Mπορεί η Κουµουνδούρου και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά να στοχοποιούν συστηµατικά και διαχρονικά τις εταιρείες δηµοσκοπήσεων για το γεγονός ότι τα πορίσµατά τους κάθε άλλο παρά... «υποκλίνονται στο µεγαλείο» του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, καταγράφοντας σταθερά την αδυναµία του να συγκροτήσει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, ωστόσο οι αλλοιώσεις των πραγµατικών τάσεων της κοινωνίας χάριν κοµµατικών σχεδιασµών είναι, όπως έχει δείξει το πρόσφατο και απώτερο παρελθόν, αποκλειστική «εργολαβία» του ΣΥΡΙΖΑ και των ΜΜΕ που εµφανίζονται έτοιµα να αξιοποιήσουν ανά πάσα στιγµή τη σχετική προπαγάνδα.

Ποιος, άλλωστε, µπορεί να ξεχάσει τις δηµοσκοπήσεις των Bridging Europe και Vox Pop, που φιλοξενήθηκαν σε εφηµερίδες µε ιδιαίτερα στενές σχέσεις µε τον ΣΥΡΙΖΑ και πριν από τις εκλογές του 2019 έδειχναν από µικρές έως ανύπαρκτες διαφορές µεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, µέχρι να διαψευστούν εκκωφαντικά από το αποτέλεσµα των ευρωεκλογών και των εθνικών εκλογών;

Φαίνεται, όµως, πως το πάθηµα δεν έγινε µάθηµα και, παρά το «Βατερλώ» της Εξεταστικής Επιτροπής για τις δηµοσκοπήσεις, η αναγκαιότητα και η λογική της οποίας αµφισβητήθηκε ακόµα και στο εσωτερικό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, στην Κουµουνδούρου έβαλαν κι άλλο ένα αυτογκόλ, επιστρατεύοντας εκ νέου τη µέθοδο της εµφάνισης άγνωστων µέχρι πρότινος δηµοσκοπικών φορέων, οι οποίοι επιχειρούν να κάνουν το άσπρο µαύρο, βοηθώντας την έξωθεν καλή µαρτυρία για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.
 

«Παρωδία»

Αυτή τη φορά, για τη φιλοξενία της µέτρησης-παρωδία, που έφερε την υπογραφή της εταιρείας RealPolls, βγήκε µπροστά ο εκδότης της εφηµερίδας «Δηµοκρατία» και συνδαιτυµόνας του παραπεφθέντος στο Ειδικό Δικαστήριο Δηµήτρη Παπαγγελόπουλου Γιάννης Φιλιππάκης, η εφηµερίδα του οποίου (πιστή στο αντιµητσοτακικό της µένος) δηµοσίευσε µια έρευνα, τα αποτελέσµατα της οποίας θα πέταγε τη σκούφια της να παρουσιάσει µέχρι και η καλή συνάδελφος Κατερίνα Ακριβοπούλου τον καιρό που βρισκόταν στην ΕΡΤ.

Η συγκεκριµένη δηµοσκόπηση φυσικά στη συνέχεια αναπαρήχθη σε συνέχειες από τις εφηµερίδες «Αυγή» και «Documento», καθώς και από το δίκτυο επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ σε sites και social media. Oµως, πέραν της παραπολιτικής διάστασης του θέµατος, όπως αποκαλύπτουν σήµερα τα «Π» µε χαρακτηριστικά ντοκουµέντα και σχεδιαγράµµατα, πρόκειται για ένα µείζον πολιτικό σκάνδαλο, στη βάση της προσπάθειας χειραγώγησης της κοινής γνώµης και µε την εµπλοκή υψηλόβαθµου στελέχους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο διατηρεί απευθείας επαφή µε τον ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Γεώργιο Τσίπρα, τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και το «σύστηµα» Νίκου Παππά.

