«Το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ενόχλησε την Τουρκία, ιδιαίτερα το θέμα των F-35, αλλά και ανταπόκριση που είχε η παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Επιπλέον, τόνισε ότι η Τουρκία βάζει όλα τα θέματα στο τραπέζι «σε μια προσπάθεια να κερδίσει ότι μπορεί». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει μια σταθερή πορεία, έχει συμμαχίες, στηρίζει τη Δύση και είναι αξιόπιστος εταίρος, ενώ είπε πως «είναι σημαντικό η χώρα μας να κοιτάζει να εξοπλιστεί».

«Μεγάλη εξάρτηση»

Στη συνέχεια ανέφερε ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ερντογάν, έχει μεγάλη εξάρτηση από τη Ρωσία σε πολλούς τομείς όπως το ενεργειακό. Παράλληλα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενοι ατυχήματος από την ένταση που συντηρεί η Τουρκία.

Μάλιστα, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε πως η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι σημαντική συμμαχικά, εθνικά και οικονομικά.

Περί Ερντογάν

Επίσης, εκτίμησε πως ο Ερντογάν απέχει από το να χάσει τις εκλογές, ενώ για τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία είπε πως δεν είναι σε δυτικόστροφες τοποθετήσεις από τον Τούρκο πρόεδρο.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, είπε πως πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία σημειώνοντας πως κάποια στιγμή θα γίνουν εκλογές. Πρόσθεσε, δε, πως ο λαός με την ψήφο του θα επιτρέψει είτε αυτοδυναμία, είτε συνεργασία.

«Να γίνουν έλεγχοι»

Για την ακρίβεια που πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η πρώην υπουργός ανέφερε πως πρέπει να γίνουν έλεγχοι για την πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδειας.



Η συνέντευξη

Η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, είπε στην εκπομπή «Secret» και τον Παναγιώτη Τζένο:

Για το αν βρισκόμαστε μπροστά στο τέλος του μορατόριουμ με την Τουρκία για ένα ήρεμο καλοκαίρι: Θα το δούμε αυτό, αυτό που είναι απολύτως  βέβαιο είναι ότι το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αμερική ενόχλησε πάρα πολύ την Τουρκία σε πολλά επίπεδα.  Την ενόχλησε διότι εγινε η συνάντηση με τον Μπάιντεν, την ενόχλησε  διότι έγινε η κουβέντα για τα F35, την ενόχλησε κυρίως διότι έγινε αυτή η παρουσία στον Κογκρέσο με την ανταπόκριση την οποία είχε ο Πρωθυπουργός στους βουλευτές.  Τους ενόχλησε διότι από το Κογκρέσο θα περάσουνε  όλα τα αιτήματα της Τουρκίας για να αναβάθμιση των οπλικών τους  συστημάτων.  Οι τούρκοι είναι πεπειραμένοι καταλάβανε αμέσως ότι αυτού του είδους η ενημέρωση στο Κογκρέσο και αυτού του είδους η δραστηριοποίηση την οποία  έχει το ελληνοαμερικάνικο λόμπι και ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρίθηκαν οι βουλευτές και οι γερουσιαστές είναι ένα μήνυμα ότι θα δυσκολευτούν πολύ να σπάσουν την απόφαση του Κογκρέσου  η οποία ήταν να μην δοθεί το παραμικρό  στην Τουρκία από πλευράς οπλικών συστημάτων.  Αυτό οδήγησε σε πολύ μεγάλο εκνευρισμό, έναν εκνευρισμό  που και μέσα στην Τουρκία καταγράφεται  πλέον σε όλους τους τόνους δηλαδή αν εξαιρέσω το ΣΥΡΙΖΑ δεν νομίζω  πως υπάρχει κανένας που δεν κατάλαβε τι έγινε στην Αμερική. Δεν υπάρχει εφημερίδα τουρκική δηλαδή που να μην έχει κάνει τις αναλύσεις της, πάνω σε αυτό  αρχίζει και υπάρχει αντίδραση της Τουρκίας. Η αντίδραση της Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη είχε ως στόχο και εμάς και τους αμερικάνους, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος εκνευρισμός βλέπετε δηλώσεις του Ακάρ «γιατί εξοπλίζονται οι έλληνες, από πού και ως που εξοπλίζονται οι έλληνες» δηλαδή  εκφράζουν ένα πολύ μεγάλο παράπονο και προσπαθούν τώρα ενόψει των αποφάσεων του ΝΑΤΟ να βάλουν όλα τα θέματα πάνω στο τραπέζι προσπαθώντας κατά το γνωστό οθωμανικό  παζάρι να κερδίσουν κάτι από αυτά που μέχρι σήμερα τους είναι απαγορευμένα. Εμείς παρακολουθούμε την κατάσταση ψύχραιμα, αντιλαμβανόμαστε τι παιχνίδι παίζεται και γιατί θέλουν με τέτοιο πάθος να επαναφέρουν το θέμα της Νοτιοανατολικής  πτέρυγας του ΝΑΤΟ και περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση.

