«Θέτουμε σε εφαρμογή φιλόδοξα σχέδια, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο να επιταχύνουμε τη χρήση της πράσινης ενέργειας στα πιο ευαίσθητα οικοσυστήματά μας», έλεγε στην ομιλία του κατά την τελευταία Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών τον περασμένο Σεπτέμβριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Για παράδειγμα, στην Αστυπάλαια της Δωδεκανήσου, ξεκινήσαμε ένα μακρόπνοο σχέδιο από κοινού με την Volkswagen με στόχο να δημιουργήσουμε το πρώτο πλήρως πράσινο νησί της Ευρώπης».

Σήμερα, από το μικρό νησί των Δωδεκανήσων, ο πρωθυπουργός θα στείλει δύο μηνύματα: Της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα στην πράξη και της προσέλκυσης μεγάλων ξένων επενδύσεων, όπως είναι αυτή της Volkswagen. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, παρόντος του διευθύνοντος συμβούλου Herbert Diess, θα παρουσιάσει απόψε σε παγκόσμια πρώτη το ηλεκτρικό της minibus (το ID Buzz), το οποίο θα ξεκινήσει πιλοτικά δρομολόγια στην Αστυπάλαια, αλλά και το καινοτόμο ηλεκτρικό ασθενοφόρο που θα χρησιμοποιεί πλέον το νησί.

Η πράσινη μετάβαση σηματοδοτείται από σχέδια όπως αυτά της Αστυπάλαιας και της Χάλκης, που θα μετατραπούν σε 100% πράσινους και ενεργειακά αυτόνομους προορισμούς για βιώσιμο τουρισμό με την υποστήριξη της Volkswagen και της Citroën αντίστοιχα.

Για δε την προσέλκυση επενδύσεων γίνεται ένα ακόμα σημαντικό βήμα με την ψήφο εμπιστοσύνης της Volkswagen στην Ελλάδα, η οποία όπως αναμένεται να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης, προσέλκυσε την τελευταία τριετία μια σειρά από παγκόσμιους κολοσσούς που επέλεξαν τη χώρα για κολοσσιαίες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των Pfizer, Microsoft, Facebook/Meta, Amazon, JP Morgan, Deloitte, Digital Realty και Cisco.

«Η Αστυπάλαια θα είναι το εργαστήριο του μέλλοντος για την απομάκρυνση της Ευρώπης από τον άνθρακα. Θα μελετήσουμε σε πραγματικό χρόνο ποια είναι τα κίνητρα που ωθούν τους πολίτες να κάνουν τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και ποια θέλγητρα απαιτούνται για την μετάβαση σε έναν βιώσιμο τρόπο ζωής», ανέφερε χαρακτηριστικά κατά την τελευταία του παρουσία στο νησί ο CEO του ομίλου της Volkswagen, Herbert Diess.

Το έργο «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» αποβλέπει στη μετατροπή της Αστυπάλαιας στο πρώτο ενεργειακά «πράσινο» και λειτουργικά «έξυπνο» νησί στη Μεσόγειο, το οποίο θα λειτουργήσει ως παράδειγμα για την πράσινη μετάβαση και άλλων νησιών, ειδικά εάν πρόκειται για νησιά που είναι μικρά ή απομακρυσμένα από την ηπειρωτική χώρα.

Το σχέδιο εδράζεται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου στόλου οχημάτων από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα, τη συγκρότηση ενός νέου συστήματος δημόσιων συγκοινωνιών και μεταφορών που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του νησιού και την μετάβαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να περιοριστεί δραστικά το ενεργειακό αποτύπωμα.

Η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης έχει ως αιχμή το πρόγραμμα e-astypalaia, το οποίο προβλέπει γενναίες επιδοτήσεις για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων από τους κατοίκους, ενώ ήδη τα πρώτα υπηρεσιακά οχήματα που θα εξυπηρετούν ανάγκες σωμάτων ασφαλείας, όπως η Αστυνομία και το Λιμενικό, δωρήθηκαν στις αρμόδιες αρχές από την Volkswagen. Το πρόγραμμα καλύπτει επίσης την εγκατάσταση σημείων φόρτισης σε κατοικίες και επιχειρήσεις, Οι πρώτοι 12 φορτιστές, δωρεά της VW, έχουν ήδη παραδοθεί.

Παράλληλα, στόχος είναι η ουσιαστική αναδιάρθρωση των δημόσιων συγκοινωνιών και των μετακινήσεων στο νησί, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται από λεωφορεία κατά τη διάρκεια της νύχτας ενώ ταυτόχρονα δεν υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα ενοικίασης αυτοκινήτου διότι τα γραφεία ενοικιάσεων λειτουργούν κατά κύριο λόγο τον χειμώνα.

Για τον λόγο αυτό, το σχέδιο προβλέπει ένα καινοτόμο σύστημα παραγγελίας και μοιράσματος ηλεκτροκίνητων μεταφορικών μέσων (on-demand και ride-sharing), μέσω ψηφιακής εφαρμογής και με πλήρη ευελιξία. Κατ΄ αυτό τον τρόπο θα εξυπηρετούνται οι πολίτες και οι επισκέπτες ανάλογα με τις ανάγκες τους, για κάθε προορισμό στο νησί και καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Οι αλλαγές αυτές έχουν ως θεμέλιο την εγκατάσταση ενός υβριδικού συμπλέγματος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το οποίο θα πάρει τη θέση των μονάδων ντίζελ που λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Οι φωτοβολταϊκές και αιολικές μονάδες που θα τοποθετηθούν, σε συνδυασμό με μπαταρίες για την αποθήκευση αποθέματος, θα ηλεκτροδοτούν τόσο σπίτια και επιχειρήσεις όσο και τα σημεία φόρτισης αυτοκινήτων, διασφαλίζοντας πως το νησί να απεξαρτηθεί από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2026.

Παρόντες στη σημερινή εκδήλωση στην Αστυπάλαια θα είναι επίσης ο υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, Κώστας Φραγκογιάννης, ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο υφυπουργός μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος και η γενική γραμματέας ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου.