«Καταχειροκροτήθηκε 37 φορές σε 42 λεπτά. Ο ενθουσιασμός του Κογκρέσου των ΗΠΑ εξέπληξε ακόμη και τον Μητσοτάκη», αναφέρει στον τίτλο της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet, σχολιάζοντας τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξε το αμερικανικό Κογκρέσο στον Έλληνα πρωθυπουργό, στη διάρκεια της ομιλίας του.

Η εφημερίδα φαίνεται πως καταμέτρησε τα χειροκροτήματα των μελών της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων, που προκάλεσαν εντύπωση, καταγράφοντας και τον εκνευρισμό στην Άγκυρα, όπως προκύπτει και από τις χθεσινές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι.

«Ο Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας Πρωθυπουργός που μίλησε στο Κογκρέσο, καταχειροκροτήθηκε 37 φορές, εκ των οποίων 10 με όρθια τα μέλη της βουλής των αντιπροσώπων κατά την 42λεπτη ομιλία του», γράφει το δημοσίευμα.

«Τα μέλη του Κογκρέσου χειροκρότησαν 5 φορές όταν ο Μητσοτάκης μίλησε για την Κύπρο», προσθέτει.

Η εφημερίδα σημειώνει πως ο Μητσοτάκης αναφέρθηκε πολλές φορές έμμεσα στην Τουρκία για τις υπερπτήσεις, την Κύπρο και τα F-16, χωρίς να την κατονομάσει ευθέως.


Το «ελληνοαμερικανικό ειδύλλιο» προκαλεί νεύρα στην Άγκυρα

Σε μια περίοδο που η Άγκυρα φιλοδοξεί να πετύχει μια επαναπροσέγγιση με τη Δύση, χωρίς όμως να χαλάσει τη σχέση της με τη Μόσχα, η καθαρή θέση που εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης στις επαφές και τις τοποθετήσεις του στην Ουάσιγκτον δεν της άρεσε καθόλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε στον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος γνωρίζει άριστα την περιοχή μας, τον χάρτη της Γαλάζιας Πατρίδας. Το ίδιο έκανε και στη Νάνσι Πελόζι και σε Αμερικανούς Γερουσιαστές.


Φανερός ο εκνευρισμός

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μέσω παραπόνων που εξέφρασε στη χθεσινή του συνάντηση με τον κ. Μπλίνκεν για «απώλεια ισορροπιών», υπέρ της Ελλάδας.

«Είπα στον Μπλίνκεν πως πάντα τηρούσαν την ισορροπίες στα ζητήματα της Κύπρου, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Του ανέφερα πως το τελευταίο διάστημα, έχασαν αυτή την ισορροπία, και θα πρέπει να είναι αντικειμενικοί», είπε χαρακτηριστικά σε Τούρκους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση.

Αν και οι ΗΠΑ δεν θέλουν να «χαρίσουν» την Τουρκία στη Μόσχα, η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται έτοιμη για γενναίες παραχωρήσεις ή έστω για τις παραχωρήσεις που επιδιώκει η Άγκυρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και ο πρόεδρος Μπάιντεν εμφανίστηκε αισιόδοξος χθες το βράδυ σε δηλώσεις του ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

«Δεν θα πάω στην Τουρκία, αλλά νομίζω ότι θα είμαστε εντάξει», είπε ο κ. Μπάιντεν, υποβαθμίζοντας έτσι τους τουρκικούς «λεονταρισμούς».