Σε ειδική συνεδρίαση παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένου, η Βουλή των Ελλήνων τίμησε με ενός λεπτού σιγή τη μνήμη των θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού στη σημερινή ημέρα της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

«Η χώρα μας οφείλει πολλά στους Πόντιους, ας κλίνουμε το γόνυ με σεβασμό στη μνήμη τους» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι καθήκον μας είναι «να μετατραπούμε με ψύχραιμη ανάγνωση της ιστορίας την ανείπωτη τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση». Επεσήμανε ότι έχει εισηγηθεί στον πρωθυπουργό την δημιουργία ενός μουσείου που θα στεγάσει την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού και πως συνάντησε ευήκωα ώτα.

Να συνεχίσουμε τον αγώνα για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων ζήτησαν όλοι οι εισηγητές των κομμάτων, ενώ ο πρόεδρος Νικήτας Κακλαμάνης επεσήμανε πως «είναι επιτακτική ανάγκη να αξιώσουμε την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και πως αν δεν τα παλέψουμε εμείς δεν θα το κάνει κανείς».

«Ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε τον ποντιακό ελληνισμό είναι η υπόσχεση όχι μόνο ότι δεν θα ξεχάσουμε τα εγκλήματα αλλά και ότι θα κάνουμε όσα πρέπει για να μην επαναληφθούν» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ραλλία Χρηστίδου.

Η Χαρά Κεφαλίδου από το ΚΙΝΑΛ επεσήμανε ότι η φετινή επέτειος «τιμά την μνήμη της εξολόθρευσης ενός ολόκληρου λαού και την ίδια ώρα ο πολιτισμένος κόσμος ζει μια φρικαλεότητά στην Ουκρανία, με την διεθνή κοινότητα να υπνοβατεί».

Ο Γιάννης Δελλής από το ΚΚΕ, τόνισε ότι «όλα αυτά τα χρόνια το κόμμα του στηρίζει σταθερά κάθε δίκαιη διεκδίκηση του οργανωμένου ποντικού ελληνισμού κόντρα στις επιλογές κυβερνήσεων και ΕΕ», ενώ από την Ελληνική Λύση ο Κωνσταντίνος Χήτας επεσήμανε ότι «οι Πόντιοι δεν λησμονούν, δεν ησυχάζουν και πως αυτή η μαύρη σελίδα στην παγκόσμια ιστορία πρέπει να μετατραπεί σε δύναμη για την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας».

«Τιμούμε τα θύματα μιας γενοκτονίας μόνο όταν η ψυχή του μπορεί να δακρύσει» σημείωσε η Μαρία Αμπατζίδη από το ΜέΡΑ25 διαβάζοντας απόσπασμα από την αφήγηση ενός Ποντίου για όσα δραματικά έζησε με τον αφανισμό του ποντιακού ελληνισμού.