Με ομιλίες στελεχών και μελών του κόμματος ξεκίνησε η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Κίνηματος Αλλαγής.

Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος στο χαιρετισμό του εξέφρασε τη στήριξη στον Νίκο Ανδρουλάκη και τη νέα γενιά που έδωσε δυναμικό παρόν στη χθεσινή έναρξη, ενώ οι Νίκος Χριστοδουλάκης και ο Ηλίας Κικίλιας παρουσίασαν το προγραμματικό πλαίσιο που εκπονήθηκε και θα συζητηθεί στη πορεία προς τις εκλογές επισημαίνοντας ότι «προοδευτικό κόμμα σημαίνει προοδευτικό πρόγραμμα».

Λοβέρδος: Δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία

«Μόνο η πατρίδα είναι πάνω από όλους και από όλα». Με αυτή τη φράση έκλεισε την ομιλία του στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ο Ανδρέας Λοβέρδος που υποστήριξε ότι «η παράταξη βρίσκεται μπροστά στην αναγέννησή της και ότι μπαίνουν στην άκρη όλα τα προσωπικά και οι υπόλοιπες φιλοδοξίες».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Λοβέρδος υπογράμμισε πως οι επόμενες εθνικές εκλογές αποτελούν ίσως την τελευταία μεγάλη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ. «Εμείς είμαστε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, το κόμμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, του Γ. Παπανδρέου, του Α.Παπανδρέου, του Κ.Σημίτη. Δεν πρέπει να χαθεί και αυτή η ευκαιρία. Ίσως να είναι η τελευταία. Και δεν θα την αφήσουμε να χαθεί. Θα δώσουμε τη μάχη με αυταπάρνηση. Όλοι μας, όλοι μαζί» είπε χαρακτηριστικά και επεσήμανε ότι «οι πολίτες με το ένα πόδι τους είναι κοντά μας. Το άλλο όμως το κρατούν απέξω. Είναι δικό μας θέμα να τους φέρουμε δίπλα μας, να στρατευθούν».

Σε ό,τι αφορά την προσωπική του στάση ο πρώην υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε: «Έλεγα πριν λίγους μήνες πως μπορούμε να υπερδιπλασιάσουμε την εκλογική μας δύναμη. Είμαστε κοντά. Στηρίζω με όλες μου τις δυνάμεις. Από το ίδιο το βράδυ της 5ης Δεκεμβρίου, όταν βγήκε το αποτέλεσμα. Όπως το έκανα όλα αυτά τα χρόνια. Στηρίζω στο κόμμα, στα ΜΜΕ, στην Βουλή».

Ο Α.Λοβέρδος επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του «για την πατρίδα, για την ανάπτυξη, για την κοινωνική πολιτική, για τη Δημοκρατία, για τα Πρωτεία της Δημοκρατίας και τους εχθρούς της» είπε οτι «δεν κάνει βήμα πίσω, ούτε και για το παραμικρό σημείο τους. Αρκετά άλλωστε από αυτά έχουν ήδη επαληθευτεί».

Κλείνοντας ο Α.Λοβέρδος που είχε υποστηρίξει από την πρώτη στιγμή την επιστροφή με το ΠΑΣΟΚ είπε: «ΠΑΣΟΚ λοιπόν και όλοι στον κοινό αγώνα για την αναγέννησή του. Για ένα κόμμα πατριωτικό, μεταρρυθμιστικό, προοδευτικό, ένα κόμμα του κέντρου και της κεντροαριστεράς, της σύγχρονης σοσιαλδημοκρατίας».

Χριστοδουλάκης: Πιστέψαμε αυτό που θεωρούσαν ακατόρθωτο, την ολική επαναφορά της παράταξής μας

Στο βήμα του 3ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ μίλησε ο γραμματέας του κόμματος, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι κάνοντας μία αναδρομή πίσω στο χρόνο, κανείς δε θα πίστευε ότι η παράταξη σήμερα θα βρισκόταν σε αυτό το σημείο: «Αν πέντε χρόνια πριν, στο ξεκίνημα αυτής της προσπάθειας ρωτούσαμε πόσα μπορούμε να πετύχουμε, θα μας δυσαρεστούσε η απάντηση. Όλοι όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, όλοι εμείς, ξέραμε πολύ καλά και τότε και τώρα ότι χαμένες μόνο είναι οι μάχες που δε δόθηκαν. Δε φυγομαχήσαμε ποτέ, δε σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αυτός είναι ο λόγος που όσοι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, βρίσκουμε το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ να ανοίγει τα φτερά του. Όλη μας την προσπάθεια να αποτυπώνεται δημοσκοπικά. Με το κεφάλι ψηλά κρατήσαμε όρθια την παράταξη σε όλα τα εμπόδια, το κάναμε όλοι ενωμένοι».

