«Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα ζητήσουμε να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων μια ξεκάθαρη τοποθέτηση για την τουρκική προκλητικότητα από όλα τα κράτη – μέλη», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή ''Secret''με τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε ότι πολλές φορές εταίροι υποτιμούν την κραυγή αγωνίας άλλων εταίρων και τόνισε πως οι ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή λόγω της αυξημένης πίεσης για μεταναστευτικές ροές σε Έβρο και Αιγαίο.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών επισήμανε πως στο θέμα απάντησε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόσθεσε πως με την απλή αναλογική και τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, είναι αδύνατον να γίνει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος. Πάντως, έσπευσε πει ότι η ΝΔ θα έχει την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές.

Στο μέτωπο της οικονομίας ο κ. Βαρβιτσιώτης δεν απέκλεισε νέα μέτρα στήριξης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αν υπάρξουν δημοσιονομικά περιθώρια.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με το αμυντικό υλικό από τη Γερμανία, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Αυτά τα ρωσικά άρματα μεταφοράς προσωπικού μάλλον κατασκευής ανατολικής Γερμανίας ήρθαν στην Ελλάδα επί υπουργίας άμυνας Ιωάννη Βαρβιτσιώτη. Ηταν από τις αποθήκες που διανεμηθήκαν του τότε διαλυθέντα ανατολικογερμανικού στρατού με την ενοποίηση της Γερμανίας, για να καταλάβουμε πόσο παλιά είναι. Ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά έχει ήδη παραχωρηθεί σε τρίτες χώρες, μας είχαν μείνει περίπου 100 τέτοια άρματα και μέσα στα πλαίσια μια διμερούς συμφωνίας η οποία νομίζω είχε γραφτεί και στον Τύπο αρκετές φόρες αποφασίστηκε να δοθούν πίσω στη Γερμανία, ένας αριθμός απ’ αυτά, και να πάρουμε από τη Γερμανία νεωτέρα άρματα μεταφοράς προσωπικού. Θα τα στείλει η Γερμανία στην Ουκρανία αυτή είναι η συμφωνία. Αυτά θα σταλούν όταν θα παραληφθούν τα καινούργια, αυτή είναι η πρόβλεψη».

Ερωτηθείς αν τα άρματα που στέλνουμε θα παρθούν από τα νησιά, ο κ. Βαρβιτζιώτης απάντησε: «Τα άρματα μεταφοράς προσωπικού είναι ένα σύγχρονο εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται για μετακινήσεις δυνάμεων σε μεγαλύτερες αποστάσεις άρα δεν ξερω και ποιος είναι ακριβώς ο ρόλος τους στα νησιά που είναι διάσπαρτα με στρατόπεδα, φυλάκια και άλλες μονάδες».

ΔΗΜ: Το λέμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι μήπως αυτή η συμφωνία έχει να κάνει με την αποστρατικοποίηση των νησιών που ζητάει η Τουρκία

«Ξεκαθαρίσαμε σε όλους τους τόνους και σε όλους τους συνομιλητές, το ξεκαθάρισε κι ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι δεν πρόκειται να παραχωρήσω προς την Ουκρανία οποιοδήποτε οπλικό σύστημα το οποίο είναι απαραίτητο και εγγυάται την ασφάλεια των δικών μας συνόρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να το ανακοινώσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωσε: «Η αλήθεια είναι ότι και εχθές βγήκε και μια αναλυτική ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, έκρινε και νομίζω σωστά ο πρωθυπουργός οτι αυτό θα πρέπει να είναι στα πλαίσια των ανακοινώσεων του υπουργείου Άμυνας. Ομολογώ ότι κι εμείς ξαφνιαστήκαμε που το ανέφερε ο κος Σόλτς και δεν περίμενε το δικό του υπουργειο Άμυνας να κανει την αντίστοιχη ανακοίνωση αφού υπήρχε μια συνεννόηση μεταξύ των δυο επιτελείων. Νομίζω ότι είναι πιο πολύ κακή επικοινωνιακή συνεννόηση και λιγότερο κάποιο θέμα ουσίας».

Ερωτηθείς αν θα ενημερώσει η κυβέρνηση τα άλλα κόμματα, απάντησε: «Δεν νομίζω ότι έχουμε αρνηθεί καμία ενημέρωση μέχρι τώρα είτε στο επίπεδο της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας είτε στο επίπεδο της απευθείας ενημέρωσης. Εμείς στο υπουργείο Εξωτερικών το τηρούμε ευλαβικά αυτό να ενημερώνουμε τα κόμματα και ο καθένας για τις αρμοδιότητες του πηγαίνει στη Βουλή, τοποθετείται και αν υπάρχει κάτι το οποίο κρίνουμε ότι πρέπει εμπιστευτικά να ενημερώσουμε τα υπόλοιπα κόμματα το κάνουμε και αυτό».

