Με ψυχραιμία και σύνεση αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση το μπαράζ προκλήσεων εκ μέρους της Άγκυρας που ξεκίνησαν μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και κλιμακώνονται καθημερινά.

Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν να τηρούν αυστηρά θεσμική στάση έναντι των κραυγών της Άγκυρας, επιμένοντας στη διεθνοποίηση του προβλήματος που αναδεικνύει και εκθέτει την προβληματική συμπεριφορά της γείτονος.

Παρόλο που η τακτική της Ελλάδας εκθέτει διεθνώς την Τουρκία η ηγεσία της συνεχίζει το κρεσέντο των προκλητικών δηλώσεων. Μόλις χθες ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, χαρακτήρισε την Ελλάδα «κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» και ζήτησε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.




Ο Τσελίκ, αφού χαρακτήρισε «ανοησίες» τις κατηγορηματικές δηλώσεις με τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε τη θεώρηση της Άγκυρας για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών, στη συνέχεια δήλωσε ότι η Τουρκία είναι ανοιχτή για διαβουλεύσεις αλλά μόνοι, χωρίς διαμεσολαβητές!

Την ώρα που μιλούσε για διάλογο, θυμήθηκε την ανάρτηση του Νίκου Δένδια για την Αγιά Σοφιά και επιτέθηκε στον υπουργό Εξωτερικώνλέγοντας ότι «η Αγιά Σοφιά δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα. Οι δηλώσεις του δεν εξηγούνται πολιτικά. Αυτό μπορεί να ερμηνευθεί μόνο ως ψυχολογικό τραύμα. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας πρέπει να λυτρωθεί από αυτό το ψυχολογικό τραύμα» πρόσθεσε.

Πέρα από τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, που έθεσε το θέμα στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συζήτησε για την προβληματική συμπεριφορά της Τουρκίας με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, με τον οποίο είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Δευτέρας.

«Ενημέρωσα τον ομόλογό μου για την όξυνση της τουρκικής προκλητικότητας, τόσο σε ρητορικό επίπεδο, όσο και επί του πεδίου» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας σε ανάρτησή του γι’ αυτή τη συνομιλία.




Νωρίτερα, κύκλοι του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησαν σε ήρεμους, πλην αποφασιστικούς τόνους στα περί «επεκτατισμού», που επέρριψαν οι Τούρκοι στον κ. Δένδια για μία ανάρτησή του σχετική με την Αγιά Σοφιά.

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, για πολλοστή φορά, έθεσε το ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί όπως και το ζήτημα των πρόσφατων βανδαλισμών στην Αυτοκρατορική Πύλη… αυτό δεν έχει την παραμικρή σχέση με διάθεση αναθεώρησης ή επεκτατισμού» έλεγαν από τη Βασιλίσσης Σοφίας.

Ενδεικτικό του κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται έναντι της Τουρκίας στη είναι το δημοσίευμα των New York Times οι οποίοι γράφουν ότι «για το ΝΑΤΟ η Τουρκία είναι ένας προβληματικός σύμμαχος και παίζει αποσταθεροποιητικό ρόλο. Παρουσιάζοντας μία σειρά από περιστατικά η εφημερίδα σημειώνει ότι σε μια συμμαχία που λειτουργεί με ομοφωνία και συναίνεση, η Τουρκία λειτουργεί ως «stickup artist» (μικροκακοποιός)».




Ετοιμότητα για υβριδικές προκλήσεις

Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προσπαθεί να εκτιμήσει εγκαίρως τους κινδύνους που εγκυμονεί η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο επόμενο διάστημα. Η εικόνα για το τι μπορεί να προκύψει δεν είναι ακόμα σαφής, όπως έδειξαν οι διαρροές από το ελληνικό πεντάγωνο, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζουν πηγές του ΥΕΘΑ, «οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα».

Νωρίτερα είχε διαρρεύσει από το υπουργείο η εκτίμηση ότι «το καλοκαίρι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά και τα σύνορα στον Έβρο, ή με πυρκαγιές στα δάση, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση». Η θεώρηση αυτή φαίνεται ότι δεν απηχούσε τις απόψεις της ηγεσίας του υπουργείου και με τη δεύτερη διαρροή διευκρινίστηκε κατηγορηματικά ότι πρόκειται για «σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στην πρώτη επίμαχη και αμφιλεγόμενη διαρροή, δεν προσδιορίζονταν αν η πηγή των απειλών ήταν αποκλειστικά από την Τουρκία και η φράση που χρησιμοποιήθηκε ήταν «απ' όπου και αν προέρχονται», δίνοντας τροφή για διάφορες ερμηνείες.

Στη δεύτερη διαρροή, με την οποία ξεκαθαρίστηκαν τα πράγματα, οι κύκλοι του υπουργείου τόνιζαν πιο αναλυτικά ότι «οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα παραμείνουν σε εγρήγορση ώστε να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση, ακόμα και υβριδικές απειλές που πιθανώς να εκδηλωθούν μέσα στο καλοκαίρι. Όπως η Ελλάδα ήταν έτοιμη το 2019, το 2020 και πέρυσι, έτσι και τώρα έχει λάβει τα μέτρα της».