Αναφερόμενος στη νέα εποχή που βρίσκεται πλέον το κόμμα, τόνισε το διακριτό ρόλο του ΠΑΣΟΚ απέναντι στη ΝΔ, ρίχνοντας τα «καρφιά» του σε όσους έφυγαν από το χώρο και εντάχθηκαν είτε στη ΝΔ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ. «Μεγαλώσαμε τις δυνάμεις μας, εγγυηθήκαμε την ενότητα της παράταξης, όταν θέλανε με κάθε αθέμιτο τρόπο να μας διαλύσουν. Όταν όλα τα κατεστημένα συμφέροντα μας ήθελαν ως παρακολούθημα της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, όταν άλλοι μας άφησαν για κάποιες καρέκλες εξουσίας. Με ολοκληρωμένες πρωτοβουλίες, με το δικό μας προγραμματικό λόγο κοιτάξαμε την επόμενη μέρα με υπομονή και επιμονή και πιστέψαμε αυτό που θεωρούσαν ακατόρθωτο. Την ολική επαναφορά της παράταξής μας. Βρισκόμαστε εδώ, δικαιωμένοι πια, σε ένα συνέδριο νέας εποχής με την δύναμη που μας έδωσαν οι εκατοντάδες χιλιάδες προοδευτικές πολίτες στις αναμετρήσεις μας, με τον νέο μας πρόεδρο».

Ο γραμματέας του κόμματος έθεσε επί τάπητος τα νέα δεδομένα που πρέπει να λάβει υπ’όψιν του ο χώρος, δεδομένων των νέων παγκόσμιων συνθηκών που έχουν αλλάξει τα δεδομένα, εστιάζοντας στη νέα γενιά αλλά και τα προβλήματα που τη μαστίζουν, με κύριο θέμα το brain drain.

Με έμφαση στα κοινωνικά θέματα, όπως η πρωτοβουλία του κόμματος για την κοινωνική στέγαση αλλά και την υπογεννητικότητα, έδωσε το δικό του μήνυμα για την κοινωνική πολιτική που πρέπει να χαράξει το κόμμα. «Με διαχρονικό οδηγό τις αξίες μας, τις αρχές μας, τις παρακαταθήκες μας αλλά και στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ, την ιστορία του για την οποία είμαστε περήφανοι, αλλά και με το βλέμμα στραμμένο σε ένα κόσμο που αλλάζει διαρκώς. Πανδημία ,ενεργειακή κρίση, πόλεμος , κρίση και νέες ανισότητες. Αυτά θέλουν απαντήσεις με περιεχόμενο από εμάς, θέλουν πολιτική και ένα νέο όραμα. Για τη θωράκιση της κοινωνικής προστασίας, όραμα που να εξασφαλίζει την εργασία, τη συλλογική ευημερία που θα στηρίζει τους οικονομικά αδύνατους».

«Ένα όραμα που θα αποτυπώνει την προσήλωσή μας σε μία κοινωνία ανοιχτή, δίκαια που θα βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Τη θεσμική θωράκιση του κράτους και της πολιτείας. Απέναντι στον αυταρχικό κυβερνητικό αυταρχισμό, απέναντι στην αντίληψη για το κράτος - λάφυρο. Ένα όραμα που θα υπερτονίζει την πίστη μας στην πατρίδα που είμαστε ταγμένοι να υπερασπιζόμαστε, που δε θα χαρίζει τον γνήσιο πατρωτισμό της δεξιάς, από τον Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι όλες τις εκφάνσεις των θεμάτων. »

«Γι’αυτό το όραμα ακριβώς αγωνία σήμερα η πατρίδα. Σε αυτό και σε εμάς ελπίζει σήμερα η νέα γενιά. Τα νέα παιδιά που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει ριζικά, ξανά και ξανά από τις κρίσεις που κλήθηκαν κληθήκαμε να διαχειριστούμε.

Το στοίχημα μας είναι να την εκπροσωπήσουμε, για να το κάνουμε αυτό θα πρέπει να μιλήσουμε γι αυτά που πραγματικά την απασχολούν, να δώσουμε πειστικές απαντήσεις. Για την κλιματική κρίση, είναι όρος επιβίωσης για τις επόμενες δεκαετίες, με τα νέα διλήμματα και νέες ισορροπίες που μπαίνουνε πλέον. Ψηφιακή επανάσταση τεχνητή νοημοσύνη, θέλουμε νέες αλλαγές από τα προγράμμα σπουδων πανεπιστήμια. Ψηφιακή μετάβαση, δημογραφικό.

