«Το κλίμα είναι ενωτικό ενόψει του συνεδρίου», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέας Λοβέρδος.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε πως τα συνέδρια και των τριών κομμάτων ήταν προεκλογικά, τονίζοντας ότι οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενισχυμένα τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι πως τα F-35 είναι ένα χρήσιμο όπλο, ενώ ανέφερε πως η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας του ΝΑΤΟ αποτελεί μεγάλη αλλαγή για τη λειτουργία της βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Λοβέρδου στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ -ΚΙΝΑΛ, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Το κλίμα είναι πάρα πολύ ενωτικό και ελπίζω να είναι έτσι όλες τις μέρες του συνεδρίου που έτσι θα είναι και από τη Δευτέρα να πάμε πια στην τελική ευθεία. Γιατί από τη Δευτέρα όλα τα κόμματα μπαίνουν στην τελική ευθεία του τελευταίου χρόνου αυτής της θητείας της Βουλής και συνεπώς ετοιμαζόμαστε όλοι για εκλογές».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι είναι κατά κάποιο τρόπο προεκλογικό το συνέδριό τους, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ απάντησε: «Και τα τρία συνέδρια του Μαΐου ήταν προεκλογικά».

Ερωτηθείς πότε εκτιμά ότι θα έχουμε εκλογές, ο κ. Λοβέρδος εκτίμησε: «Από τον Οκτώβριο και μετά αν προκηρυχτούν κάποια στιγμή δεν θα υπάρχει ένας πολίτης να το βρει περίεργο γιατί στα 3,5 χρόνια συνήθως έτσι γίνεται. Το Σεπτέμβριο τον βγάζω γιατί είναι μήνας φουλ τουρισμού, κανένας πρωθυπουργός δεν μπορεί να το κάνει αυτό έτσι όπως εξελίχθηκε η οικονομία».

Ερωτηθείς τι περιμένει από το συνέδριο, απάντησε: «Φυσικά και σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξουν αποφάσεις που θα σχετίζονται με τη διαχείριση των αποτελεσμάτων των εκλογών γιατί για να διαχειριστείς αποτελέσματα εκλογών πρέπει να έχουν γίνει εκλογές αλλά περιμένω την ανάδειξη των νέων οργάνων του κόμματος γιατί μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου τα όργανα έχουν μείνει τα παλιά και πρέπει να αλλάξουν, και θα αλλάξουν έτσι είναι το λογικό και το νόμιμο και την εκκίνηση της προσπάθειας για την τελική ευθεία. Είναι οι μέρες του κόμματός μας αυτές και θεωρώ ότι ήδη και στις δημοσκοπήσεις αυτό γίνεται αισθητό, έχουμε μια μικρή άνοδο αυτές τις μέρες. Είναι οι μέρες μας».

Ερωτηθείς αν το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει την αγορά των F35, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να πει κανείς ναι ή όχι σε ένα σχεδιασμό που βρίσκεται στο στάδιο της απλής ανακοίνωσης συνεπώς είναι τελείως λάθος να απαντήσω. Τα F35 είναι ένα σπάνιο όπλο, ένα πάρα πολύ χρήσιμο όπλο, βλέπετε την αντανάκλαση που είχε η ανακοίνωση της ελληνικής σκέψης και πρότασης και των πρώτων συζητήσεων στην Τουρκία. Δεν μπορώ να σκεφτώ αρνητικά αλλά για την ώρα την προστιθέμενη αξία για την πατρίδα μας που έδωσε η επίσκεψη Μητσοτάκη και η ομιλία του στο κογκρέσο, πολύ σημαντική στιγμή και επωφελής για την Ελλάδα, να την αξιοποιήσουμε με την αύξηση των κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών που θα σχετίζεται με την αύξηση των δυνατοτήτων της ελληνικής διπλωματίας».

Ερωτηθείς αν ήταν επιτυχημένη η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, απάντησε: «Αυτό θα κριθεί από τις εξελίξεις. Υπάρχει momentum και πριν την επίσκεψη και μετά την επίσκεψη και υπήρχε και χωρίς την επίσκεψη ωστόσο η προστιθέμενη αξία αυτής της επίσκεψης πέρα από τα υπόλοιπα είναι η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο. Αυτό έχει χαρακτηριστικά επιτυχίας για την Ελλάδα και είναι παραγωγός οφέλους για τη χώρα και αν κάποιος δυσπιστεί σε αυτά που λεω ας δει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς. Αυτό δεν παράγει πρακτικά αποτελέσματα αμέσου εφαρμογής αλλά δημιουργεί προϋποθέσεις ωστόσο επειδή το momentum προϋπήρχε και της επισκέψεως σας λεω ότι η Ελλάδα δεν είναι σε μια τυχαία στιγμή της. Εάν δεν γλιστρήσει από δημοσιονομικής πλευράς τα επόμενα χρόνια, δεν λεω για φέτος ή για του χρόνο, εάν συγκρατηθεί η Ελλάδα έχει μπροστά της πολύ καλύτερες μέρες».

Αναφορικά με το αίτημα εντάξεως της Φιλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ο κ. Λοβέρδος είπε: «Το αίτημα περί εντάξεως της Φιλανδίας και της Σουηδίας είναι μια πολύ μεγάλη αλλαγή σε ότι αφορά τη λειτουργία του ΝΑΤΟ και αυτό έχει να κάνει με την κατάσταση στις χώρες που βρίσκονται κοντά στη Ρωσία και δεν αφορούν οι εξελίξεις μόνο τη Σουηδία ή τη Φιλανδία αλλά τους πάντες».

Ερωτηθείς αν είναι τόσο δυνατό το χαρτί του βέτο της Τουρκίας και τόσο αναγκαία η ένταξη των δύο χωρών ώστε οι ΗΠΑ να υποχωρήσουν από το όχι που έχουν στα F16 και τα F35, δήλωσε: «Το τέλος του Ερντογάν πλησιάζει και αυτές είναι σπασμωδικές κινήσεις τέλους ωστόσο δεν μπορεί κανείς να λέει όχι σε αυτό που λέτε δηλαδή θα γίνει μια διαπραγμάτευση και για την Τουρκία κάτι θα σημαίνει αυτό. Κάτι θα πάρει».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε: «Πιστεύω ότι η εξωτερική πολιτική σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας καθρέφτης ότι αυτό το κόμμα κινείται στο πολιτικό επίπεδο του 3%. Ο κ. Τσίπρας το κρατάει ψηλά, οι θέσεις του είναι θέσεις κόμματος μειοψηφίας για αυτό ανοίγεται και για εμάς ένα πεδίο δόξης λαμπρό ας αξιοποιήσουμε την ευκαιρία».