mitsotakis_ntavos
Πολιτική

Νταβός: Σπουδαίες συναντήσεις Μητσοτάκη με επικεφαλής διεθνών κολοσσών - Το «σήμα» εμπιστοσύνης και το «θαύμα» στην ελληνική οικονομία (Βίντεο)

«Η Ελλάδα έχει έναν ρόλο-κλειδί στο να οδηγεί την καινοτομία στην Ευρώπη», έγραψε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος της Meta

«Σήμα» εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, τη δυναμική της και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, εξέπεμψε το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, όπως αυτό αποτυπώθηκε στις συζητήσεις και επαφές που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο World Economic Forum. Πρώτα από όλα από τον ίδιο τον πρόεδρο του Φόρουμ, Μπόργκε Μπρέντε, ο οποίος έκανε λόγο για ελληνικό «οικονομικό θαύμα» και τόνισε ότι «ο μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας είναι ένα κομβικό ζήτημα, και γνωρίζω ότι η εμπιστοσύνη στην οικονομία της χώρας σας επέστρεψε».

«Η Ελλάδα έχει έναν ρόλο-κλειδί στο να οδηγεί την καινοτομία στην Ευρώπη», έγραψε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ο Νικ Κλεγκ, πρόεδρος της Meta για διεθνείς υποθέσεις (μητρική εταιρία των Facebook, Instagram, WhatsApp).

«Αυτό που ήθελα να πω, κύριε πρωθυπουργέ, είναι ότι όλα όσα κάνετε εσείς και η κυβέρνησή σας, και η πρόοδος που επιτυγχάνετε όσον αφορά την οικοδόμηση δυνατοτήτων, είναι φανταστικό να το βλέπει κανείς. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε αυτή την κλίμακα», δήλωσε στην αρχή της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Σάντι Ναντέλα, νο1 (εκτελεστικός πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) στη Microsoft παγκοσμίως.

«Από τη δική μας πλευρά, αυτό που με ενθουσιάζει είναι η δυνατότητα να είμαστε ένα μικρό μέρος της αναπτυξιακής σας διαδρομής ως χώρας. Ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με μία χώρα που δίνει προτεραιότητα στην προσπάθεια οικοδόμησης δυνατοτήτων σε αυτό το επίπεδο», συμπλήρωσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μετά τα τρία data centers στην Αττική, ο αμερικανικός κολοσσός της τεχνολογίας ενδιαφέρεται και για άλλες επενδύσεις στη χώρα μας.
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στον κ. Nadella και τον πρόεδρο της Microsoft Μπραντ Σμιθ τη ραγδαία ανάπτυξη του τεχνολογικού τομέα στην Ελλάδα, τη δυναμική νεοφυών επιχειρήσεων, οι οποίες προσελκύουν έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, και το σύνθετο στρατηγικό πλεονέκτημα που προσφέρει η γεωγραφική θέση της Ελλάδας, το υψηλής ειδίκευσης εργατικό δυναμικό και η συνδεσιμότητα με την ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε στο Νταβός με τον πρόεδρο της Google για δραστηριότητες στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική (EMEA), Matt Brittin. Στη συνάντηση συζητήθηκε η προοπτική αύξησης των επενδύσεων της Google στη χώρα μας, η ευρύτερη αξιοποίηση εργαλείων που ήδη διαθέτει η εταιρία στην Ελλάδα για προγράμματα ψηφιακής κατάρτισης και επιχειρηματικότητας, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, όπως επίσης και τα σχέδια της εταιρείας για υπόγεια καλώδια που θα συνδέουν Ευρώπη, Ασία και Μέση Ανατολή (Blue Submarine Cable System).

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν και η συνάντηση που είχε ο κ. Μητσοτάκης με τον ιδρυτή και διευθυντή επενδύσεων του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, Ray Dalio. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εταιρικό σχήμα hedge fund στον κόσμο, με διαχείριση κεφαλαίων που αγγίζουν τα 140 δις δολάρια, ενώ ο ιδρυτής του Ρέι Ντάλιο θεωρείται από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες των τελευταίων δεκαετιών. Στη συνάντηση, σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, συζητήθηκε εκτενώς η μεταστροφή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η ανάδειξη παραδοσιακών και νέων ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων και οι ευκαιρίες που προσφέρει η χώρα μας χάρη στο υψηλής κατάρτισης ανθρώπινο δυναμικό.