Στην Ελβετία προσγειώθηκε το πρωθυπουργικό αεροσκάφος από τη Βοστώνη, ώστε να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) που διεξάγεται στο Νταβός. Στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι άλλος από την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, καθώς και συνεργειών με ελληνικές επιχειρήσεις.

Το μήνυμα που θα περάσει στους σημαντικούς οικονομικούς παράγοντες με τους οποίους θα συναντηθεί το απόγευμα είναι – όπως το είχε μεταφέρει ο ίδιος και στην ομιλία του στο Κογκρέσο – ότι η Ελλάδα έχει «μια δυναμική οικονομία που έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες και τις παθογένειες του παρελθόντος και στηρίζει την επιχειρηματικότητα και τις ιδιωτικές επενδύσεις», ενώ παράλληλα διαθέτει ένα «εργατικό δυναμικό νέων, ταλαντούχων, μορφωμένων Ελλήνων που, μετά από μια δεκαετία κρίσης, επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους αντί να μεταναστεύουν ή εκείνοι που έφυγαν από τη χώρα, αλλά επέλεξαν τώρα να επιστρέψουν στην Ελλάδα».

Στις 18:00 (ώρα Ελλάδας), ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του επενδυτικού ταμείου Mubadala, Khaldoon Khalifa Al Mubarak. Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Άμπου Ντάμπι, «κλείδωσε» η ανανέωση της συνεργασίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων με το κρατικό επενδυτικό ταμείο Mubadala και η δημιουργία κοινής πρωτοβουλίας για την πραγματοποίηση στη χώρα μας επενδύσεων ύψους 4 δισ. ευρώ, αναδεικνύοντας την ελκυστικότητά της ως παγκόσμιου επενδυτικού προορισμού.

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον ιδρυτή και διευθυντή επενδύσεων του επενδυτικού φορέα Bridgewater Associates, Ray Dalio. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εταιρικό σχήμα hedge fund στον κόσμο, με διαχείριση κεφαλαίων που αγγίζουν τα 140 δις δολάρια, ενώ ο ιδρυτής του Ρέι Ντάλιο θεωρείται από τους κορυφαίους επενδυτές και επιχειρηματίες των τελευταίων δεκαετιών.

Στις 19:30 θα συναντηθεί με τον Jared Cohen, διευθύνοντα σύμβουλο της Jigsaw (πρώην Google Ideas), μια τεχνολογική εταιρεία που έχει ιδρύσει η Google και η οποία μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει καινοτόμα «εργαλεία» για τον εντοπισμό και την καταπολέμηση των λεγόμενων fake news.

Στις 20:00 ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας μεταφοράς και αποθήκευσης πρώτων υλών Trafigura, Jeremy Weir. Ο Αυστραλός επιχειρηματίας ηγείται της μεγαλύτερης εταιρίας μεταφοράς μετάλλων στον κόσμο και δεύτερης μεγαλύτερης μεταφοράς πετρελαίου, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία.

Στις 21:00 ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει και θα κάνει μία από τις τρεις εισαγωγικές τοποθετήσεις, μαζί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σε δείπνο με αντικείμενο τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και τον παγκόσμιο ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.