Την πεποίθηση ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός και ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία και τη διαβεβαίωση ότι η χώρα είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει «και επί του πεδίου» οποιαδήποτε μορφή επίθεσης εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα στέλνει εφόδια στην Ουκρανία για τον οπλισμό που είχε αποστείλει αρχικά.

«Υπό τις συνθήκες αυτές δεν μπορεί να υπάρξει παραγωγικός διάλογος με την Τουρκία. Είναι αυτονόητο ότι την ίδια στιγμή που έχουμε βεβήλωση μνημείων, που έχουμε υπερπτήσεις πάνω από τον ελληνικό χώρο κυριαρχίας, όταν έχουμε τέτοιοι τύπου επιθετικές δηλώσεις, διάλογος ο οποίος θα φέρει αποτελέσματα, δεν μπορεί να υπάρξει», διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι «είμαστε δεδομένα, σταθερά, πάγια υπέρ του διαλόγου, το έχουμε αποδείξει και στη διαδικασία των συζητήσεων που υπήρξαν σε τεχνικό επίπεδο, και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και κατά την πρόσφατη συνάντηση των δυο ηγετών, όπου είχαμε μια εξαιρετικά παραγωγική στάση».

«Είναι ολοφάνερο ότι για να υπάρξει διάλογος με αποτέλεσμα και όχι μόνο για θεαθήναι, θα πρέπει να στηρίζεται σε δυο παραδοχές. Να μην υπάρχει εμπρηστική ρητορική η επιθετικές ενέργειες και να υπάρχει μια κοινή βάση διεθνούς δικαίου πάνω στην οποία στηριζόμαστε. Όσο δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές, είναι αυτονόητο ότι διάλογος ουσιαστικός δεν μπορεί να υπάρξει», εξήγησε, λέγοντας πως «θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τους ανοικτούς διαλόγους επικοινωνίας», αλλά «θα πρέπει να υπάρξει μια αμοιβαία κατανόηση, δεν μπορούμε να πορευόμαστε μόνοι μας με τα αυτονόητα».

Υπάρχει μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον ίδιον, υπάρχει μια μεγάλη αμηχανία εκ μέρους της Τουρκίας, η οποία σχετίζεται με την εξαιρετική παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, τις πολύ σημαντικές επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, τη γενικότερη παράσταση που αποκόμισαν οι Αμερικανοί από τον πρωθυπουργό και βεβαίως με «όλη την κεφαλαιοποίηση που γίνεται από την ελληνική διπλωματία».

«Από την άλλη πλευρά, εμείς δεν πρόκειται να ετεροκαθοριστούμε, η διπλωματία μας στηρίζεται σε αρχές. Δεν πρόκειται να μπούμε σε μια αντιπαράθεση δηλώσεων προφανώς με την ηγεσία της Τουρκίας. Έχει ήδη τοποθετηθεί ο υπουργός Εξωτερικών για τα ζητήματα αυτά.

Είμαστε απολύτως έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε μορφή λεκτικής ή άλλης επίθεσης προφανώς και στο πεδίο, είτε πρόκειται για μορφές υβριδικού πολέμου όπως αυτές που βιώσαμε το 2020 με την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, είτε οποιαδήποτε άλλη πρόκληση που μπορεί να υπάρξει εκ μέρους της Τουρκίας, από ξηράς, από θαλάσσης ή από αέρος.

Είμαστε σε μια εξαιρετικά ικανή κατάσταση, διπλωματική και επιχειρησιακή, και δεν επηρεαζόμαστε», διαβεβαίωσε, τονίζοντας ότι «αυτό που κοιτάμε είναι να έχουμε μια στιβαρή εξωτερική πολιτική, μια εξίσου στιβαρή εθνική άμυνα και να προσδιοριζόμαστε αποκλειστικά και μόνο με βάση τα δικά μας συμφέροντα», ενώ «τα υπόλοιπα είναι περισσότερο για λόγους ανάλωσης προς το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας, δεν μας επηρεάζουν, δεν μας καθορίζουν».

«Δεν μπορώ να υπεισέλθω στα παραγωγικά αίτια της βούλησης και στη σκέψη του Τούρκου προέδρου. Εκείνο που μπορώ να πως μετά βεβαιότητας είναι ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αποκομίσει οφέλη από τη στάση του τηρεί. Είναι μια πολιτική επαμφοτερίζουσα απέναντι στα περισσότερα πράγματα και στο κομμάτι της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, και στο κομμάτι της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Νομίζω ότι υπάρχει μια κοινή αντίληψη στη διεθνή σκηνή για το ποιος είναι εκείνος στην Ανατολή Μεσόγειο που πραγματικά υποστηρίζει τη δημοκρατία και την ελευθερία με συνέπεια και σθένος, και ποιος είναι εκείνος στην περιοχή ο οποίος κινείται ανάμεσα σε πολλά και ετερόκλητα πεδία, χωρίς στην πραγματικότητα να έχει μια συγκεκριμένη πολιτική η οποία θα στήριζε συμφέροντα της Δύσης», συμπλήρωσε ο κ. Γεραπετρίτης.