«Ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα γίνουν εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο πρώην υπουργός και πρώην επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την θητεία της.

Ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε απαράδεκτη την δήλωση του Ερντογάν ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Παράλληλα ανέφερε ότι οι προσωπικές επιθέσεις δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και ευχήθηκε να μην κλιμακωθεί η ένταση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το ενδεχόμενο για πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο, ο πρώην επίτροπος δήλωσε: «Δεν μπορεί να προβλέψει κανείς με ακρίβεια κάτι τέτοιο. Ότι ακούγεται και γράφεται είναι στη σφαίρα της παραπολιτικής και φημολογίες αυτό θα το ορίσει ο πρωθυπουργός ωστόσο όλα είναι πιθανά. Η γνώμη μου είναι ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της κυβέρνησης και αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι έρχεται, παρά τα όσα συμβαίνουν αυτές τις μέρες με τους γείτονες μας, μια καλή τουριστική περίοδος, σε λίγο καιρό θα έχουμε και την 14η αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε θετικά και θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να κινηθεί με μεγαλύτερη άνεση από δημοσιονομικής πλευράς. Ηρεμεί το κλίμα, η Ελλάδα δεν έχει άμεση εμπλοκή στον πόλεμο της Ουκρανίας, πάρουν βέβαια οι επιπτώσεις τις οποίες διαχειρίζεται η κυβέρνηση. Εγώ πιστεύω ότι θα τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα αλλά ουδέν σταθερότερον εις την πολιτικήν των μεταβλητών».

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Ερντογάν ότι δεν θα ξαναμιλήσει με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Αβραμόπουλος επισήμανε: «Αυτό που είπε ο κ. Ερντογάν είναι απαράδεκτο. Ποτέ δεν προσωποποιείς τις σχέσεις σου με τους γείτονές σου, υπάρχουν οι θέσεις οι δικές τους και οι θέσεις οι δικές μας. Αυτό είναι σίγουρα αποτέλεσμα της επιτυχούς αποστολής του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ όπου χειρίστηκε το όλο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων κατά τέτοιο τρόπο που έπεισε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας αποδυναμώνει την Νοτιονατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ γιατί εκεί οι ΗΠΑ έχουν δείξει μεγάλη ευαισθησία. Η αντίδραση αυτή είναι πρωτόγνωρη έχουμε όμως και προηγούμενο, θυμηθείτε ότι πριν από τα γεγονότα του Έβρου πάλι τότε είχε υπάρξει προκλητική δήλωση, μάλιστα αρνήθηκε ο κ. Ερντογάν συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλγαρίας. Το αμέσως επόμενο διάστημα είχαμε την ένταση στον Έβρο και αυτές τις μέρες παρατηρείται επίσης κινητικότητα στο μεταναστευτικό».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί ότι μπορεί να ξαναζήσουμε ένα δεύτερο Έβρο, απάντησε: «Υπάρχει μια διαφορά ότι τώρα η Ελλάδα είναι καλύτερα προετοιμασμένη, έχει στο πλευρό της την ΕΕ γιατί τότε αρχικά υπήρξε ένας αιφνιδιασμός. Κανείς δεν περίμενε να χρησιμοποιηθεί το μεταναστευτικό για να ασκηθεί πίεση όχι την Ελλάδα αλλά στην Ευρώπη. ...Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει, τα δεδομένα της αντιμετώπισης του προβλήματος τότε έχουν προετοιμάσει καλύτερα την Ελλάδα, εγώ προσωπικά δεν ανησυχώ αλλά από την άλλη πλευρά τίποτα δεν αποκλείεται. Καλό θα ήταν να έχει αποφευχθεί, δεν καταλαβαίνω γιατί συνέβη, οι προσωπικές επιθέσεις δεν βοηθούν σε τίποτα».

