oik
Πολιτική

Συνάντηση Οικονόμου με την αντιπρόεδρο της Κομισιόν: Χαιρετίζω την ισχυρή υποστήριξη της Ελλάδας στις πολιτικές της ΕΕ για ελευθερία των ΜΜΕ

Η συζήτηση αφορούσε στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση

O υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βέρα Γιούροβα. Η συζήτηση αφορούσε στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου της αντιπροέδρου, συζήτησαν για τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τη σημασία της ισχυρής ενωμένης δράσης της ΕΕ.

Συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη υποστήριξης των δημοσιογράφων που κάνουν ρεπορτάζ στην πρώτη γραμμή και στην καταπολέμηση της ρωσικής πολεμικής προπαγάνδας.

Η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Κομισιόν έχει δαπανήσει περισσότερα από 6 εκατομμύρια ευρώ για επείγουσα υποστήριξη για δημοσιογράφους στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του προστατευτικού εξοπλισμού, της εκπαίδευσης, της ψυχολογικής υποστήριξης και της μετεγκατάστασης όταν κρίθηκε απαραίτητο.

Η ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της Ε.Ε.

Στη συνέχεια, η Βέρα Γιούροβα και ο Γιάννης Οικονόμου εστίασαν στην ασφάλεια των δημοσιογράφων εντός της ΕΕ, όπως αναφέρει η σχετική ενημέρωση.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Επιτροπής ρώτησε για την έρευνα σχετικά με τη δολοφονία του ερευνητή δημοσιογράφου Γ. Καραϊβάζ και τη δράση για τη βελτίωση της προστασίας των δημοσιογράφων στην Ελλάδα, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση του 2021 για το κράτος δικαίου.

Eιδικότερα, στην ανάρτησή της στο τουίτερ η Βέρα Γιούροβα ανέφερε ότι «συζητήσαμε τις προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και την ΕΕ.

Ενημερώθηκα για πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την προστασία των δημοσιογράφων και τη διαφάνεια. Χαιρέτισα την ισχυρή υποστήριξη για τη δράση της ΕΕ για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης».

Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε μια σειρά μέτρων για την εφαρμογή της Σύστασης της Επιτροπής για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, με τη συμμετοχή πολλών υπουργείων. Η αντιπρόεδρος χαιρέτισε αυτές τις προσπάθειες. Ο κ. Οικονόμου περιέγραψε επίσης πρόσθετα μέτρα για την υποστήριξη των τοπικών μέσων ενημέρωσης και τη διαφάνεια της ιδιοκτησίας των μέσων ενημέρωσης.

Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν επέμεινε στη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην κατανομή των δημοσίων πόρων, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής διαφήμισης, ενώ ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ενημέρωσε την αντιπρόεδρο ότι η Ελλάδα πρόκειται να υιοθετήσει νέα νομοθεσία για την αντιμετώπιση των ζητημάτων αυτών, θέτοντας πρόσθετους στόχους και διαφανή κριτήρια προς αυτή την κατεύθυνση.

Τέλος, η κ. Γιούροβα αναφέρθηκε στην προετοιμασία της Έκθεσης για το Κράτος Δικαίου για το 2022 καθώς και στις ανησυχίες που εκφράστηκαν σε αρκετές πρόσφατες εκθέσεις οργανώσεων για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των νομοθετικών εξελίξεων που σχετίζονται με την ποινικοποίηση της παραπληροφόρησης και τη διακυβέρνηση του εθνικού πρακτορείου Τύπου.

Οικονόμου: Στους πιο ενεργούς εταίρους η Ελλάδα σε πρωτοβουλίες της Κομισιόν για την ελευθερία του Τύπου

Από την πλευρά του, ο Γιάννης Οικονόμου αρχικά εξέφρασε την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις πρωτοβουλίες της ΕΕ για την παροχή προστασίας σε όλους τους δημοσιογράφους που καλύπτουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και σε Ουκρανούς δημοσιογράφους, στους οποίους οφείλεται έμπρακτη αλληλεγγύη σε όλα τα επίπεδα.

Στη συνέχεια, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος παρουσίασε αναλυτικά και τεκμηριωμένα το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία του Τύπου στην Ελλάδα, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της κυβέρνησης τα τελευταία δύο χρόνια, αναφορικά με την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης και του πλουραλισμού, την προστασία του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, τη στήριξη των επιχειρήσεων Τύπου και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των ΜΜΕ.

Παράλληλα, παρουσίασε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με την κριτική που εσχάτως έχει ασκηθεί από συγκεκριμένους φορείς για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα στοιχεία που αποκαθιστούν την πραγματικότητα και διαψεύδουν τις αιτιάσεις που έχουν διατυπωθεί σε βάρος της χώρας μας.

Στη σχετική ανακοίνωση, αφού τονίζεται ότι στην Ελλάδα η ελευθερία του Τύπου είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, υπογραμμίζεται πως «ο πλουραλισμός και η υπεράσπιση του δημοσιογραφικού έργου κατοχυρώνονται τόσο θεσμικά όσο και στην πράξη. Γι' αυτό και η χώρα μας συγκαταλέγεται στους πιο ενεργούς εταίρους της ΕΕ, όσον αφορά τη συνδρομή των μελλοντικών πρωτοβουλιών της Επιτροπής».

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην ΕΕ, πρέσβης, κ. Βράιλας, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, κ. Γαλαμάτης, η επικεφαλής του νομικού τμήματος της ΜΕΑ, κυρία Μαμούνα και ο διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού, κ. Μπακογιάννης, πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος που είχε υποβάλει με επιστολή του στις 31/03/2022 ο κ. Οικονόμου στην αντιπρόεδρο της Ε.Ε.