Ειδικός σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη για θέματα ενέργειας αναλαμβάνει ο Νίκος Τσάφος, κάτοχος της έδρας James R. Schlesinger για την Ενέργεια και τη Γεωπολιτική στο Center for Strategic and International Studies στην Ουάσινγκτον. Όπως συμφωνήθηκε χθες στο Λευκό Οίκο, ο κ. Τσάφος θα ξεκινήσει άμεσα συνεργασία για διμερή θέματα ενέργειας με τον Έρικ Χοκστάιν, σύμβουλο του Τζο Μπάιντεν για θέματα ενέργειας.
 

Who is who

Ο Νίκος Τσάφος είναι πρόεδρος και επικεφαλής αναλυτής της Enalytica, της εταιρείας την οποία ίδρυσε (μαζί με τον Janak Mayer) το 2014, με έδρα την Ουάσινγκτον και η οποία όπως τονίζει φιλοδοξεί να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο η ενεργειακή βιομηχανία εντοπίζει και χρησιμοποιεί τις πληροφορίες. Πριν την ίδρυση της Enalytica, ο κ. Τσάφος εργάστηκε επί επτάμιση χρόνια στην PFC Energy, με αρμοδιότητα την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε θέματα της παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου, ενώ ήταν επικεφαλής και του τμήματος ερευνών για θέματα παγκόσμιας αγοράς φυσικού αερίου της ίδιας εταιρείας.
 

Σε πάνω από 30 χώρες

Στο πλαίσιο της εμπειρίας του, έχει συνεργαστεί με πάνω από εκατό εταιρείες, οικονομικούς οργανισμούς και κυβερνήσεις σε πάνω από 30 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, με εξειδίκευση σε θέματα στρατηγικής, εισόδου σε αγορές χωρών, ανάπτυξης πρότζεκτ και εμπορίας αερίου και LNG. Έχει υπηρετήσει στην Ελληνική Αεροπορία και πριν την στρατιωτική του θητεία είχε ασχοληθεί με τον κλάδο των επενδύσεων ελληνικών εφοπλιστικών εταιρειών σε κινεζικά ναυπηγεία.
 

Άρθρα και αναφορές

Έχει συγγράψει πάνω από 200 αναφορές και άρθρα για θέματα ενέργειας, οικονομίας και management, ενώ έχει δημοσιεύσεις σε μια σειρά περιοδικά όπως τα Foreign Affairs, The National Interest, Petroleum Economist, και The International Economy. Έχει, επίσης, συγγράψει πολλά άρθρα σχετικά με την ελληνική κρίση: το blog που διατηρούσε από το 2010 ως το 2013 είχε καταχωρηθεί ως ένα από τα Κορυφαία Ευρωπαϊκά Οικονομικά Blog (“ Europe’ s Top Economic Blogs”) από το έγκριτο περιοδικό Social Europe Journal, ενώ το 2013 εκδόθηκε το βιβλίο του“ Beyond Debt: The Greek Crisis in Context”.
 

Σπουδές

Ο κ. Τσάφος είναι κάτοχος BA στις Διεθνείς Σχέσεις και στα Οικονομικά από το Boston University και MA στις Διεθνείς Σχέσεις από το Johns Hopkins School of Advanced International Studies ( SAIS), ενώ είναι Professorial Lecturer στο Πρόγραμμα του SAIS για την Ενέργεια, το Περιβάλλον και τους Φυσικούς Πόρους.