Σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη πολιτική συγκυρία, που δίνει νέα διάσταση στον ρόλο της «γαλάζιας» Νεολαίας, πραγματοποιείται το 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ. Αφενός, οι πρόσφατες κυβερνητικές παρεμβάσεις που αλλάζουν τον χάρτη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και δημιουργούν κινητικότητα σε όλα τα επίπεδα, ενόψει της προσεχούς ακαδημαϊκής χρονιάς, και, αφετέρου, η επερχόμενη προεκλογική περίοδος, στην οποία η εξασφάλιση της λεγόμενης νεανικής ψήφου συνιστά βασικό ζητούμενο για το κυβερνών κόμμα, καθιστούν κατά κοινή ομολογία αναγκαιότητα την ισχυρή παρουσία της Οργάνωσης τους μήνες που ακολουθούν.

Κι όλα αυτά σε μια στιγμή που τίθεται εν αμφιβόλω από διάφορες πλευρές η χρησιμότητα της ύπαρξης των κομματικών νεολαιών εντός κι εκτός πανεπιστημίων, με τις σχετικές ζυμώσεις να αγγίζουν ακόμη και τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.

Οπως και να έχει, την απάντηση σε όλα αυτά έδωσε η πληθωρική εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην έναρξη των συνεδριακών διαδικασιών, όπου παρουσίασε το πλάνο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων ανθρώπων σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, καθώς και η απόδοση των ευσήμων στον απερχόμενο πρόεδρο και νυν γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., Παύλο Μαρινάκη. Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες των ΟΝΝΕΔιτών, καθώς και την πορεία της Οργάνωσης μετά την προ εξαετίας απόφαση για την επανίδρυσή της και τη διόρθωση των κακώς κειμένων και των παθογενειών. Αλλωστε, η «γαλάζια» Νεολαία αποτελεί πλέον πάνω από το 50% του στελεχιακού δυναμικού και έχει αποκτήσει ουσιαστικό έρεισμα σε κάθε έκφανση της κομματικής δράσης.

Τα πεπραγμένα του Παύλου Μαρινάκη στην ηγεσία της Οργάνωσης ήταν και το διαβατήριό του για την πολιτική προαγωγή του σε γραμματέα της Ν.Δ. Οι επιλογές των προσώπων, η συνεχής διάδραση με τα μέλη σε όλη την Ελλάδα, οι προτάσεις και η κοινωνική ευαισθητοποίηση ήταν τα στοιχεία με τα οποία ο 33χρονος πέτυχε να «χτίσει» ένα ισχυρό κεφάλαιο, με βάση το οποίο κινείται και στη... μεγαλύτερη πίστα της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Αναλυτικά, ο ίδιος αναφέρθηκε σε όλη τη δράση της ΟΝΝΕΔ στον απολογισμό που έκανε στην τελευταία του ομιλία, στην οποία μάλιστα ανέδειξε τη συμβολή των συνεργατών του σε όλη την προσπάθεια που έγινε αυτά τα τρία χρόνια.

Πληθωρική ήταν η εμφάνιση του Κ. Μητσοτάκη στην έναρξη των διαδικασιών, όπου παρουσίασε το πλάνο της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νέων ανθρώπων

Ο αριθμός των μελών που παρουσίασε η ΟΝΝΕΔ είναι, αν μη τι άλλο, χαρακτηριστικός της δραστηριότητας όλων αυτών των ετών, έστω κι αν τα τελευταία χρόνια οι πολιτικές Νεολαίες βρίσκουν πολύ πιο δύσκολα πεδίο δράσης και ισχυρές αναφορές. Στο προηγούμενο Συνέδριο τα μέλη της ΟΝΝΕΔ ήταν 70.000, ενώ τώρα και παρά το γεγονός ότι σχεδόν 9.000 μέλη «αποστρατεύτηκαν» λόγω ηλικιακού ορίου, η Νεολαία της Ν.Δ. μετράει 83.000 μέλη, το ένα τέταρτο των οποίων εγγράφηκαν για πρώτη φορά. Η αλλαγή γενιάς πιστοποιείται και από το γεγονός ότι οι μισοί σύνεδροι συμμετέχουν για πρώτη φορά σε Συνέδριο της Νεολαίας.

Μάλιστα, είναι γεγονός ότι το «στοίχημα» του ανοίγματος στην κοινωνία πέτυχε, αφού, πλέον, το μεγαλύτερο ποσοστό μελών της Νεολαίας προέρχεται από το ηλικιακό κομμάτι των 24-32 ετών.

Ποιος είναι ο «διάδοχος» Ορφέας Γεωργίου

orferaw

Από τους 30άρηδες η σκυτάλη πέρασε και επίσημα στους 20άρηδες, με την εκλογή του νέου προέδρου να είναι πλέον τυπικό ζήτημα ωρών. Μόλις 28 χρόνων είναι ο δικηγόρος Ορφέας Γεωργίου, στέλεχος που βρισκόταν σταθερά δίπλα στον Παύλο Μαρινάκη όλα αυτά τα χρόνια, έχοντας εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του προκατόχου του, αλλά και συνολικά της κομματικής ηγεσίας.

Η ανανέωση όμως της Νεολαίας έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, με πολλές γυναίκες να έχουν εκλεγεί στην Κεντρική Επιτροπή και στην προεδρία Νομαρχιακών Επιτροπών και Τοπικών Οργανώσεων και μάλιστα πολλαπλάσιες σε σχέση με το παρελθόν, ενώ δεν είναι λίγα τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου που πρωταγωνίστησαν στη δράση της Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων η διευθύντρια του Γραφείου Τύπου, Κωνσταντίνα Κόλλια, και η -πρώτη γυναίκα- γραμματέας της ΔΑΠ, Κατερίνα Κορωνιά.

Πλέον, αποτελεί κοινή παραδοχή πως η μεγαλύτερη πρόκληση για την ΟΝΝΕΔ αφορά τη μετεξέλιξή της σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται κυρίως στο κομμάτι των πανεπιστημίων.

Κι όλα αυτά στη βάση της συνέχισης της στήριξης που έχει παράσχει στην κυβέρνηση σε μια σειρά από κρίσιμες στιγμές και αποφάσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα, η προσπάθεια «απορρόφησης κραδασμών» σε διαρθρωτικά μέτρα, όπως η φύλαξη στα πανεπιστήμια, αλλά και οι γενικότεροι μετασχηματισμοί στη λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν θα πρέπει εξάλλου να λησμονείται ότι αποτελεί κοινό μυστικό πως η προώθηση της τελευταίας δέσμης νομοθετημάτων του υπουργείου Παιδείας (ανάμεσα στα οποία και το πλαίσιο συμμετοχής των πολιτικών παρατάξεων στις φοιτητικές εκλογές) και ειδικότερα ο χρόνος που επελέγη για την προώθηση του εγχειρήματος συνιστούν αντικείμενο ευρύτερης συζήτησης ακόμη και εντός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Παραπολιτικά» στις 4/6/2022.