Για το αν η Ελλάδα «προκαλεί» την Τουρκία με το εξοπλιστικό της πρόγραμμα: Αυτό δεν το έχω ακούσει από κανέναν ούτε καν από το ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα έχει μια σταθερή πορεία, έχει συμμαχίες, είναι πάρα πολύ ξεκάθαρη  δεν ταλαντεύεται , δεν πηγαίνει με τον χωροφύλαξ και τον αστυφύλαξ. Η Ελλάδα είναι σταθερή στην πορεία της, στηρίζει τη Δύση ειναι ένας αξιόπιστος εταίρος   και στην νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ σήμερα κατά γενική ομολογία η Ελλάδα είναι ο αξιόπιστος εταίρος. Για την Τουρκία βλέπετε τα ξένα πρακτορεία και οι ξένες αναλύσεις κάθε φορά θέτουν πάρα πολλά ερωτηματικά και δικαίως διότι η ίδια η Τουρκία υπονομεύει τη θέση της με διάφορες δηλώσεις οι οποίες γίνονται από πλευράς τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Άρα η Ελλάδα είναι αφενός μεν αξιόπιστη αφετέρου σταθερή και βεβαίως από εκεί και πέρα σε έναν κόσμο που αλλάζει , είμαστε  μπροστά σε τεκτονικές αλλαγές δηλαδή εμείς όταν κουβεντιάζαμε δύο μέρες κλεισμένοι στα Χανιά 100 βουλευτές κουβεντιάζαμε αυτή την τεράστια αλλαγή που έχει συντελεστεί. Η μεταπολεμική περίοδος τελείωσε και είμαστε τώρα σε μια περίοδο μετάβασης προς τα που θα μεταβούμε; Πως θα διαμορφωθεί αυτός ο κόσμος θα πάμε σε ψυχρό πόλεμο, θα πάμε σε θερμό πόλεμο, είναι βέβαιο πάντως ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε πόλεμο άρα η Ελλάδα είναι απολύτως λογικό και να κοιτάζει τη δική της αμυντική θωράκιση και από εκεί και πέρα  να είναι μια χώρα  η οποία να έχει ξεκάθαρες θέσεις και να μπορεί ο άλλος να βασιστεί και επάνω της αλλά και εκείνη επάνω του, επάνω στις συμμαχίες. Αυτό είναι που ενοχλεί πάρα πολύ την Τουρκία.

Για το αν η αντίδραση της Τουρκίας είναι και λόγω των εσωτερικών της προβλημάτων: Νομίζω είναι μια αντίδραση κυρίως για τις εξαρτήσεις τις οποίες έχει γιατί ο Ερντογάν έχει τεράστια εξάρτηση από την Ρωσία και στον  τομέα τον ενεργειακό, και στον επισιτιστικό τομέα και στον τομέα τον πυρηνικό και βεβαίως έχει πάρει όπλα από τη Ρωσία έχει δηλαδή εξάρτηση που του δημιουργεί πρόβλημα να είναι αξιόπιστος προς τη Δύση και από την άλλη μεριά  έχει τεράστια προβλήματα στα σύνορα του. Τα μόνα σύνορα   που αντικειμενικά δεν έχει πρόβλημα είναι με την Ελλάδα όλα τα υπόλοιπα σύνορα είναι σύνορα στα οποία πολεμάει και αυτό είναι το μεγάλο του πρόβλημα αυτή τη στιγμή.

