Με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται η συνεδρίαση της πολιτικής επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης στα Χανιά καθώς συνεδριάζει σε πλήρη απαρτία λόγω της κρισιμότητας  των θεμάτων και του νέου ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.

Μετά από πρωτοβουλία της Ντόρας Μπακογιάννη συνεδριάζει στα Χανιά η Πολιτική  Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με την συμμετοχή του προέδρου της κοινοβουλευτικής συνέλευσης Tiny Kox, και αρκετών προέδρων εθνικών κοινοβουλίων.

Η νέα αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη, η διεθνής συνεργασία, η ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και η ευρωπαϊκή πορεία των Δυτικών Βαλκανίων είναι μερικά μόνο από τα κρίσιμα ζητήματα που συζητούνται στην επιτροπή. Η κρίσιμη ατζέντα της συνεδρίασης είναι αυτή που έφερε στα Χανιά πάνω από 100 βουλευτές.

Η πρώτη ημέρα (Δευτέρα) της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, με την συμμετοχή της Ντόρας Μπακογιάννη και του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν εξαιρετικά σημαντική καθώς είχε πλήρη απαρτία και οι συμμετέχοντες έκαναν λόγο για ιστορική συνεδρίαση καθώς η ατζέντα αφορά στην ασφάλεια, στη συνεργασία και την ειρήνη στην περιοχή σε αυτή τη δύσκολη χρονική συγκυρία.  

Η συζήτηση ξεκίνησε με την έκθεση που έχει αναλάβει η Ντόρα Μπακογιάννη και αφορά την Διεθνή Συνεργασία στο νέο περιβάλλον. Η κ. Μπακογιάννη έκανε λόγο για μια πολύ κρίσιμη έκθεση καθώς καλείται το Συμβούλιο της Ευρώπης να επαναπροσδιορίσει τόσο την δυναμική όσο και τα εργαλεία που απαιτούνται προκειμένου να ανανεωθεί η διεθνής συνεργασία. «Η Ευρώπη μετά από μια περίοδο  μεταπολεμικής ευημερίας καλείται να επαναπροσδιορίσει τις συνθήκες και το πλαίσιο μιας νέας διεθνούς συνεργασίας» είπε.

Τη θέση αυτή στήριξαν όλα τα μέλη της επιτροπής και ο πρόεδρος του Συμβουλίου αναγνωρίζοντας το ειδικό βάρος της Ντόρας Μπακογιάννη στην κατεύθυνση της έκθεσης. Επίσης έγινε αναλυτική συζήτηση για την έκθεση για την «Ασφάλεια και Σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο». Στη συζήτηση έλαβαν μέρος όλοι οι βουλευτές της Τουρκικής, της Κυπριακής και της Ελληνικής αντιπροσωπείας με την Ντόρα Μπακογιάννη να υπογραμμίζει ότι είναι απαραίτητο να συμφωνήσουμε στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Μάλιστα όταν τα μέλη της τουρκικής αντιπροσωπείας μίλησαν για την ανάγκη σύγκλησης διεθνούς συνόδου για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην Μεσόγειο τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και ο Δημήτρης Καιρίδης ανταπάντησαν ότι η Τουρκία προτείνει κάτι τέτοιο ενώ δεν έχει υπογράψει την Unclos.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή τα μέλη του Συμβουλίου ξεναγήθηκαν στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων και στην συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής. Σημειώνεται ότι στο ίδιο τραπέζι μεταξύ άλλων βρέθηκαν, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ο πρόεδρος της συνέλευσης Tiny Kox.