Η µία είναι παιδί της νέας γενιάς, µε τεχνοκρατικό προφίλ και µε δυσανεξία στις εσωκοµµατικές τριβές. Η άλλη έχει µακρά ιστορία στο κόµµα της Αριστεράς, γνωρίζει πρόσωπα και πράγµατα και έχει διαδραµατίσει σηµαντικό ρόλο στην ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε κόµµα εξουσίας. Ο λόγος, φυσικά, για την Έφη Αχτσιόγλου, που πρώτευσε στις εσωκοµµατικές εκλογές για την Κ.Ε., και τη Ρένα ∆ούρου, που έδωσε µέχρι τέλους σκληρή µάχη για την πρώτη θέση, αλλά τελικά δεν την κέρδισε. Το προφίλ των δύο γυναικών είναι εντελώς διαφορετικό, όπως διαφορετικές είναι οι πορείες και οι επιδιώξεις τους.

efi

Έφη Αχτσιόγλου

Η Έφη Αχτσιόγλου έχει κάθε λόγο να χαίρεται για την πρωτιά της, αφού ήταν µια νίκη αποκλειστικά δική της, δεδοµένου ότι δεν ανήκει σε καµία τάση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να κερδίσει τη βάση του κόµµατος µε την καθηµερινή παρουσία της και την ιδεολογική και πολιτική επάρκειά της τόσο στη Βουλή όσο και στις τηλεοπτικές εµφανίσεις της. Η νεότερη υπουργός στην Ιστορία της Ελλάδας γεννήθηκε το 1985 στα Γιαννιτσά και σπούδασε στη Νοµική Σχολή του Αριστοτελείου. Ο πατέρας της, Θεµιστοκλής Αχτσιόγλου, είναι δικηγόρος µε ειδίκευση στο Εργατικό ∆ίκαιο και η µητέρα της, Ροδή Ντιούδη, παιδίατρος.

Η Έφη Αχτσιόγλου ολοκλήρωσε µε άριστα τις προπτυχιακές σπουδές της στη Νοµική του ΑΠΘ, ενώ το 2009 απέκτησε -επίσης µε άριστα- το µεταπτυχιακό δίπλωµα ειδίκευσης στο ∆ηµόσιο ∆ίκαιο και τις Πολιτικές Επιστήµες από την ίδια σχολή. Εργάστηκε µε ερευνητική υποτροφία στο Κέντρο ∆ιεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονοµικού ∆ικαίου, ενώ το 2014 ολοκλήρωσε ως υπότροφος του ΙΚΥ τη συγγραφή της διδακτορικής της διατριβής στο Εργατικό ∆ίκαιο υπό την επίβλεψη του καθηγητή Αρι Καζάκου.

Από τα εφηβικά της χρόνια έδειχνε... ανήσυχη και είχε έντονη κοινωνική και πολιτική δράση, µε αποκορύφωµα τη συµµετοχή της στο Ευρωκοινοβούλιο Νέων. Άλλοι τη χαρακτήριζαν παιδίθαύµα, ενώ άλλοι έλεγαν ότι είναι υπερβολικά φιλόδοξη. Γεγονός είναι ότι µέχρι τα 31 της χρόνια είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τη διδακτορική της διατριβή, να διατηρεί δικηγορικό γραφείο, να έχει διατελέσει επιστηµονική συνεργάτις κόµµατος στο Ευρωκοινοβούλιο, να έχει προταθεί για υποψηφιότητα για τη δηµαρχία της Θεσσαλονίκης, να είναι δύο φορές υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, να έχει αναλάβει τη διεύθυνση υπουργικού γραφείου (του Γιώργου Κατρούγκαλου), να έχει πάρει πάνω της το βάρος διαπραγµατεύσεων µε τους θεσµούς εν µέσω µνηµονίων, να έχει διοριστεί στις διοικήσεις του ΟΑΕ∆ και του ΑΣΕΠ και να έχει υπουργοποιηθεί. Είναι σύντροφος του ∆ηµήτρη Τζανακόπουλου, µε τον οποίο έχουν έναν γιο.

Ήταν µια νίκη αποκλειστικά δική της, δεδοµένου ότι δεν ανήκει σε καµία τάση του ΣΥΡΙΖΑ


Ρένα ∆ούρου 

rena
Ένα ισχυρό κοµµατικό comeback έκανε η Ρένα ∆ούρου µέσω της σειράς εκλογής της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην περιφερειάρχης Αττικής διεκδικούσε έως το νήµα της εκλογικής διαδικασίας την πρωτιά από την κ. Αχτσιόγλου. Εντέλει, για µόλις λίγες ψήφους ήρθε δεύτερη, δείχνοντας ότι διαθέτει σηµαντικά κοµµατικά ερείσµατα. Παρότι µετά τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι και τη δικαστική περιπέτεια για τις πληµµύρες στη Μάνδρα βίωσε την πολιτική της «έρηµο», φαίνεται ότι αυτό δεν επηρεάζει την εκτίµηση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπό της.

Η Ρένα ∆ούρου από τη δεκαετία του ’90, όταν ως φοιτήτρια εντάχθηκε στη Νεολαία του Συνασπισµού, έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά κοµµατικά στάδια. Το άστρο της άρχισε να ανατέλλει µε τις πρώτες της εµφανίσεις ως υποψήφιας βουλευτού το 2004 και κορυφώθηκε ακριβώς δέκα χρόνια µετά, όταν εκλέχτηκε περιφερειάρχης Αττικής. Η εκλογή της αποτέλεσε ουσιαστικά την αφετηρία της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία, καθώς πραγµατοποιήθηκε λίγους µήνες πριν από τις εθνικές εκλογές.

Η πιο σηµαντική κίνηση που είχε κάνει τότε η κ. ∆ούρου -και η οποία εκτιµήθηκε δεόντως- είναι ότι παραιτήθηκε από βουλευτής για να θέσει υποψηφιότητα για την Αυτοδιοίκηση, αναλαµβάνοντας ένα από τα πιο σηµαντικά «στοιχήµατα» της εποχής για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κοµµατική διαδροµή της έχει ασχοληθεί ως τοµεάρχης µε τα θέµατα της εξωτερικής πολιτικής (σ.σ.: είναι από τα λίγα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που µιλάνε άριστα ξένες γλώσσες) και του περιβάλλοντος.

Το επισφράγισµα, βεβαίως, της επιστροφής της στην κεντρική πολιτική σκηνή θα είναι η εκλογή της στη Βουλή µέσα από την εκλογική περιφέρεια ∆υτικής Αθήνας (σ.σ.: γέννηµα-θρέµµα Αιγαλεώτισσα), όπου θα είναι υποψήφια.

Πολύ δυνατό κοµµατικό comeback, που απέδειξε πως διαθέτει σηµαντικά ερείσµατα στη βάση


Οι φίλοι της την ψέγουν γιατί δεν αξιοποίησε τις τεράστιες δυνατότητες της Περιφέρειας για την προσωπική της προβολή. Οι εχθροί της περιµένουν στη γωνία τις αποφάσεις της ∆ικαιοσύνης, µήπως και αποτελέσουν ανάχωµα για τη µεγάλη επιστροφή που έχει ήδη αρχίσει.