνεται και γραφική μπορώ να πω», είπε ακόμα και συμπλήρωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που ο Τούρκος πρόεδρος έχει πει ότι δεν μου μιλάει. «Εγώ δεν κρατάω μούτρα αλλά θα υπερασπίζομαι τις ελληνικές θέσεις με αυτοπεποίθηση», υπογράμμισε ο ίδιος.