Το νέο ετήσιο συστημα αξιολόγησης και στοχοθεσίας για 200.000 δημόσιους υπαλλήλους παρουσιασε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προαναγγελλοντας και μπόνους παραγωγικότητας συνολικού ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Το σχετικό νομοσχέδιο το οποίο έχει σταλεί ήδη στους εκπροσώπους των εργαζομένων, βρίσκεται για διαβούλευση στη Βουλή και πρόκειται να ψηφιστεί έως τα τέλη του μήνα. Μεταξυ των καινοτόμων στοιχείων, ειναι η κατάργηση της βαθμολογίας ώστε να δοθει έμφαση στην διερεύνηση των δεξιοτήτων των υπαλλήλων οι οποίοι σε συνεργασία με τους προϊσταμένους τους αλλά και ελέγχοντας ακολούθως αυτούς, θα δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την περαιτέρω αξιολόγησης τους.

«Τα έως σήμερα συστήματα αξιολογήσεων εφαρμόστηκαν μεν αλλά ήταν αναποτελεσματικά» επεσήμανε ο κ. Βορίδης προβάλλοντας μάλιστα ποσοστιαίους δείκτες σύμφωνα με τους οποίους το 97% των υπαλλήλων έχει κρίνει εαυτόν ως άριστο και μόλις το 0,16 % έχουν λάβει κακή βαθμολογία.

«Το επιδιωκόμενο είναι βρούμε τις δεξιότητες του καθένα και όχι να τους τιμωρήσουμε» εξήγησε ενώ μεταξύ των άλλων, θα καθιερωθεί ο θεσμός του συμβούλου, του επόπτη των αξιολογήσεων στα υπουργεία. Όσον δε για το σύστημα κινήτρων και ανταμοιβής, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται περαιτέρω εξειδίκευση ώστε να καταβληθεί εντός του 2022 καθώς έχει ήδη προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό.

Μεγάλο βάρος δίδεται από το υπουργείο στους υπηρετούντες στο Ταμείο Ανάκαμψης που καλούνται να «τρέξουν» τα προγράμματα ενίσχυσης του ανθρωπίνου δυναμικού, των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Στη σημερινή παρουσίαση συμμετείχε και η γενική γραμματέας ανθρωπίνου δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη.

Δείτε εδώ την παρουσίαση του νομοσχέδιου