Ερωτηθείς αν θα έπρεπε να υπάρχει μια άτυπη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε: «Για να κρατάμε ένα επίπεδο διαλόγου και ένα επίπεδο εμπιστοσύνης θα πρέπει να μιλάμε και στο ίδιο μήκος κύματος, αν θέλουν την τρίχα να την κάνουν τριχιά και να λένε πράγματα... Δεν είχε εκφράσει κανένας στην ελληνική κυβερνηση τη διάθεση της αποστρατικοποίησης αντιθέτως στείλαμε επιστολή στα Ηνωμένα Έθνη στην οποία υπερασπιζόμασταν όχι μόνο την κυριαρχία αλλά και το δικαίωμα να αμυνόμαστε για αυτά τα νησιά και αυτό δεν το λαμβάνει σοβαρά υπόψη του ο ΣΥΡΙΖΑ και μπαίνει σε μια συνομωσιολογία τύπου twitter και τις βάζει μέσα στις επίσημες ανακοινώσεις του. Υπάρχει μια απόσταση ανάμεσα στο σοβαρό διάλογο και ανάμεσα στο διάλογο για τις πολύ εφήμερες εντυπώσεις του μισάωρου μέσα από ένα τρεντ του twitter».

Αναφορικά με την στάση της Γερμανίας έναντι στην τουρκική προκλητικότητα, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Χθες ο πρωθυπουργός στον κ. Σολτς έθεσε επί τάπητος το θέμα και ζήτησε τη ξεκάθαρη τοποθέτηση της γερμανικής πλευράς και τη ζήτησε λέγοντας ότι δεν μπορεί να απειλείται ένα κράτος μέλος, μια σύμμαχη χώρα και να μην υπάρχει ομόθυμη στήριξη όλων των εταίρων και ιδιαίτερα των πιο σημαντικών. Περιμένουμε από την γερμανική κυβέρνηση να πάρει τη σωστή θέση άλλωστε μην ξεχνάτε ότι προανήγγειλε ήδη ο πρωθυπουργός ότι θα θέσουμε το θέμα της Τουρκίας στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στην οποία θα ζητήσουμε να συμπεριληφθεί στο σχέδιο των συμπερασμάτων αυτή η ρητή τοποθέτηση. Δεν μπορεί να μην υπάρχει από όλες τις χώρες της Ευρώπης μια ξεκάθαρη τοποθέτηση».

«Δεν μπορώ να πω ότι είμαστε ικανοποιημένοι από τη δήλωση του υπουργείου εξωτερικών της Γερμανίας, δεν ανταποκρίνεται στο πλαίσιο της απειλής την οποία νοιώθει η Ελλάδα και δεν ανταποκρίνεται το πλαίσιο της διαφορετικής ρητορείας που προέρχεται από την Άγκυρα. Αυτό το οποίο προσπαθούμε να κάνουμε είναι να καταστήσουμε σαφές το διαφορετικό επίπεδο της τουρκικής ρητορείας και προκλητικότητας των τελευταίων μηνών ιδιαίτερα δε μετά τη συνάντηση Ερντογάν–Μητσοτάκη και ακόμα περισσότερο μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού τις ΗΠΑ όπου με το χειροκρότημά τους βουλευτές και γερουσιαστές βάλανε βέτο στην αποστολή αμυντικού υλικού στην Τουρκία. Αυτό ήταν το μήνυμα το οποίο έλαβε και ο ίδιος ο Ερντογάν. Επιβεβαίωσε τους φόβους μας και τις ανησυχίες μας με τη ρητορεία και την κλιμάκωση την οποία βλέπουμε και το γεγονός αυτό εμείς θέλουμε να το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Πολλές φορές υποτιμούνε εταίροι την κραυγή αγωνίας κάποιων άλλων εταίρων. Όπως πολλές φορές και εμείς λέγαμε για τους Βάλτες ή για τους Πολωνούς ότι ίσως τα παραλένε σε σχέση με την επιθετικότητα της Ρωσίας ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες πριν τον πόλεμο. Λέγαμε ότι ίσως υπερβάλλουν, έχουν και αυτοί τις ιστορικές τους ανησυχίες, τα βιώματα που τους κάνουν να φωνάζουν περισσότερο άλλαξε αυτό το σκηνικό όταν είδαμε τον αναθεωρητισμό να γίνεται πράξη μέσα από την εισβολή και μάλιστα μετά τις διαβεβαιώσεις ότι ''δεν πρόκειται να εισβάλλω, μην ανησυχείτε'' και την επόμενη μέρα είδαμε αυτό το λουτρό αίματος και την καταστροφή που γίνεται στην Ουκρανία, καταλαβαίνετε ότι όλη η οπτική αλλάζει. Πολλοί από τους εταίρους μας το αντιλαμβάνονται», δήλωσε επιπρόσθετα.

