Τη δική του απάντηση από το βήμα του πλέον επιδραστικού φόρουμ, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός έδωσε τη δική του απάντηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρόσφατη αποστροφή του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την οποία έβαλε τέλος στην προσωπική σχέση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Με αυτόν τον τρόπο, έκλεισε και τους διπλωματικούς διαύλους μεταξύ των δύο χωρών, με αφορμή το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

Έχοντας ως βασικό της στόχο η ελληνική πλευρά τις καλές σχέσεις με τους γείτονές της, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε χθες από την Ελβετία πως «με την Τουρκία είμαστε γείτονες, πάντα θα χρειάζεται να μιλάμε και πάντα θα κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας, δεν θα είμαστε ποτέ εμείς, που θα διακόψουμε την επικοινωνία με τους γείτονες μας».

«Από την άλλη, όμως, εάν ο πρόεδρος Ερντογάν θεωρεί πως δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδος και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, ή δεν θα 'διεθνοποιήσω' ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται ως αναθεωρητική δύναμη, τότε έχει εσφαλμένη εντύπωση», πρόσθεσε με αποφασιστικότητα.

Ακόμα, ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως απαράδεκτη πρακτική τις συνεχείς υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από τα ελληνικά νησιά, επισημαίνοντας πως «θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της».


Οι συνεχείς προκλήσεις της Άγκυρας

Ο Έλληνας Πρωθυπουργό θεωρεί πως το ενδεχόμενο αποποίησης της ακραίας ρητορικής του από τον κ. Ερντογάν παραμένει πάντα ανοιχτό, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας του κ. Μητσοτάκη που ο ίδιος κηρύσσεται ως ανεπιθύμητος από τον Τούρκο Πρόεδρο.

Ανακαλώντας μνήμες από τον Μάρτιο του 2020, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε χθες πως «όταν η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους να περάσουν τα ελληνικά σύνορα, εμείς είπαμε «όχι», υπερασπιστήκαμε τα σύνορα της Ελλάδας και φέραμε την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα».

«Τότε ο Πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα: Ότι δεν θέλει να μου μιλήσει», σημείωσε.

«Οπότε, ίσως αλλάξει γνώμη», συμπλήρωσε.

Πέραν του αμυντικού σκέλους, ο κ. Μητσοτάκης εστίασε ακόμη κατά την τοποθέτησή του στη διμερή «πολύ ισχυρή στρατηγική εταιρική σχέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στους λόγους που υπαγορεύουν για την ελληνική κυβέρνηση τη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας, «πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Νόμιζα ότι ήταν μια καλή συνάντηση, αλλά ένα μήνα αργότερα είδαμε έναν άνευ προηγουμένου αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά» παρατήρησε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα δαπανά πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς έχουμε δικαιολογημένες ανησυχίες για την ασφάλειά μας».

Με έμμεσο τρόπο ο Πρωθυπουργός έθιξε και το ζήτημα των προσφυγικών-μεταναστευτικών ροών, οι οποίες έχουν ενταθεί την τρέχουσα εβδομάδα στο Αιγαίο, τασσόμενος υπέρ της «οργανωμένης μετανάστευσης» ελλείψει ανθρώπινου δυναμικού στην ΕΕ, «αντί να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να διασχίσει το Αιγαίο, υπό αυτές τις τραγικές και επικίνδυνες συνθήκες», όπως είπε.


Φόβοι για επανάληψη του 2020

Παράλληλα, η παραπομπή του Πρωθυπουργού στον Μάρτιο του 2020 , όπου η Τουρκία εργαλειοποιούσε και πάλι πρόσφυγες, αποτυπώνει τα υψηλά επίπεδα επιφυλακής στο κυβερνητικό στρατόπεδο.

Υπό το βάρος των εξελίξεων, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε χθες προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «και επί του πεδίου» οποιαδήποτε μορφή επίθεσης.

Ο ίδιος επισήμανε ως αυτονόητο ότι «όταν έχουμε τέτοιοι τύπου επιθετικές δηλώσεις, διάλογος ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει», θέτοντας ως βασικές προϋποθέσεις για την επανεκκίνησή του ελληνοτουρκικού διαλόγου αφενός την απουσία εμπρηστικής ρητορικής και επιθετικών ενεργειών από τη γείτονα.


Ετοιμότητα «στο πεδίο»

Επίσης, ο Υπουργός Επικρατείας ερμήνευσε την απότομη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας ως αποτέλεσμα της αμηχανίας της Άγκυρας μετά την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ.

«Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης επίθεσης προφανώς και στο πεδίο, είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου όπως αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση που μπορεί να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας, από ξηράς, από θαλάσσης ή από αέρος. Είμαστε σε μια εξαιρετικά ικανή κατάσταση, διπλωματική και επιχειρησιακή, και δεν επηρεαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο κ. Γεραπετρίτης απέδωσε την εντεινόμενη ροή μεταναστών προς τα ελληνικά νησιά τις τελευταίες ώρες σε επιχειρήσεις που γίνονται συντονισμένα -όχι κατ΄ ανάγκη από την επίσημη Τουρκία, αλλά από τα κυκλώματα δουλεμπορίας- και τόνισε πως «η εργαλειοποίηση ήταν δεδομένη το 2020. Δεν πρόκειται να το αφήσουμε να συμβεί ξανά, φυλάμε με σθένος τα ελληνικά σύνορα που είναι και ευρωπαϊκά».

Μέσα στο 2022 τα F-35

Στην περαιτέρω θωράκιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων αναμένεται να συμβάλει και η προμήθεια των αμερικανικών μαχητικών F-35, με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη να εκτιμά πως «η πρώτη φάση θα ξεκινήσει εντός του 2022», ως προς την απόκτησή τους.