Οσο πληθαίνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές -κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν ακόμα και το φθινόπωρο-, τόσο στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μεγαλώνουν η ένταση και ο προβληματισμός για τη δημοσκοπική εικόνα που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλες οι μετρήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας εμφανίζουν τη διαφορά με τη Ν.Δ. να κινείται σε μονοψήφια νούμερα, με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο να παραμένει περίπου στα ίδια ποσοστά.

Η αγωνία των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει να κάνει με μια απλή παραδοχή. Ο χρόνος τελειώνει και η παράσταση νίκης σε καμία μέτρηση δεν αλλάζει.

Η Ν.Δ. εμφανίζεται παντού να κερδίζει τις εκλογές, τη στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει ό,τι μπορεί για να αναδείξει τα προβλήματα που υπάρχουν στην κοινωνία εξαιτίας των αυξήσεων στην ενέργεια και της ακρίβειας στα είδη πρώτης ανάγκης. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος με το Συνέδριο του κόμματος έκλεισε την ενασχόλησή του με τα εσωκομματικά του κόμματος, πρόσθεσε μια σοβαρή παράμετρο στο ζήτημα των κυβερνήσεων συνεργασίας, προκειμένου να διαμορφώσει το τοπίο με τους Ελληνες ψηφοφόρους.

Ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν συζητάει να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας μετά τις κάλπες με απλή αναλογική με το τρίτο κόμμα, το οποίο προβλέπεται να είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Με την τοποθέτηση αυτή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θέλησε να ξεκαθαρίσει προς τους ψηφοφόρους ότι δεν πιστεύει στις κυβερνήσεις μειοψηφίας, για τις οποίες εξέφρασε και την άποψη ότι «ούτε πολιτικά ούτε ηθικά είναι βιώσιμες».

Η διαπίστωση αυτή είχε στην πραγματικότητα αποδέκτες τους ψηφοφόρους που σήμερα κινούνται στην αδιευκρίνιστη ψήφο και εμφανίζονται να μην έχουν αποφασίσει ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Αυτούς θέλει να προσεγγίσει με αυτή την τοποθέτησή του ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς πιστεύει ότι αυτοί θα κρίνουν τελικά τη νίκη στο νήμα. ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ Στις αναλύσεις που γίνονται πίσω από τις «κλειστές πόρτες» στην Κουμουνδούρου, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταλήγουν πάντως ότι η λογική του «ώριμου φρούτου» τη συγκεκριμένη στιγμή τούς ευνοεί. Διαβάζοντας μάλιστα όλες τις δημοσκοπήσεις, βγάζουν τα εξής συμπεράσματα:

• Η πτώση του κυβερνώντος κόμματος θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα, όσες ανάσες και αν πάρει η κυβέρνηση στα θέματα της επικαιρότητας. «Ολα τα θαύματα κρατάνε τρεις μέρες», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολιάζοντας τις δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα και οι οποίες εμφανίζουν τη Ν.Δ. να έχει εισπράξει μία ποσοστιαία μονάδα από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να τσιμπάει μισή μονάδα. Ακόμα όμως και όταν παραμένει στα ίδια ποσοστά, θεωρείται σημαντικό, καθώς... δεν καταγράφει απώλειες. • Με την πάροδο του χρόνου, και όσο κυκλοφορούν σενάρια για πρόωρες εκλογές, η πόλωση θα μεγαλώνει. «Η πόλωση των δύο κομμάτων ( σ.σ.: Ν.Δ. - ΣΥΡΙΖΑ) θα στριμώξει τα υπόλοιπα, καθώς το βασικό διακύβευμα θα είναι “με την κυβέρνηση ή με την ανατροπή της”», λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι θεωρούν σίγουρο ότι αυτό το δίλημμα θα πιέσει ιδιαίτερα το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ. ΑΛ. και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

• Τα ίδια στελέχη δίνουν μάλιστα έμφαση στο γεγονός ότι το 30% των ψηφοφόρων αποφασίζει μέσα στην προεκλογική περίοδο.

• Ακόμα επισημαίνουν ότι ένα 41%-42% των ερωτηθέντων στις δημοσκοπήσεις ζητάει εκλογές εδώ και τώρα. «Αυτοί οι άνθρωποι», λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «διαφωνούν με την πολιτική της κυβέρνησης και γι’ αυτό ζητούν εκλογές. Αρα είναι μια καλή “μαγιά” για όταν θα μπούμε πραγματικά στην προεκλογική περίοδο». Πειστικές απαντήσεις στο γιατί όμως οι πολίτες είναι επιφυλακτικοί απέναντι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν.

Τα στελέχη της πάντως αποφεύγουν να μιλήσουν για «στημένες μετρήσεις» αμφισβητώντας τα αποτελέσματα. Αυτό που ζητούν μόνο είναι οι εταιρείες να αλλάξουν το δείγμα των πολιτών στο οποίο απευθύνονται, καθώς θεωρούν ότι αυτό δεν εκφράζει την εικόνα που επικρατεί στην κοινωνία. «Η προσωπικότητα του Αλέξη Τσίπρα ακόμη έχει τη δυναμική της στους ψηφοφόρους», λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

«Αυτό το απέδειξε η μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του κόμματος για την εκλογή του στη θέση του προέδρου του κόμματος. Δεν είναι δυνατόν να τον παρουσιάζουν τρίτο μετά τον Νίκο Ανδρουλάκη», συνεχίζουν.

Οι ίδιοι άνθρωποι χαρακτηρίζουν μάλιστα τις 110.000 ψήφους που πήρε ο Αλέξης Τσίπρας ως ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, καθώς δεν υπήρχε στην εκλογή έτερος υποψήφιος