Για το αν όλες οι τουρκικές κινήσεις είναι σχεδιασμένες ώστε να αναγκάσει την Ελλάδα να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: Αν πραγματικά θέλει  να το λύσουμε οι προτάσεις της Ελλάδος και με βάση το διεθνές δίκαιο είναι πάνω στο τραπέζι.  Εμείς του είπαμε έχουμε ένα θέμα στο οποίο διαφωνούμε ελάτε να το συζητήσουμε, εάν συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε ελάτε να πάμε στη Χάγη . Δηλαδή δεν έχει θέμα ή δυσκολία αν ήθελε πραγματικά να το λύσει αλλά ενοχλήθηκε από όλα, ενοχλήθηκε από το Κυπριακό, ενοχλήθηκε από την αντίδραση Μπάιντεν στο θέμα των δύο κρατών, κατάλαβε ότι η τουρκική επιχειρηματολογία δεν έχει κανενός είδους διεθνή υποστήριξη αυτή τη στιγμή και βεβαίως αυτό αυξάνει τον εκνευρισμό. Υπάρχει κίνδυνος; Ναι υπάρχει ο κίνδυνος του ατυχήματος και εμένα με ανησυχεί πάρα πολύ αυτού του είδους η ένταση και η έλλειψη ψυχραιμίας την οποία παρουσιάζει η Τουρκία αυτή τη στιγμή.   

Για την Αλεξανδρούπολη: Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εθνικά, έχει  πάρα πολύ μεγάλη σημασία συμμαχικά και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία οικονομικά. Δηλαδή από όποια άποψη και να το πάρετε η αναβάθμιση της Αλεξανδρούπολης είναι πάρα πολύ σημαντική και είναι κρίμα ότι ορισμένα τέτοιου είδους θέματα που είναι θέματα εθνικής σημασίας δεν βρίσκουν ούτε τη στοιχειώδη ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Είναι κρίμα!

Για τις εκλογές στην Τουρκία και το ενδεχόμενο τέλος του Ερντογάν:  Αφήστε να δούμε, απέχει πολύ ο Ερντογάν από το να χάσει τις εκλογές πρώτον και δεύτερον δεν έχω καμία αίσθηση ότι οι εθνικιστές ή τέλος πάντων τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα είναι σε τοποθετήσεις πιο δυτικόστροφές απ’ ότι ο Ερντογάν. Δηλαδή έχω ακούσει δηλώσεις Κιλιντσάρογλου οι οποίες είναι 20 φορές χειρότερες από αυτές του Ερντογάν, ας μην προσπαθούμε λοιπόν εμείς να κάνουμε τους εκλογομάγειρες στην Τουρκία, ας αφήσουμε τον τουρκικό λαό να αποφασίσει.

Για την ενεργειακή κρίση και την αργοπορία της ΕΕ να πάρει κοινή ευρωπαϊκή  λύση: Θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο λάθος, θέλω να ελπίζω ότι θα συνειδητοποιήσουν όλοι  ότι η άσκηση πολιτικής είτε στον εσωτερικό είτε στον εξωτερικό τομέα είναι αλληλένδετα θέματα.  Θέλω να πω με αυτό ότι αν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες αντιδράσουν διότι κάποια στιγμή το ενεργειακό κόστος είτε το κόστος του πληθωρισμό είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό το οποίο αντέχουν τότε το αποτέλεσμα θα είναι ένα αποτέλεσμα το οποίο θα χαροποιήσει τους Ρώσους. Δηλαδή θα έχει κερδίσει ο Πούτιν πολιτικά αυτό  το οποίο επεδίωκε την αντίδραση δηλαδή των ευρωπαϊκών λαών. Καλά θα κάνουν οι ηγέτες να συνειδητοποιήσουν  ότι η διαφορά μεταξύ δημοκρατίας και αυταρχισμού είναι ότι στη δημοκρατία οι κοινωνίες αντιδρούν. Η ρώσικη κοινωνία δεν μπορεί να αντιδράσει διότι είναι ένα καθεστώς αυταρχισμού και όποιος αντιδρά πάει στη φυλακή , στην Ευρώπη όμως οι δυνατότητες αντίδρασης υπάρχουν και άρα θα πρέπει να αντιληφτούν ότι θα πρέπει πρωτίστως να προφυλάξουν και να  θωρακίσουν τις κοινωνίες τους ενόψει μεγάλων αποφάσεων, μακροπρόθεσμων για ψυχρό πόλεμο κ.ο.κ.

