Η κεντροδεξιά πολιτική ομάδα της Ευρώπης συνεδριάζει στο Ρόντερνταμ με τα μέλη του ΕΛΚ να παραβρίσκονται σε μια κρίσιμη διαβούλευση για το μέλλον του κόμματος. Η πιο ιστορική πολιτική ομάδα της ΕΕ βρίσκεται μπροστά σε ένα ιστορικό στραυροδρόμι με αλλαγή πολιτικής ηγεσίας αλλά και σημαντικές προκλήσεις μπροστά της.

 Η συγκέντρωση είχε προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο, αλλά καθυστέρησε λόγω της πανδημίας.

 Θανάσης Μπακόλας για ΓΓ του ΕΛΚ

Όπως αναφέρει το Politico, την περασμένη εβδομάδα, ο Μάνφρεντ, διεκδικητής της προεδρίας, ταρακουνάει ήδη τα πράγματα, προτείνοντας κάποιες αλλαγές προσωπικού. Ο Ισπανός ευρωβουλευτής Εστέμπαν Γκονζάλες Πόνς θα διοριστεί αντιπρόεδρος του κόμματος του ΕΛΚ, ενώ ο Θανάσης Μπακόλας, ανώτερος σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, θα γίνει ο νέος γενικός γραμματέας, σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε σήμερα.

 «Χρειάζεται το ΕΛΚ μια ανατροπή;», αναρωτιέται ο συντάκτης του Politico. Κάποτε ήταν το μεγαθήριο του πολιτικού τοπίου στην ΕΕ και τώρα είναι μια σκιά του παλιού του εαυτού. Ο αριθμός των εν ενεργεία ηγετών του ΕΛΚ των χωρών της ΕΕ έχει μειωθεί και καμία από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία) δεν ηγείται επί του παρόντος.

 Όχι μόνο μειώνονται οι αριθμοί - ιδιαίτερα στο επίπεδο των ηγετών των κρατών μελών που υπερισχύουν πλέον οι Σοσιαλδημοκράτες κατα κύριο λόγο, αλλά ο Βέμπερ πρέπει επίσης να διατηρήσει μαζί ένα ολοένα και πιο διχασμένο ιδεολογικά ΕΛΚ με ορισμένα μέλη να αισθάνονται άβολα με τη δεξιά κλίση ορισμένων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.

 Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πρόεδρος της Κομισιόν πρόκειται να φτάσει στο Ρότερνταμ με το τέλος των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Θα παρευρεθεί επίσης η επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενή σύμμαχος του Βέμπερ, Ρομπέρτα Μετσόλα. Θα υπάρξει επίσης μια μεγάλη αντιπροσωπεία μελών της Κομισιόν, μεταξύ αυτών ο Μαργαρίτης Σχοινάς,

Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής και η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.