Τον στενό πυρήνα των συνεργατών του Προέδρου οι οποίοι θα μετέχουν στην Εκτελεστική Γραμματεία του κόμματος αναμένεται να εκλέξει το αμέσως επόμενο διάστημα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η εκτελεστική Γραμματεία, -δηλαδή ο πρωινός καφές που στην συνέχεια έγινε πολιτικό κέντρο- θα συνεδριάζει καθημερινά στην Κουμουνδούρου και θα χαράσσει την στρατηγική που θα ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε όλα τα θέματα. Αυτό θα αποτελείται από 7 έως 10 μόνιμα μέλη – με ίσο αριθμό ανδρών και γυναικών. Από τους 10 οι 8 θα ανήκουν στους προεδρικούς και οι 2 στην «Ομπρέλα». Εφόσον προκύπτει ανάγκη σε αυτό το όργανο θα μετέχουν και τομεάρχες .

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση του προέδρου για το νέο όργανο θα βρίσκονται τα ονόματα της Έφης Αχτσιόγλου, της Όλγας Γεροβασίλη, της Ρένας Δούρου, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, και της Θεανώς Φωτίου.

Στους άνδρες θα βρίσκεται το όνομα του Δημήτρη Τζανακόπουλου, του Νάσου Ηλιόπουλου, του Χρήστου Σπίρτζη, του Νίκου Παππά, του Γιάννη Ραγκούση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Αλέκου Φλαμπουράρη, του Κώστα Ζαχαριάδη, του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ενώ η Ομπρέλα δεν αποκλείεται να προτείνει και άλλα στελέχη που να εκφράζουν τις δικές τους απόψεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει παράλληλα καθημερινή επαφή με τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Μιχάλη Καλογήρου, με τα στελέχη που αναλύουν τις δημοσκοπήσεις, καθώς και με την ομάδα που προετοιμάζει τις περιοδείες και τα συνεντεύξεις του.

Ο εκπρόσωπος Τύπου δεν αναμένεται να αλλάξει καθώς ο Νάσος Ηλιόπουλος θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένος στον ρόλο του. Αν και αρχικά έπεσε στα βαθιά, γρήγορα προσαρμόστηκε και σήμερα θεωρείται ως το πρόσωπο «που δεν το αλλάζεις» καθώς απευθύνεται το ίδιο πειστικά στις νεαρές ηλικίες αλλά και στις μεγαλύτερες δεδομένου ότι έχει ένα διαλεκτικό και ήρεμο λόγο.

Στην πρώτη της συνέντευξη η νέα Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών λέγοντας

Σχετικά με το αίτημα για εκλογές ανέφερε ότι: «Οι εκλογές θα έπρεπε να είχαν γίνει χθες, γιατί αυτό δεν αποτελεί ανάγκη για τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., αλλά για την ίδια την κοινωνία. Οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο, δεν μπορούν να βγάλουν όχι τον μήνα, δεν μπορούν να βγάλουν ούτε το πρώτο δεκαήμερο από την στιγμή που παίρνουν τον μισθό τους, όσοι έχουν μισθό».

Αναφερόμενη στα βήματα που έχουν ήδη γίνει, για την προετοιμασία του κόμματος, ανέφερε καταρχάς ότι «έχουμε ως εργαλείο και όπλο μια ομόφωνα ψηφισμένα πολιτική απόφαση στο τελευταίο μας συνέδριο, έχουμε απολύτως κοστολογημένες και τεκμηριωμένες προτάσεις σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες πολίτες»

Στην ερώτηση για το αν θεωρεί ότι η οικονομία θα κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών, η Ράνια Σβίγκου ανέφερε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διαθέτει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα.

«Προφανώς και δίνουμε πολύ μεγάλο βάρος στην οικονομία και στα ζητήματα της ακρίβειας. Από το φθινόπωρο έχουμε καταθέσει απολύτως κοστολογημένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας, για την άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, για την ενίσχυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως έχουμε ένα συνολικό πολιτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά και τη δημοκρατία, τους θεσμούς, την εξωτερική πολιτική, τον ρόλο της χώρας σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο συνεχώς εξελίσσεται».