Ερωτηθείς αν θα υπάρχει συμφωνία με τη Γερμανία για τη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής αρμάτων στην Ελλάδα, απάντησε: «Συζητάμε με τη Γερμανία διάφορα σενάρια, η Γερμανία αποφάσισε να ξοδέψει περίπου 100 δις σε αμυντικές δαπάνες. Αυτό που έχει διαπιστώσει και η ίδια η Γερμανία είναι ότι δεν έχει αρκετούς χώρους παραγωγής των απαραίτητων οπλικών συστημάτων, είτε των υποβρυχίων της είτε των αρμάτων της. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο ένα μεγάλο κομμάτι από αυτόν τον εξοπλισμό να παραχθεί στην Ελλάδα. Εμείς το παλεύουμε».

Ερωτηθείς αν ανησυχούμε για υβριδικό πόλεμο, δήλωσε: «Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη βρέθηκε το Σαββατοκύριακο στον Έβρο γιατί όντως υπάρχει μια αυξημένη πίεση στην περιοχή για μεταναστευτικές ροές όπως υπάρχει και στο σύνολο του Αιγαίου για αυτό έχουν τεθεί όλες οι δυνάμεις σε επιφυλακή για την απόκρουση οποιασδήποτε καινούριας προσπάθειας εργαλειοποίησης των μεταναστών ή προσπάθεια μαζικής εισβολής μεταναστών στη χώρα. Βλέπει ο λαός ότι προετοιμαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα ώστε να έχουμε την ισχυρή αποτρεπτική δύναμη από την άλλη δεν είμαστε σε καμία διάθεση να συμπεριφερόμαστε σαν να έχουμε απλωμένο το ζωνάρι έτοιμοι για καυγά. Είμαστε σε μια διάθεση στην οποία να επιδείξουμε την ψυχραιμία, να κινητοποιήσουμε και να ενημερώσουμε εταίρους αλλά χωρίς να ανεβάζουμε το κλίμα της έντασης γιατί το θεωρούμε και αντιπαραγωγικό και πολλές φορές δημιουργεί την αντίδραση από την άλλη πλευρά πράγμα που δεν επιθυμούμε και δεν προκαλούμε. Βασική προϋπόθεση είναι να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, επισήμανε: «Ο πρωθυπουργός χθες ήταν ξεκάθαρος για άλλη μια φορά και μάλιστα είπε και τη γνωστή φράση «πείτε μου μια πρόβλεψη στην οποία ο κ. Τσίπρας έπεσε μέσα για να σας πω αν έχει δίκιο».

ΔΗΜ: Αρχίσατε προεκλογικό αγώνα γιατί είμαστε σε προεκλογική χρονιά;

