Κακά Κορίτσια
Κακά Κορίτσια Μαρία Λεμονιά Έλενα Καραμίχαλου
TSIPRAS_-_SVIGGOU
Πολιτική

«Πυρά» Λακόπουλου εναντίον Τσίπρα και Σβίγκου για τις αλλαγές στην ΚΕ - «Παραπέμπει στον περιθωριακό ΣΥΡΙΖΑ της προ του 2012 περιόδου»

Την ίδια στιγμή, θεωρεί ως λανθασμένη την επιλογή Τσίπρα να διατηρήσει στελέχη «με επιβαρύνσεις που τους καίνε»

Επιθέσεις δέχεται η νέα γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ , Ράνια Σβίγκου, η οποία μετά από πρόταση του Αλέξη Τσίπρα επιλέχθηκε ως διάδοχος του Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Συγκεκριμένα, οι «προεδρικοί» προεξέχοντος του Παύλου Πολάκη αντέδρασαν στο άκουσμα της είδησης και φυσικά προκάλεσαν την… αντεπίθεση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, που απάντησε με έντονο ύφος στους διαφωνούντες.

Χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας είπε στον Παύλο Πολάκη: «Δεν εκπροσωπείς εσύ τα 172.000 μέλη του κόμματος, ο εκφραστής των απόψεών μου είμαι εγώ», ενώ αντέδρασε έντονα και στα όσα ακούστηκαν από την πλευρά της «Ομπρέλας» με τη φράση «έκανα μία πρόταση χωρίς να υπολογίζω τάσεις» και σημειώνοντας κατά τις πληροφορίες, πως «αντί να βλέπω χαρούμενα πρόσωπα βλέπω πρόσωπα μέσα στη θλίψη να επαναλαμβάνουν τα ίδια και τα ίδια».

Την ίδια στιγμή, ο δημοσιογράφος Γιώργος Λακόπουλος φέρεται εναντίον της κ. Σβίγκου και του Γιώργου Βασιλειάδη για τις θέσεις που επιλέχθηκαν. Ειδικότερα, με άρθρο που δημοσίευσε που έχει τον τίτλο «Κυρίαρχος ο Τσίπρας, συρρίκνωσε την 15η Μαΐου: σωστή κατεύθυνση- λάθος πρόσωπα», στο σάιτ «Ανοιχτό παράθυρο», εκτιμά ότι η Ράνια Σβίγκου είναι πολιτικά ανεπαρκής και γράφει: «Κλείνοντας όμως αυτήν την εμπνευσμένη ομιλία [ο Τσίπρας] κατέθεσε μια πρόταση για την ηγεσία της κομματικής οργάνωσης που αναιρεί τις προσδοκίες που ο ίδιος δημιούργησε. Η, κατά τα λοιπά, ευπρεπής παρουσία της Ράνιας Σβίγκου στη θέση του -απομακρυνθέντος μετά πολλών επαίνων- Τζανακόπουλου- εκπληρώνει το αίτημα της ανανέωσης, αλλά σε βάρος της ανάγκης για πολιτική επάρκεια. Ένα αξίωμα για το οποίο θα έπρεπε να προταθεί κάποιος από τη «διεύρυνση», ανατίθεται σε πρόσωπο που παραπέμπει στον περιθωριακό ΣΥΡΙΖΑ της προ του 2012 περιόδου- που υπονόμευσε τη μετεξέλιξη του κόμματος, για λόγους «ιδεολογικής καθαρότητας».Ο πρόεδρος του κόμματος, αποδοκίμασε τους μηχανισμούς και τις φράξιες, αλλά έδωσε το αξίωμα του γραμματέα σε μια γνήσια εκπρόσωπό τους».

Παράλληλα, χαρακτηρίζει ως αμφιλεγόμενο και εγκαιροφλεγή βόμβα τον Γιώργο Βασιλειάδη:

«Η τοποθέτηση ως, αναπληρωτή, ενός, μάλλον αμφιλεγόμενου, στελέχους των παλαιών κυβερνήσεων Τσίπρα -ήταν απροσδόκητη και ίσως εγκατέστησε εγκαιροφλεγείς βόμβες. Εικάζεται ότι ο Γιώργος Βασιλειάδης, είναι ο «Γιώργος» που μνημόνευε με οικειότητα ο Σάμπυ Μιωνής, στην διαβόητη συνομιλία του με τον Νίκο Παππά. Με απλά λόγια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πήγε μέχρι το τέλος του δρόμου, με καθαρές θέσεις και μηνύματα υπερβάσεων -ώστε να συναντηθεί με ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας και της Δημοκρατικής Παράταξης- και στην τελευταία στροφή το χάλασε».

Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος αναφέρει ότι αυτό το δίδυμο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις εκλογικές ανάγκες του ΣΥΡΙΖΑ και γράφει:

«Είναι αμφίβολο αν το γραμματειακό δίδυμο μπορεί να ανταποκριθεί στις εκλογικές ανάγκες ενός κόμματος εξουσίας. Πολύ περισσότερο να πετύχει το στόχο που έθεσε στην ίδια συνεδρίαση ο Τσίπρας: Να αποκτήσει παρουσία ο ΣΥΡΙΖΑ εκεί που υστερεί οικτρά, παρά τις εκλογικές επιδόσεις του: στην Αυτοδιοίκηση είναι ανύπαρκτος, στη Νεολαία, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών, περιθωριακός, στο Συνδικαλισμό – όπως και στις κοινωνικές οργανώσεις- έχει ισχνή και συχνά προβληματική εκπροσώπηση.

Με την πρόταση για το Πολιτικό Σύμβουλο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έσπασε τα αυγά που του επιτρέπει η νέα δυναμική του. Η συγκρότηση ενός πολυμελούς οργάνου, οδήγησε στη νομιμοποίηση της παρουσίας προσώπων που δεν αναδεικνύουν με θετικό τρόπο τα χαρακτηριστικά ενός κόμματος που επιδιώκει να κυβερνήσει».

«Πυρά» κατά Παππά, Δούρου, Πολάκη, Φλαμπουράρη

Την ίδια στιγμή, θεωρεί ως λανθασμένη την επιλογή Τσίπρα να διατηρήσει στελέχη «με επιβαρύνσεις που τους καίνε», όπως λέει και κάνει την πρόβλεψη ότι με αυτή την ομάδα δεν μπορεί να διεκδικήσει εκλογές, όπως οι Νίκος Παππάς, Ρένα Δούρου, Παύλος Πολάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης.

«Στο ΠΣ μετέχουν στελέχη που δεν διευκολύνουν το μήνυμα που θέλει να στείλει στην κοινωνία ο εν δυνάμει Πρωθυπουργός. Π.χ. ο Παππάς και η Δούρου, έχουν επιβαρύνσεις που τους «καίνε», ο Πολάκης με το ύφος, αλλά και τις πολιτικές θέσεις του αλλοιώνει ρεβανσιστικά το στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ, ο Φλαμπουράρης δεν χωράει στην έννοια της ανανέωσης, πρόσωπα που απέτυχαν κραυγαλέα στο κόμμα και τις κυβερνήσεις Τσίπρα συνεχίζουν στην πρώτη γραμμή, ενώ η πριμοδότηση της ισότητας των φύλων έγινε σε βάρος της πολιτικής συγκρότησης.

Ουσιαστικά αποδυναμώθηκε η 15η Μαΐου, της οποίας το εκλογικό σώμα που ανέδειξε τον Τσίπρα, είναι μέγεθος πολύ ευρύτερο και πολύ διαφορετικό από τη σκληρή κομματική γραφειοκρατία που διαμόρφωσε την Κ. Ε. Είναι «άλλο» κόμμα -που δεν εκφράζεται από το ΠΣ. Ότι προτάθηκαν από τον ίδιο πρόσωπα που προκαλούν δυσφορία στην κοινωνία, ή δεν διαθέτουν προσόντα για την καθοδήγηση κόμματος εξουσίας, δείχνει ότι βαθιά σύγκρουση του με τις πηγές της κακοδαιμονίας δεν υπήρξε.

Έτσι αποθαρρύνεται το ρεύμα των πολιτών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του να πάρουν κομματική ταυτότητα και του έδωσαν την ευχέρεια να απαγκιστρωθεί από τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ των 40. 000 μελών.

Ασφαλώς με το πολιτικό πλαίσιο που έθεσε- και για τη λειτουργία του κόμματος κυλάει μπροστά τον τροχό. Αλλά οι επιλογές στα πρόσωπα -στα οποία έδωσε ο ίδιος προσωπική εγγύηση, που έχει θέση υπόσχεσης για μέλλουσα κυβερνητική αξιοποίηση- ήταν λανθασμένες και τον γυρίζουν πίσω. Με αυτόν το κομματικό σχηματισμό δεν μπορεί να διεκδικήσει, με τους καλύτερους δυνατούς όρους, τις εκλογές, γιατί δεν αναδύεται επαρκής κυβερνώσα ομάδα- στο σκέλος που αφορά το κόμμα».