Τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα έθεσε από το βήμα του “17oυ GLOBSEC Bratislava Forum 2022”, που πραγματοποιήθηκε στη Μπρατισλάβα της Σλοβακίας, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Αμύνης της Σουηδίας Πέτερ Χούλτβιστ, η Διευθύντρια Βορείου Ευρώπης του Ατλαντικού Συμβουλίου Άννα Βισλάντερ και ο Αντιπρόεδρος επικεφαλής Εταιρικής Αναπτύξεως του ομίλου KNDS Μαρσέλ Γκρίσνιγκτ.

F5__1_

Ο ΥΕΘΑ, αναφερόμενος στη στάση της Τουρκίας, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι παρά το γεγονός πως η γείτων είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, σε περίπτωση που αυτή εξασκήσει το νόμιμο δικαίωμα της επεκτάσεως των χωρικών υδάτων της πέραν των 6 ναυτικών μιλίων, απαιτεί την αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ενώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προβαίνουν σε συνεχείς παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών, επαναλαμβάνοντας ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει να υπερασπίζεται την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα...

Σε άλλο σημείο, ο ίδιος εξέφρασε την εκ νέου υποστήριξη της Ελλάδος στα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας για ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ ενεργώντας σύμφωνα το Διεθνές Δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές της Συμμαχίας, πρέπει να συμφωνήσουν με την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία. «Οι δύο χώρες έχουν δυνατό στρατιωτικό αποτύπωμα και σεβασμό προς το Διεθνές Δίκαιο. Η ένταξή τους θα ενδυναμώσει τη Συμμαχία και παράλληλα θα τις καταστήσει πιο ασφαλείς», τόνισε χαρακτηριαστικώς.

Τέλος, ο Ν.Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην προοπτική κοινής Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανίας, η οποία θα αποτελέσει θετικό βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία, ενώ επανέλαβε ότι η Ουκρανία αγωνίζεται υπερασπιζόμενη τόσο τη χώρα όσο και τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρώπης και της Δυτικής Δημοκρατίας.

F4