Περιοδεία στον Έβρο θα πραγματοποιήσει την Κυριακή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Μαζί με τον κ. Θεοδωρικάκο θα βρίσκεται ο υφυπουργός, Λευτέρης Οικονόμου, και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά για την κατάσταση στα σύνορα, με αφορμή την έξαρση στις μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται τον τελευταίο καιρό από την Τουρκία.

Στο πλαίσιο της περιοδείας τους ο υπουργός, ο υφυπουργός και ο αρχηγός θα επισκεφθούν το σκοπευτήριο του Διδυμοτείχου και τον φράκτη στις Καστανιές, όπου θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τις στρατιωτικές αρχές στο φυλάκιο.

Στις Καστανιές, περίπου στις 10:15 το πρωί, ο κ. Θεοδωρικάκος θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Ακολούθως θα επισκεφθούν τα Τοπικά Επιχειρησιακά Κέντρα (ΤΕΚ) της Αστυνομίας στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου θα γίνει παρουσίαση της επικρατούσας κατάστασης και στη συνέχεια ο υπουργός και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν για τις Φέρες όπου θα επισκεφθούν και εκεί τον φράκτη.

Επίσης ο υπουργός θα έχει συναντήσεις στην Αλεξανδρούπολη με τον μητροπολίτη, με τον περιφερειάρχη και άλλους τοπικούς παράγοντες, ενώ ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. θα έχει σύσκεψη με υπηρεσιακούς φορείς της Αστυνομίας.

Θεοδωρικάκος: Αποκρούουμε κάθε απειλή στα σύνορά μας

Νωρίτερα, μέσω δηλώσεών του και με αφορμή την επίσκεψή του στον Έβρο, ο κ. Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στην οχύρωση των συνόρων της χώρας απέναντι στα αυξημένα κύματα ροής παράνομων μεταναστών.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός τόνισε ότι η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιεί καθημερινά πολύ σημαντικό έργο στα σύνορα της χώρας, έχοντας αποτρέψει, μόνο κατά το πρώτο τετράμηνο του 2022, την είσοδο πάνω από 40.000 παράνομων μεταναστών στη χώρα.

«Αποκρούουμε αποτελεσματικά κάθε απειλή απέναντι στην Χώρα μας, στα σύνορά μας, στον Έβρο. Η γειτονική χώρα δεν επιτρέπεται ούτε να ανέχεται να υπάρχουν διακινητές δυστυχισμένων ανθρώπων, παρανόμων μεταναστών, ούτε πολύ περισσότερο να υποθάλπονται τέτοιου είδους καταστάσεις. Θα πρέπει να σεβαστούν το Διεθνές Δίκαιο, θα πρέπει να σεβαστούν απολύτως τα σύνορα και μην επιτρέπουν και εκείνοι τέτοιου είδους καταστάσεις», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συνεχίζοντας και μιλώντας επί του θέματος, πρόσθεσε: «Είναι ξεκάθαρη η απάντηση της ελληνική κυβέρνησης. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως περιθώριο να μπουν παράνομοι μετανάστες στη χώρα, από οποιοδήποτε σημείο της. Δεν υπάρχει επίσης καμία απολύτως δυνατότητα σε κανέναν να αμφισβητήσει την ακεραιότητα της πατρίδας μας και την εθνική κυριαρχία».

Για τον σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαφύλαξη των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο υπουργός σχολίασε: «Η Ελλάδα ως χώρα μέλος της ΕΕ, σέβεται απολύτως το διεθνές δίκαιο και τα ανθρώπινα δικαιώματα και πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα προασπίζει τα σύνορα της, τα οποία είναι και σύνορα της ΕΕ. Στη φύλαξη των συνόρων μας συνδράμει και δύναμη του Frontex. Πιστεύω ότι οι ευρωπαίοι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι μας, θα πρέπει να αξιολογούν πολύ θετικά το γεγονός ότι το Ελληνικό κράτος κάνει ό,τι πρέπει για να μην μπαίνουν στη χώρα, άρα και στην ΕΕ, παράνομοι μετανάστες».