Ερωτηθείς αν ήταν ορθή η αντίδραση της ελληνικής πλευράς, είπε: «Δεν είναι θέμα ηπιότητας, είναι θέμα ψυχραιμίας. Ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική στηρίζεται στην ιστορία, στο διεθνές δίκαιο που είναι το ευαγγέλιο για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της περιοχής και των ζητημάτων με τους γείτονές μας και βεβαίως τις συμμαχίες μας βέβαια όσο και αν αυτό όπως χαρακτηριστικά είπε ενοχλεί κάποιους. Και δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση προσωπικών δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας γιατι αυτό είναι αποτέλεσμα μιας πολιτικής αρχών. Πιστεύω ότι ήταν λάθος από πλευράς του κ. Ερντογάν ο οποίος κατά καιρούς αιφνιδιάζει με προσωπικές επιθέσεις και δηλώσεις. Εύχομαι να μην κλιμακωθεί γιατί το τελευταίο που χρειάζεται η περιοχή μας, όχι μόνο σε επίπεδο διμερών σχέσεων αλλά γενικότερα μπροστά στα όσα συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και με τις επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι να δημιουργηθεί μια ακόμα εστία αστάθειας».

Ερωτηθείς για το ότι δεν έχουν δοθεί απαντήσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Να μην τις περιμένετε. Ρητορικά μπορεί να ακουστούν κάποια πράγματα γιατί αυτή τη στιγμή για τη Δύση μετράνε κάποιες χώρες στην περιοχή μεταξύ αυτών και η χώρα μας μετά τον αναβαθμισμένο ρόλο της όπως και το Ισραήλ και η Τουρκία, θα αξιολογήσουν και θα κρίνουν με βάση τα γεωστρατηγικά συμφέροντα του ευρωατλαντικού συστήματος. Μην περιμένετε να τραβήξουν το αυτί. Δεν χαϊδεύουν τον Ερντογάν, σήμερα είναι αύριο δεν είναι, υπολογίζουν όμως τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας η οποία είναι μια μεγάλη δύναμη στην περιοχή και τρέμουν στην ιδέα μήπως διολισθήσει η Τουρκία στην αγκαλιά του Πούτιν».

«Οι περισσότερες εκ των ευρωπαϊκών χωρών έχουν καλές διμερείς σχέσεις οικονομικές και πολιτικές με την Τουρκία όπως και με εμάς για αυτό μην περιμένετε να χαλάσουν τις σχέσεις τους, αυτό είναι μια αφελής προσέγγιση, εμείς τι κάνουμε; Εμείς έχουμε κινηθεί σωστά τον τελευταίο καιρό, αναβαθμίστηκε ο ρόλος της Ελλάδος, παίζει και σταθερό και σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή με αυτοπεποίθηση και σιγουριά και αυτό φάνηκε και εστάλη ως μήνυμα και προς τα έξω και προς τα μέσα από την επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη στην Αμερική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς ποια θα πρέπει να είναι η απάντηση του κ. Μητσοτάκης στις δηλώσεις Ερντογάν, απάντησε: «Δεν χρειάζεται να απαντήσει και ήδη έχει δώσει το στίγμα με τη δήλωση την τόσο σωστή του κυβερνητικού εκπροσώπου. Δεν δίνουμε συνέχεια σε τέτοιου είδους αντιπαραθέσεις. Δεν βοηθούν και δεν οδηγούν πουθενά. Δεν πρέπει να διαταράσσονται οι διαπροσωπικές σχέσεις, εγώ πιστεύω ότι ήταν ένα λάθος του κ. Ερντογάν, απαράδεκτη η δήλωσή του και πολύ σωστά και ψύχραιμα και με αυτοπεποίθηση αντιμετωπίζεται από την ελληνική πλευρά».

Ερωτηθείς αν θα κατέβει στις εκλογές, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε: «Θα είμαι στην πρώτη γραμμή κοντά στο πλευρό του κ. Μητσοτάκη για τη μεγάλη μάχη που θα είναι πολύ δύσκολη γιατί μπαίνουμε σε έναν κύκλο πολιτικών αναταράξεων κυρίως για αυτό τον εκλογικό νόμο και η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα. Αυτή τη σταθερότητα θα τη στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις όλοι».