Ακόμα και το ακραίο σενάριο της προσάρτησης της κατεχόμενης Κύπρου στην Τουρκία εξετάζει η Αγκυρα, η οποία κλιμακώνει διαρκώς τις προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, δείχνοντας νευρικότητα και σαφή ενόχληση για την υποδοχή που είχε ο Ελληνας πρωθυπουργός στις ΗΠΑ αλλά και για τα αποτελέσματα της παρουσίας του στην Ουάσινγκτον. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ένα από τα σχέδια που έχει στο συρτάρι του -προς το παρόν- ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η «αναίμακτη» ένταξη των Κατεχομένων της Κύπρου στην Τουρκία.

Η ενοποίηση του ψευδοκράτους με τη γείτονα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτόν, θα ακολουθήσει το μοντέλο της προσάρτησης της Κριμαίας στη Ρωσία το 2014, με μία ωστόσο πολύ βασική και ουσιαστική διαφορά: Δεν θα υπάρξει φυσικά στρατιωτική επιχείρηση, αλλά θα πρόκειται για μια τυπική και γραφειοκρατική, αλλά παράλληλα πανηγυρική, διαδικασία. Ερωτηθείς για τις σχεδόν βέβαιες αντιδράσεις που θα προκληθούν διεθνώς από μια τέτοια κίνηση, κυβερνητικός παράγοντας της γείτονος χώρας απάντησε στα «Π» πως ούτως ή άλλως η διεθνής απομόνωση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείου Κύπρου»  είναι δεδομένη και είναι πολύ λίγες οι χώρες παγκοσμίως που την έχουν αναγνωρίσει.
 

Έντονη ενόχληση

Από το ταξίδι και τις συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον είναι σαφές ότι προκάλεσε έντονη ενόχληση στην Αγκυρα τόσο η θερμή υποδοχή στον Λευκό Οίκο -στο Οβάλ Γραφείο και στη δεξίωση που ακολούθησε- όσο κυρίως η ομιλία του στο Κογκρέσο και το χειροκρότημα των Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών στη φράση «Οπως είπα χθες στον πρόεδρο Μπάιντεν, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί “λύση” δύο κρατών στην Κύπρο».

Έτοιμη η κυβέρνηση

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για κάθε σενάριο περαιτέρω κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, είτε στον Εβρο είτε στο Ανατολικό Αιγαίο είτε στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τον δρόμο της διεθνοποίησης των προβλημάτων που δημιουργεί η Τουρκία, σε μια περίοδο που το έδαφος είναι πιο «εύφορο» για κάτι τέτοιο, εν μέσω της δυσαρέσκειας που έχουν δημιουργήσει στη Δύση η αντίδραση και τα παζάρια του Ταγίπ Ερντογάν για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Πέρα από τις κινήσεις που κάνουν το διπλωματικό επιτελείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο η οδός της διεθνοποίησης έγινε εμφανής στις τοποθετήσεις και παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, αλλά και τις τελευταίες ημέρες στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Στο Ρότερνταμ

Η συνέχεια θα δοθεί τη Δευτέρα, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις Βρυξέλλες, αλλά και την Τρίτη και την Τετάρτη στο Ρότερνταμ, όπου θα πραγματοποιηθεί το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη είναι η αναμενόμενη εκλογή στη διαδικασία που θα εξελιχθεί στην Ολλανδία του Γερμανού Μάνφρεντ Βέμπερ ως νέου προέδρου του ΕΛΚ (στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ), αλλά και του στενού συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, Θανάση Μπακόλα, στη θέση του Νο 2, δηλαδή του γενικού γραμματέα, του ΕΛΚ. Τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στο Ρότερνταμ, βέβαια, οι προτεραιότητες του Ελληνα πρωθυπουργού είναι άλλες και αφορούν κυρίως την πρόοδο που πρέπει να σημειωθεί προς την κατεύθυνση της στρατηγικής αυτονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και -κυρίως- τις άμεσες και αποφασιστικές παρεμβάσεις που οφείλει να κάνει η Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη μείωση των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι έκνομες ενέργειες και οι προκλητικές δηλώσεις από την τουρκική κυβέρνηση θα τεθούν ωστόσο από τον κ. Μητσοτάκη προς τους συνομιλητές του ως ένα ευρωτουρκικό πλέον πρόβλημα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 28 Μαΐου 2022.