Για το αν υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Να λύσουμε πρώτα τα θέματα που έχουμε; Έχουμε ένα θέμα να εφαρμοστούν οι αποφάσεις οι οποίες πάρθηκαν για την ενεργειακή κρίση. Να δούμε δηλαδή πρωτίστως ότι έχουν αποτέλεσμα όλα αυτά τα μέτρα τα οποία πήρε η κυβερνηση και είναι πάρα πολλά,  συνολικά 7 δις δηλαδή είναι πολλά τα λεφτά τα οποία πέφτουνε για να ανακουφιστεί το μέσο νοικοκυριό. Να θωρακίσουμε με τον καλύτερο τρόπο την οικονομία μας φέτος το καλοκαίρι, να πάει καλά η οικονομία να πάει καλά ο τουρισμός.  Κρίνοντας από τα Χανιά, στα Χανιά ποτέ το Μάιο δεν είχαμε τόσο κόσμο όσο είχαμε φέτος δηλαδή άρχισαν πάρα πολύ νωρίς  οι ξένοι τουρίστες να έρχονται στην Ελλάδα. Ας  αντιμετωπίσουμε τα θέματα τα οποία πραγματικά απασχολήσουν την ελληνική κοινωνία και ας αφήσουμε την αντιπολίτευση να ζητάει εκλογές. Κάποια στιγμή θα γίνουν οι εκλογές οπότε θα μιλήσει ο λαός και θα τελειώσει αυτή η ιστορία.     

Για το αν είναι ανοιχτή η συζήτηση για κομματικές συνεργασίες: Δεν υπάρχει κανένα κόμμα το οποίο θα σας πει ότι δεν θα σεβαστεί το αποτέλεσμα των εκλογών, αυτή είναι η βασική αρχή της δημοκρατίας. Άπαξ και μιλήσει ο λαός, ο λαός θα επιβάλει και θα επιτρέψει είτε αυτοδυναμίες είτε συνεργασίες είναι αυτονόητο αυτό για αυτό και μου κάνει μεγάλη εντύπωση η θέση του ΚΙΝΑΛ που λεει ούτε Μητσοτάκης ούτε Τσίπρας. Εάν ο Τσίπρας είναι πρώτο κόμμα και θέλει να συνεργαστεί δεν  είναι λογικό ότι ο Τσίπρας θα είναι πρωθυπουργός; Το ίδιο πράγμα ισχύει και για τον Μητσοτάκη, είναι δυνατόν το τρίτο κόμμα να επιβάλλει την πολιτική του στα άλλα δύο! Μου φαίνονται λίγο περίεργα όλα αυτά  που ακούω τελευταία. Για μένα αυτονοήτως άπαξ και μιλήσει ο λαός, άπαξ και φέρει ο λαός πρώτο κόμμα  όπως δείχνουν αυτή τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις τη ΝΔ με μεγάλη διαφορά είτε θα διεκδικήσει την αυτοδυναμία  η ΝΔ είτε θα έχει τον πρώτο λόγο στις όποιες συνεργασίες.  

Για το αν ο Ελ. Βενιζέλος είναι κληρονομιά του ΚΙΝΑΛ ή της ΝΔ: Είναι κληρονομιά του έθνους ο Ελ. Βενιζέλος και όσο πιο κοντά στον Ελ. Βενιζέλο είναι οι θέσεις των κομμάτων τόσο καλύτερα για τη χώρα.

Για το αν πιστεύει ότι έχουν γίνει οι κινήσεις που θα έπρεπε να γίνουν στο κομμάτι της ακρίβειας: Θεωρώ ότι πρέπει να γίνουν πάρα πολλοί έλεγχοι, πιστεύω δηλαδή ότι αυτή τη στιγμή το σύνολο των  δυνάμεων των ελεγκτικών μηχανισμών πρέπει να πέσει πάνω για να πατάξει τα όποια φαινόμενα αισχροκέρδειας. Διότι υπάρχει πραγματικά ένα θέμα με τον εισαγόμενο πληθωρισμό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάθε φορά που παραγγέλνονται είτε υλικά  είτε πρώτες ύλες είτε τρόφιμα οι τιμές έχουν ανέβει από εκεί και πέρα όμως η αίσθησή μου είναι ότι παρουσιάζονται φορές όπου οι τιμές είναι παραπάνω από αυτές οι οποίες θα δικαιολογούνταν με τον εσωτερικό πληθωρισμό που σημαίνει ότι κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνουν έλεγχοι παντού και στο χονδρεμπόριο και στο λιανικό εμπόριο. Πρέπει να γίνουν αυστηροί έλεγχοι και αυτό χρειάζεται συνεργασία και των τριών διαφορετικών ελεγκτικών μηχανισμών. Και οι ακριβές αλλά και οι φθηνές τιμές θέλουν έλεγχο.

Για την ανάρτησή της για το δώρο του εγγονού της: Τρελαίνομαι. Ενθουσιάστηκα τόσο πολύ που το έκανα ανάρτηση. Το μεγάλο προσόν των γιαγιάδων είναι ότι έχουν το δικαίωμα να κακομαθαίνουν τα παιδιά, να τους κάνουν όλα τα χατίρια και μετά οι μαμάδες να κάνουν τη δύσκολη δουλειά.