Επίθεση κατά της κυβέρνησης και προσωπικά εναντίον του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή αναφορικά με το νομοσχέδιο για τη διαμόρφωση του εθνικού κλιματικού νόμου.

«Ένα χρόνο πριν σε αυτή την αίθουσα μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά συζητούσαμε για την ανάγκη ενός βιώσιμου, δίκαιου κλιματικού νόμου για την κλιματική ουδετερότητα. Σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Σήμερα αυτό που συζητείται σε κάθε σπίτι και επιχείρηση είναι το υπαρξιακό πρόβλημα κάθε νοικοκυριού κάθε επιχείρησης.

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας ότι: «Και εσείς εδώ. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός όσο χρόνο βρίσκει βέβαια για να ασχοληθεί με τα προβλήματα των πολιτών και δεν βρίσκεται σε ιδιωτικές επισκέψεις με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο για να παρακολουθήσει αγώνες NBA, αντί να ψάχνει απαντήσεις για τα προβλήματα πολιτών μάλλον προσπαθεί να βρει απάντηση στο υπαρξιακό πρόβλημα της κυβέρνησής σας. Δεν βρίσκετε απάντηση όμως όσο και να ψάχνετε. Γιατί εσείς δημιουργείτε την χαοτική απόσταση ανάμεσα στην ανασφάλεια που αισθάνεται ο πολίτης και στις δικές σας απαντήσεις».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο «προστατεύει τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων μεταφέροντας το κόστος στην κοινωνική πλειοψηφία. Η πράσινη μεταβαση είναι ο αναγκαίος δρόμος που όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να πορευτούμε. Αυτός ο δρόμος κοστίζει. Αυτό το κόστος είναι αναγκαίο να το επωμιστούμε για χάρη των επόμενων γενεών αλλά το ερώτημα είναι ποιος θα το πληρώσει. Εμείς λέμε να πληρωθεί με δικαιοσύνη. Οι έχοντες να αναλάβουν το μεγαλύτερο μερίδιο. Εσείς λέτε όπως πάντα να το αναλάβουν τα κορόιδα, νοικοκυριά, αγρότες μισθωτοί μην τυχόν και αναλάβουν το κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις όπως αυτές της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας».

Ακόμη, μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις όλο και αυξανόμενες τιμές της βενζίνης και στα τιμολόγια ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση δεν θέλει να «τιθασεύσει» το κόστος που έχει φέρει η ενεργειακή κρίση.