Σε πρωτοφανή τουρκική πρόκληση με την παράνομη είσοδο δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της γείτονος στον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδος και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων από αυτήν, έγινε γνωστή πριν από λίγη μόλις ώρα μετά από την εντονότατη ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών. Το γεγονός αυτό προκάλεσε εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας του Γεν.Γραμματέως του ΥΠΕΞ προς την τουρκική πλευρά, αλλά και τη γνωστοποίηση του προαναφερθέντος γεγονότος προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την πλευρά του στρατιωτικές πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ΔΕΝ έγινε σήμερα, αλλά προχθές και αντιμετωπίστηκε από την Πολεμική Αεροπορία, και συγκεκριμένα από αεροσκάφη F-16 που απογειώθηκαν ειδικώς για το σκοπό αυτό από την 130 Σμηναρχία Μάχης της Λήμνου...

Οι ίδιες στρατιωτικές πηγές απαντώντας σε σχετική ερώτηση της ιστοσελίδος μας περί του γιατί δεν ανέφερε το ΓΕΕΘΑ το περιστατικό αυτό, έστω και προχθές, όπως διευκρινίζεται σήμερα, μας ελέχθη ότι το ΓΕΕΘΑ το ανέφερε ως μία από τις προχθεσινές παραβιάσεις στο τέλος της μέρας, «εξισώνοντας» έτσι – κακώς κατά την προσωπική μας άποψη – μία οποιαδήποτε «ανούσια», ας μας επιτραπεί η έκφραση, παραβίαση του ΕΕΧ οπουδήποτε, με ένα τόσο σοβαρό περιστατικό της παρουσίας δύο τουρκικών μαχητικών σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτ.μιλίων από την Αλεξανδρούπολη κατευθυνόμενα προς τη νησίδα Ζουράφα.

Η πλήρης ανακοίνωση του Ελληνικού ΥΠΕΞ

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την πρωτοφανή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας από δύο τουρκικά μαχητικά, τα οποία εισήλθαν παράνομα στον εθνικό εναέριο χώρο μας και προσέγγισαν την Αλεξανδρούπολη σε απόσταση μόλις 2,5 ναυτικών μιλίων.

Η ενέργεια αυτή αποτελεί σαφέστατη κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας.

Εντάσσεται στην προσπάθεια της Τουρκίας να προβάλει τον νεο-οθωμανικό αναθεωρητισμό της, καταπατώντας όλους τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Η ενέργεια αυτή υπονομεύει την συνοχή και τις άμεσες προτεραιότητες του ΝΑΤΟ, αποτελώντας και σαφή απειλή για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια κρίσιμη συγκυρία, καθώς το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης αποτελεί βασικό κόμβο μεταφοράς δυνάμεων για την ενίσχυση των συμμάχων μας.

Με εντολή του Υπουργού Νίκου Δένδια, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών, Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε άμεσο και εντονότατο διάβημα διαμαρτυρίας στον εδώ Τούρκο Πρέσβη. Παράλληλα, δόθηκαν οδηγίες για την ενημέρωση των συμμάχων και εταίρων μας, καθώς και ΕΕ, ΝΑΤΟ και ΟΗΕ».