Eρωτήματα στην Αθήνα προκάλεσε η απόφαση της Άγκυρας να εκπροσωπηθεί στην Σύνοδο Κορυφής για τη Συνεργασία της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ειδικότερα, αυτό που προβληματίζει την Ελλάδα είναι για το αν αυτή η κίνηση αποτελεί ένα νέο επικοινωνιακό κόλπο της τουρκικής ηγεσίας ή αν επρόκειτο για για ένα βήμα προς την εκτόνωση της έντασης, που έχει δημιουργήσει η γειτονική χώρα στο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του thetoc, η ανακοίνωση του Τούρκου αξιωματούχου έγινε γνωστή αφού είχε «κλειδώσει» η παρουσία του Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη.

Ενδεικτικά, η προσωπική επίθεση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέροντας ότι δεν επιθυμεί να ξανασυναντήσει τον Έλληνα πρωθυπουργό, είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσουν» όλες οι προγραμματισμένες σε διμερές επίπεδο επαφές.

Δεκαπέντε ημέρες γεμάτες με παραβιάσεις και απειλές από την Τουρκία έχουν περάσει από την απόφαση του Ερντογάν για διακοπή συνομιλιών με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έως τη Δευτέρα που γνωστοποιήθηκε η συμμετοχή του υφυπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή, ο Ερντογάν συνεχίζει την επιθετική ρητορική του, βάζοντας στο στόχαστρο αυτή την φορά τη Δύση. «H Τoυρκία έσκισε τα πουκάμισα τα οποία της είχαν φορέσει, έκοψε τα δεσμά, έριξε τα τείχη που της είχαν χτίσει με το παρελθόν της και εξαφάνισε τις υποθήκες που είχαν επιβληθεί πάνω της! Η Τουρκία τώρα είναι μια τέτοια χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ερντογάν κατά τη συνεδρίασης του υπουργικού Συμβουλίου.

Η Γερμανική μεσολάβηση

Μεσολαβητικό ρόλο δείχνει να επιθυμεί το Βερολίνο προκειμένου να ηρεμήσουν τα πράγματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Διόλου τυχαία είναι η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ την Πέμπη στην Αθήνα, όπου ακριβώς μετά θα βρεθεί στην Άγκυρα όπου θα έχει ραντεβού με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανακοινώνοντας τα δύο της σημαντικά ταξίδια επιχείρησε με διπλωματικό τρόπο να κρατήσει ίσες αποστάσεις. «Η επίλυση των προβλημάτων πρέπει να γίνει με διάλογο και όχι με κλιμάκωση των εντάσεων», είπε χαρακτηριστικά ενώ άσκησε κριτική στην Τουρκία για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Θα αναφερθώ και στα θέματα στα οποία υπάρχουν θεμελιώδεις, διαφορές: Ελευθερία έκφρασης, ανθρώπινα δικαιώματα, εφαρμογή των υποχρεώσεων ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Βλέπουμε πώς οι δρόμοι μας απομακρύνονται όλο και περισσότερο εδώ, πρέπει να βεβαιωθούμε ότι θα προσεγγίσουν ξανά». Θυμίζουμε πως την Κυριακή αναμένεται να πραγματοποιηθεί συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη, τα πλαίσια της Συνόδου για την Συνεργασία των χωρών στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Για να συμβούν όλα αυτά, είχε προηγηθεί η καταλυτική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Όλαφ Σολτς και του παρουσίασε χάρτες με την «Γαλάζια Πατρίδα» που οραματίζεται ο Ταγίπ Ερντογάν αλλά και στοιχεία για την τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο.

Η κίνηση αυτή άλλαξε ουσιαστικά την τακτική του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα, καθώς η ουδέτερη στάση που υπήρξε αρχικά, μετατράπηκε σε καταδίκη για τις τουρκικές παραβιάσεις γεγονός που είχε προκαλέσει την οργή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στην Αθήνα κρατούν χαμηλά τις προσδοκίες τους για τη νέα πρωτοβουλία που ετοιμάζεται να πάρει η Γερμανική κυβέρνηση, καθώς ανάλογες κινήσεις είχε κάνει στο πρόσφατο παρελθόν και η Άνγκελα Μέρκελ χωρίς ωστόσο να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, ενώ η πρώην Γερμανίδα Καγκελάριος είχε ουσιαστικά μπλοκάρει όλες τις προσπάθειες της Αθήνας προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα.