Στη δημιουργία Μουσείου Ποντιακού Ελληνισμού προχωρά η κυβέρνησηη οποία και φέτος με ειδική συνεδρίαση της Βουλής αποτίει φόρο τιμής στη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων Χριστιανών του Πόντου που εξολοθρεύθηκαν, τέτοιες ημέρες πριν από 103 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα ετέθη από τον Παναγιώτη Πικραμμένο στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη διάρκεια του χθεσινοβραδινού δείπνου του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα, όπου αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από τον πρωθυπουργό.

«Ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση»

«Για εμάς τους Έλληνες, καθήκον μας είναι να μετατρέπουμε με την ψύχραιμη ανάγνωση του παρελθόντος, την ανείπωτη και φρικαλέα τραγωδία σε δύναμη και εθνική αυτοπεποίθηση» επισήμανε σήμερα ο κ. Πικραμμένος στην ομιλία του στη Βουλή.

Και συνέχισε: «Αλλά και για τους γείτονες μας, θα αποτελέσει δείγμα γενναιότητας η ειλικρινής μεταμέλεια και η ανάληψη της ευθύνης για τις ειδεχθείς πράξεις του παρελθόντος. Οι Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου, η διεθνής κοινότητα σε αντίστοιχες Γενοκτονίες αλλά και στην Γενοκτονία των Ποντίων, δεν ζητούν εκδίκηση. Ζητούμενο είναι η αναγνώριση μιας πραγματικότητας που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Θυμάμαι πόσο με είχαν συγκινήσει πέρυσι οι προσωπικές αναφορές των συναδέλφων στην αντίστοιχη συνεδρίαση».

Παραθέτοντας δε στοιχεία της τραγωδίας, δήλωσε: «Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες Χριστιανοί του Πόντου εξολοθρεύτηκαν (353.000), εκατοντάδες χωριά ανασκάφηκαν (815), χιλιάδες εκκλησιές καταστράφηκαν (1.134), εκατοντάδες σχολεία γκρεμίστηκαν (960) και σχεδόν μισό εκατομμύριο ξεριζωμένοι συμπατριώτες μας (περίπου 400 χιλ.) έφθασαν στην ελεύθερη Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό σχεδόν 3 χιλιετιών! Έναν πολιτισμό που άνθισε επί 28 αιώνες και κόμισε στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά την κριτική σκέψη, την έρευνα, την επιστήμη και την πολιτική».

«Δύναμή μας είναι η ιστορία μας, οι ρίζες μας, το εθνικό μας φρόνημα, η αδάμαστη Ελληνική ψυχή και το Ελληνικό πνεύμα με την παγκόσμια εκπροσώπησή του. Το επεσήμανε και το ανέδειξε αυτό ως κεντρικό μήνυμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην προχθεσινή ομιλία του ενώπιον των μελών των δύο νομοθετικών Σωμάτων στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Επαφίεται σε εμάς να μετατρέψουμε τον ποντιακό πολιτισμό που μεταλαμπαδεύθηκε στις νεώτερες γενεές των Ελλήνων σε ορμή για ένα δημιουργικό μέλλον και μία ευημερούσα Πατρίδα», κατέληξε.