«Είμαστε σε προεκλογική χρονιά, είναι ξεκάθαρο ότι βγαίνουμε μετά από δύο χρόνια πανδημίας που δεν γινόντουσαν εκδηλώσεις, δεν ήταν εύκολο να κυκλοφορήσεις στις γειτονιές, να πας σε μαζικές εκδηλώσεις και άρα νομίζω ότι όλοι μας βρισκόμαστε με ανεβασμένους τους ρυθμούς να καλύψουμε το χαμένο χρόνο επαφής αλλά και ενόψει της οποιασδήποτε προεκλογικής περιόδου η οποία θα ξεκινήσει ή τον Σεπτέμβριο ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο», τόνισε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Ο κόσμος πηγαίνει στην κάλπη κοιτώντας το αύριο, δεν κοιτάει το χθες. Δεν λεει πως έφτασα εδώ πέρα, αν μου έχεις ικανοποιήσει όλες τις φιλοδοξίες, πάει και λεει ''από εδώ και πέρα τι θα μου κάνεις'' και κρίνει δύο πράγματα, κρίνει την προσδοκία που του δίνεις και το επίπεδο αξιοπιστίας που έχεις. Ποιος εγγυάται πιο αποτελεσματικά ότι θα φέρει εις πέρας αυτό που υπόσχεται. Πάνω σε αυτό χτίζουμε γιατί αν χτίσουμε μόνο στην προσδοκία νομίζω ότι η διάψευση του 2015 ήταν τόσο κορυφαία, τόσο θορυβώδεις που δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξαναγυρίσουμε πίσω. Θυμάστε έλεγε τότε ο Τσίπρας ότι θα μοιράσω 14 δις στο πρόγραμμα Θεσσαλονίκης και μας ρωτούσατε και εμείς λέγαμε ότι δεν υπάρχουν αυτά τα λεφτά, μας λέγατε ''όχι, ο ΣΥΡΙΖΑ λεει ότι τα έχει''. Αυτό διαψεύστηκε παταγωδώς τώρα με ποια αξιοπιστία θα έρθει να πει ότι αυτός μπορεί να φέρει πίσω το χαμένο εισόδημα το οποίο οφείλεται στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο πληθωρισμό και το δεύτερο σε μια ενεργειακή και επισιτιστική κρίση η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις ενδεχόμενες κυβερνητικές συνεργασίας, σημείωσε: «Έχουμε μπροστά μας εκλογές με απλή αναλογική. Με τα ποσοστά που σήμερα αποτυπώνουν οι δημοσκοπήσεις είναι αδύνατον να γίνει κυβέρνηση χωρίς τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος και εφόσον η ΝΔ είναι πρώτο κόμμα δεν βλέπω κανέναν ο οποίος είναι διατεθειμένος να συζητήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης με τον κ. Μητσοτάκη».

Ερωτηθείς αν μπορεί η ΝΔ να «σοσιαλίσει» ώστε να έρθει πιο κοντά με το ΠΑΣΟΚ, απάντησε: «Να σοσιαλίσουμε με την έννοια που λεει ο κ. Ανδρουλάκης με τη λογική της δεκαετίας του ’80 δεν μπορούμε. Κάναμε ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας όλα αυτά τα χρόνια, ίσως το μεγαλύτερο που έχει γίνει ποτέ, 43 δις δαπανήθηκαν μόνο για τον κορονοϊό, αυτή τη στιγμή δαπανούμε περίπου 6 δις για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης».

«Έχουμε κάνει παρέμβαση στην αγορά ενέργειας, έχουμε αυξήσει τον κατώτατο μισθό όπως έχουμε κάνει παρεμβάσεις μέχρι τώρα σε όλα τα επίπεδα και με τον κορονοϊό που κλείσανε τα μαγαζιά τους οι άνθρωποι και δεν ανέβηκε ο δείκτης ανεργίας, και με την ενέργεια που δώσαμε πίσω λεφτά στους λογαριασμούς και θα δώσουμε ακόμα περισσότερα μετά την 1η Ιουλίου και με την βενζίνη που δώσαμε το επίδομα σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη και πλήττονται περισσότερο έτσι συνεχιζόμενης της κρίσης και με βάση τη δημοσιονομική δυνατότητα που έχουμε δεν πρόκειται να κρατήσουμε χρήματα που μπορούμε να διαθέσουμε για την ανακούφιση να τα κρατήσουμε ως καβάτζα στο ταμείο αντί να τα διαθέσουμε εκεί που πρέπει», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς γιατί δεν αλλάζουν τον εκλογικό νόμο, δήλωσε: «Θεωρούμε και εκτιμούμε ότι θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία με το υπάρχον εκλογικό σύστημα το οποίο έχει και ένα στοιχείο αναλογικότητας. Δηλαδή κλιμακώνεται το μπόνους, δεν είναι έστω και κερδίσεις με μια ψήφο διαφορά το δεύτερο θα παίρνεις 50 έδρες, οι έδρες που κερδίζεις ως μπόνους είναι κλιμακούμενες σε σχέση με τη διαφορά που έχεις, σε σχέση με το ποσοστό το συνολικό που έχεις, το θεωρήσαμε πιο δημοκρατικό, είναι πιο δημοκρατικό, ανταποκρίνεται πιο πολύ στη λαϊκή βούληση και είναι μια ιδεολογική επιλογή και την οποία υποστηρίζουμε. Δεν κάνουμε εκπτώσεις στις βασικές μας πολιτικές επιδιώξεις μόνο και μόνο προς όφελος της επόμενης εκλογικής μάχης».