Είναι πάρα πολύ σημαντική η πρωτοβουλία του κόμματος για την κοινωνική στέγαση στο μοντέλο της πορτογαλίας. Ζούμε σε περίεργες εποχές βλέπουμε τι συμβαίνει σήμερα, είναι αναγκαίο ν είμαστε ξεκάθαροι. ΤΟ βάρος της υπογεννητικότητας δε θα το σηκώσουν μόνες του οι γυναίκες, που επιλέγουν τι θα κάνουν με το σώμα τους. Έμπρακτη στήριξη σε όσες θέλουν να γίνουν μητέρες.

Όσοι έφυγαν είναι φίλοι μας, συμμαθητές μας, τα παιδιά που το έκαναν από ανάγκη κι όχι από επιλογή, είναι υποχρέωσή μας ότι υπάρχει λόγος να επιστρέφουν, να πιστέψουν στην πατρίδα μας να βρουν την ευκαιρία που αναζητούσαν όταν έφυγαν, αυτό είναι το καθήκον μας. Να πιστέψουν ότι στην Ελλάδα αυτό που χρειάζεται για να πάνε μπροστά δεν είναι το μέσο και το ρουσφέτι, είναι ο κόπος τους και η προσπάθειά τους , οι γνώσεις τους και ο αγώνας που δίνουν καθημερινά. Αυτή η γενικά αποτελεί τη νέα παραγωγική δύναμη της χώρας που δεν έχει παραγωγικό εκφραστή.

Στοχεύουμε ψηλά για να αλλάξουμε τον τόπο μας, δεν μας ταιριάζουν οι δεύτεροι ρόλοι, ήμασταν και θα γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Από αυτήν την νέα προσπάθεια δεν πρέπει να περισσεύει απολύτως κανείς, οφείλουμε να προτάξουμε την συλλογικότητα απέναντι σε κάθε ατομικές φιλοδοξίες και στρατηγικές. Να δουλέψουμε για ένα κόμμα συμμετοχικό και ανοιχτό, ελκυστικό στην κοινωνία. Ένα κόμμα που θα συνθέτει αντιλήψεις και διαφορετικές φωνές, που θα παράγει πολιτική, αποκεντρωμένο, με ενεργό ρόλο στη βάση μας. Χρειαζόμαστε θεσμικές επιλογές που θα σέβονται τις επιλογές όλων, όχι εσωστρέφεια, μόνο συστράτευση. Οι εκλογές είναι κοντά, είναι το μεγάλο μας στοίχημα . Να αποδείξουμε στην πράξη ότι μπορούμε να αποτελέσουμε την επιλογή εκείνη που θα αποτελέσει μία προοδευτική λύση για τη χώρα. Δίπλα πραγματικά σε εκείνους που το έχουνε ανάγκη. Με διάθεση για γενναίες μεγάλες αλλαγές Με στόχο τη συγκρότηση κυβερνητικής Πρότασης, από την πρώτη Κυριακή των εκλογών. Δεκανίκια και χρήσιμοι ηλίθιοι εδώ, δεν υπάρχουν, καρφιά για την κυβέρνηση».

Τέλος, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, σε ένα κλίμα συγκίνησης απέδωσε το δικό του φόρο τιμής στην αείμνηστο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά. Τόνισε ότι το κόμμα της χρωστάει το λόγο που βρίσκεται εδώ σήμερα. «Προχωράμε όλοι μαζί στο μέλλον, όλοι χωράμε. Τους ανθρώπους που στην πιο σκοτεινή στιγμή της παράταξης, ήρθαν μαζί μας και βάλανε το λιθαράκι τους για να είμαστε σήμερα ζωντανοί. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε μαζί ενωμένοι για τις καινούριες μάχες της παράταξης. Το χρωστάμε στην ιστορία μας και τους αγωνιστές της παράταξης έδιναν την ψυχή τους για να κρατήσουμε τον ήλιο μας και τη σημαία ψηλά. Αλλά κυρίως, το χρωστάμε σε εκείνη που με τα εμπόδια και τις δυσκολίες , με τον πόλεμο που δέχτηκε μας κράτησε όρθιους. Το χρωστάμε στη Φώφη Γεννηματά , το λόγο που βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε εκείνη που μας άνοιξε το δρόμο. Θα τη δώσουμε όπως εκείνη μας έμαθε, με αυτό που κάνει διαφορά στην πόλιτική, με διαφορά μ, με συνέπεια και με ηθική».

Το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και συντονιστής της Γραμματείας για τη Σοσιαλδημοκρατική Ανανέωση, Θόδωρος Μαργαρίτης, υπερασπίστηκε τη επιλογή της Ανανεωτικής Αριστεράς να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ στις δύσκολες συνθήκες, το 2015, ενώ τόνισε ότι η σύνθεση του τίτλου δείχνει την ώσμωση και ενότητα των δυνάμεων της νέας Σοσιαλδημοκρατίας. Ζήτησε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί στην νέα Κεντρική Επιτροπή.