Κύπρος-Κουμουνδούρου

Ας πάρουµε τα πράγµατα από την αρχή, µε την άκρη του νήµατος να βρίσκεται αυτή τη φορά στην Κύπρο, όπου και εδρεύει η εταιρία RealPolls, η οποία εµφανίστηκε στη δηµόσια ζωή τους τελευταίους µήνες διενεργώντας δηµοσκοπήσεις για λογαριασµό κυρίως της εφηµερίδας «Δηµοκρατία». Σύµφωνα µάλιστα µε τις δηµοσκοπήσεις που διεξάγει, ο ΣΥΡΙΖΑ εµφανίζεται να ενισχύεται διαρκώς και το προβάδισµα της Ν.Δ. να είναι πολύ µικρό σε σχέση µε τις υπόλοιπες δηµοσκοπήσεις του συνόλου των άλλων εταιρειών δηµοσκοπήσεων. Κι αν τα συγκεκριµένα ευρήµατα δηµιουργούν µια αρχική έκπληξη, η εξήγηση καθίσταται ιδιαιτέρως απλή, αν αναλογιστεί κανείς το γεγονός ότι η εταιρεία συνδέεται άµεσα µε το σύστηµα της Κουµουνδούρου, καθώς εκπροσωπείται από στελέχη της που είχαν υψηλόβαθµες θέσεις συµβούλων στο Μέγαρο Μαξίµου και σε υπουργικά γραφεία την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.



Το δίκτυο

Το «κλειδί» που οδηγεί στις υπόγειες διαδροµές του φορέα δηµοσκοπήσεων µε την Κουµουνδούρου βρίσκεται στην ταυτότητα της επίµαχης έρευνας που δηµοσίευσε η εφηµερίδα «Δηµοκρατία» και στην οποία αναγράφεται η ηλεκτρονική διεύθυνση του επίσηµου ιστότοπου της εταιρείας, www.realpolls.eu.

Από την αναζήτηση στο Διαδίκτυο σχετικά µε τη RealPolls εµφανίζεται στα επίσηµα στοιχεία της επικοινωνίας του κατόχου του domain name το e-mail: petros@allilomis.gr. Ωστόσο, στο e-mail όπου παραπέµπει η ίδια η ιστοσελίδα τον επισκέπτη της, ως ηλεκτρονικό ταχυδροµείο επικοινωνίας εµφανίζεται το info@realpolls.eu, προφανώς σε µια προσπάθεια να «χαθούν» τα ίχνη του κ. Αλληλόµη. Ποιος είναι όµως ο Πέτρος Αλληλόµης, στον οποίο παραπέµπει η ηλεκτρονική διεύθυνση όπου είναι καταχωρισµένο το domain της εταιρείας;

Συνεργάτης του Τσίπρα

Ο κ. Αλληλόµης έχει σπουδάσει µηχανικός στο Δηµοκρίτειο Πανεπιστήµιο της Θράκης και µε βάση σειρά δηµοσιευµάτων παρουσιάζεται ως στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, έχοντας διατελέσει στέλεχος του οικονοµικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και έχοντας τοποθετηθεί σε κρατικές θέσεις την ίδια εποχή. Ούτε λίγο ούτε πολύ, δηλαδή, ένα «δικό» τους παιδί ανέλαβε να συστήσει µια δηµοσκοπική εταιρεία, σε ένα σύστηµα που θύµιζε το αντίστοιχο Σκλία - «Documento».

Όπως προαναφέρθηκε, η εταιρεία RealPolls εµφανίζεται να έχει έδρα την Κύπρο, µε διεύθυνση την οδό Αλκαίου 1Α, στο κτίριο Κωνστάντζα, σε ένα διαµέρισµα του πρώτου ορόφου στην περιοχή Αγιος Αντώνιος της Λευκωσίας. Ως διευθυντής φιγουράρει ένα πρόσωπο ονόµατι Κύπρος Ελληνας, ο οποίος µε βάση τον λογαριασµό που διατηρεί στο Facebook είναι φίλος, εκτός από τον Πέτρο Αλληλόµη, και µε τον δικηγόρο Λάµπρο Πιερή, συνέταιρο του γνωστού δικηγόρου Αρτέµη Αρτεµίου, ο οποίος συνταξίδευε µε τον Νίκο Παππά στη Βενεζουέλα, όπως έχει αποκαλυφθεί στο πρόσφατο παρελθόν, και επισκεπτόταν τακτικά το Μέγαρο Μαξίµου την περίοδο της διακυβέρνησης Τσίπρα για πολλές και διάφορες υποθέσεις. Υπενθυµίζεται ότι ο δικηγόρος Αρτεµίου είναι γνωστός στην Κύπρο, αλλά και στην Ελλάδα, ως ειδήµων στις off shores, ενώ -όπως είχε αποκαλυφθεί- οι δύο συνέταιροί του, Λάµπρος Πιερή και Σωτηράκης Παναγιώτου, είχαν φορολογικό τους εκπρόσωπο στην Ελλάδα τον περιβόητο κ. Μανώλη Πετσίτη, γνωστό και ως «Μανόλο» του Νίκου Παππά.


