Δύο σημαντικά κέρδη φαίνεται ότι αποκόμισε η Ελλάδα μετά τη χθεσινή, ιστορική συνάντηση, του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, το κλίμα που επικρατούσε κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού ήταν θερμό και μάλιστα, κατά κυβερνητικές πηγές, υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολλά και κομβικά ζητήματα. Ποια ήταν όμως τα σημεία «κλειδιά» και οι συμφωνίες που ενισχύουν τη χώρα;
 

Σύγχρονο μαχητικό

Η ανακοίνωση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό για το ενδιαφέρον να ενταχθεί στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας το σύγχρονο μαχητικό πέμπτης γενιάς και τεχνολογίας stealth τύπου F-35, ασφαλώς δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται σε τέτοιο επίπεδο. Ωστόσο, η επαναφορά της συζήτησης στην επιφάνεια τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστική τα επόμενα χρόνια, για την Άμυνα της χώρας.


Μάλιστα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπάιντεν στο Οβάλ Γραφείο, συμφωνήθηκε η μακροπρόθεσμη θωράκιση της χώρας μας έναντι της τουρκικής απειλής με την προμήθεια των F-35 που θα γίνει από το 2028 και μετά.

Ενεργειακές πρωτοβουλίες

Παράλληλα, ο πρόεδρος Μπάιντεν εκδήλωσε την ικανοποίησή του για τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας με στόχο να μετατραπεί η χώρα σε κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας στην Ευρώπη.

Πρόκειται για πρωτοβουλίες τόσο στην ηλεκτρική διασύνδεση με την Αίγυπτο όσο και τη δημιουργία πύλης εισόδου για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου -και από τις Ηνωμένες Πολιτείες- με τις πλωτές δεξαμενές στη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη και την Κόρινθο.

Για τον αγωγό Eastmed, που πάγωσε πριν από την ουκρανική κρίση, η αμερικανική πλευρά εμφανίστηκε επιφυλακτική. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι θα αναλάβει ειδικός σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού για τα ενεργειακά θέματα ο ελληνοαμερικανός Νίκος Τσάφος, ο οποίος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της εταιρίας Enalytica με έδρα την Ουάσιγκτον.