Who is who

Για να γίνει όµως πλήρως αντιληπτό ποιος είναι ο Πέτρος Αλληλόµης, το e-mail του οποίου εµφανίζεται στα στοιχεία του κατόχου του domain name της εταιρείας RealPolls, µε βάση την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ «καλπάζει» στην κοινωνία και κλείνει την ψαλίδα από τη Ν.Δ., όπως υπερθεµατίζει η εφηµερίδα «Δηµοκρατία» και αναπαράγουν πρόθυµα προσκείµενα στον ΣΥΡΙΖΑ ΜΜΕ, όπως η «Αυγή» κ.ά., αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε επίσηµα στοιχεία, ο κ. Αλληλόµης κατείχε εξέχουσες κυβερνητικές θέσεις κατά τη διακυβέρνηση Τσίπρα, έχοντας µάλιστα διατελέσει και µέλος επιτροπών της τότε διοίκησης και εκπρόσωπος υπουργών της τότε κυβέρνησης ή και του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Πότε... πρωταγωνίστησε

Πιο αναλυτικά, παρατίθενται µια σειρά από περιστάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε, αλλά και ο τρόπος µε τον οποίο συστήθηκε στους παρευρισκοµένους.
  • Στις 20 Ιανουαρίου 2017 ο τότε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, όρισε τον Πέτρο Αλληλόµη αναπληρωτή πρόεδρο σε Επιτροπή Συντονισµού για την επικαιροποίηση της εθνικής νοµοθεσίας µε σκοπό την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων.
  • Στις 15 Μαΐου 2017 σε εκδήλωση για την εξοικονόµηση ενέργειας στους δήµους, ο κ. Αλληλόµης εκφωνεί οµιλία ως σύµβουλος του Ταµείου Παρακαταθηκών και Δανείων, περιγράφοντας το θεσµικό πλαίσιο στο οποίο οι δήµοι θα αιτηθούν χρηµατοδότησης για τον οδοφωτισµό.
  • Ο ίδιος, σε άλλο ρεπορτάζ από τη Λάρισα, εµφανίζεται ως οµιλητής σε συνέδριο για το ίδιο θέµα, εκπροσωπώντας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Το 2017, σε συνέδριο της Ενωσης Βιοµηχανιών Ηλιακής Ενέργειας, ο Πέτρος Αλληλόµης εµφανίζεται ως στέλεχος της Γενικής Γραµµατείας Ενέργειας, µε καίριο ωστόσο ρόλο, καθώς στον χαιρετισµό του εξέφρασε την πολιτική βούληση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την προώθηση ελληνικών πρωτοβουλιών µέσα από τα χρηµατοδοτούµενα έργα.
  • Στις 8 Οκτωβρίου 2018 ο Π. Αλληλόµης παρευρίσκεται σε εκδήλωση της βρετανικής πρεσβείας για το λαθρεµπόριο καυσίµων και µιλά ως εκπρόσωπος του Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, διαβεβαιώνοντας µάλιστα ότι έχουν γίνει πολλά βήµατα για την αντιµετώπιση αυτής της παράνοµης δραστηριότητας.
  • Η δράση του συγκεκριµένου στελέχους απέκτησε και διεθνείς διαστάσεις µε απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά µε τη στρατηγική συνεργασία της Ελλάδας και της Δηµοκρατίας της Β. Μακεδονίας βάσει της συµφωνίας των Πρεσπών! Ο Πέτρος Αλληλόµης στη σχετική υπουργική απόφαση συµµετέχει σε ειδική διυπουργική επιτροπή µε την ιδιότητα του συνεργάτη του Οικονοµικού Γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και τοποθετείται ως αναπληρωµατικό µέλος, µε τακτικό τον τότε διευθυντή του Οικονοµικού Γραφείου, Γιώργο Τσίπρα. Δηλαδή, ο Αλληλόµης είχε άµεση συνεργασία και µε τον Αλέξη Τσίπρα και µε τον ξάδελφο του τότε πρωθυπουργού, Γιώργο Τσίπρα.

Συνεχίστηκε

Οµως οι σχέσεις του κ. Αλληλόµη µε τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκαν και µετά τις εθνικές εκλογές του 2019, παρά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ. Το 2020 µε αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα συγκροτείται οµάδα εργασίας µε επικεφαλής τον τότε τοµεάρχη Οικονοµίας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, αναπληρωτή τοµεάρχη τον Γιώργο Τσίπρα και µέλος µεταξύ άλλων... «συντρόφων» τον Πέτρο Αλληλόµη, ο οποίος, όπως έγραφε χαρακτηριστικά το φίλα προσκείµενο στην αξιωµατική αντιπολίτευση «Documento», θα εξέταζε τις επιπτώσεις της πανδηµίας στην οικονοµία.

Ο ίδιος συµµετείχε το 2020 σε συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ και σε συναντήσεις µε το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αµυνας, ενώ την ώρα που διενεργούσε η εταιρεία του έρευνες, τον Μάρτιο του 2022 αρθρογραφούσε στην «Αυγή» µαζί µε τον Γιώργο Τσίπρα για τη «µεγάλη στρέβλωση της ενεργειακής µετάβασης στην Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι δυο τους µάλιστα, σύµφωνα µε άρθρο στο «Documento», αποκάλυψαν στις 28 Μαρτίου 2022 «τη µεγάλη κοµπίνα στην ενέργεια», προφανώς σε ένα διάλειµµα από την ενασχόληση µε την εταιρεία που έφερε... επανάσταση στα εγχώρια δηµοσκοπικά δρώµενα...

Με άρωμα Παππά

Ωστόσο, οι «κοινές διαδροµές» του συγκεκριµένου φορέα µε τον ΣΥΡΙΖΑ έχουν και άλλες παραµέτρους. Δεν είναι µόνο ο κ. Λάµπρος Πιερή, ο συνέταιρος του κ. Αρτεµίου που συνδέεται µε τον κ. Αλληλόµη. Βλέπετε, εκτός των άλλων, αποκαλύπτεται ότι τα αποτελέσµατα των δηµοσκοπήσεων της Real Polls προωθούνταν στο Διαδίκτυο µε χορηγούµενες, δηλαδή πληρωµένες, αναρτήσεις από τις σελίδες του ιστότοπου Newsique της εταιρείας Mindsupport, µε βασικό µέτοχο και διευθυντή τον Γιώργο Χριστοφορίδη, πρώην εκδότη της εφηµερίδας «Το Χωνί», που επί κυβέρνησης Τσίπρα είχε διοριστεί µετακλητός υπάλληλος στις υπηρεσίες του υπουργού Νίκου Παππά, ενώ ήταν υποψήφιος µε τους ΑΝ.ΕΛ. του Πάνου Καµµένου στην Α’ Πειραιά και το 2019 µε τον ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Τοµέα. Σύµφωνα µε τα στοιχεία από το Διαδίκτυο, η ιστοσελίδα Newsique διέδιδε µε χορηγίες τις έρευνες της Real Polls µε αλλεπάλληλες αναρτήσεις, προφανώς για να αναδείξει τα στοιχεία που προέκυπταν από τις εν λόγω έρευνες, διαµορφώνοντας µια διαφορετική εικόνα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και την «παράσταση νίκης» του στις επερχόµενες εκλογές.

Ευτράπελο

Ενα ακόµα ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση, που µάλλον ως ευτράπελο µπορεί να χαρακτηριστεί, συνιστά το γεγονός ότι ο Γιώργος Τσίπρας ήταν µεταξύ των 37 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατέθεσαν κοινοβουλευτική ερώτηση πριν από λίγο καιρό, ζητώντας τον έλεγχο της αξιοπιστίας των εταιρειών δηµοσκοπήσεων και µε συνεχείς καταγγελίες κατηγορούσε την κυβέρνηση, αµφισβητώντας τη µεθοδολογία των εταιρειών δηµοσκοπήσεων.



*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022.