Μια ευρεία αναφορά στην πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα – με σκληρές αιχμές για τον ΣΥΡΙΖΑ - περιείχε η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον δημοσιογράφο David Ignatius, στο Georgetown University, το μεσημέρι της Δευτέρας (ώρα Ουάσινγκτον).

«Η Ελλάδα έχει περάσει πολλά την τελευταία δεκαετία. Παλέψαμε με τους δαίμονες του λαϊκισμού. Υποστήκαμε τις συνέπειες μιας βαθιάς οικονομικής κρίσης, αλλά βγήκαμε τελικά πιο δυνατοί», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, αφήνοντας να εννοηθεί ότι σήμερα στην ομιλία του στο Κογκρέσο θα αναφερθεί εκτενέστερα στο τι βίωσε η Ελλάδα την περασμένη δεκαετία.

Παραδοχή

Η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη είχε ωστόσο και μια γενναία παραδοχή: «Πιστεύω ότι αυτό που αποκαλούμε το παλιό πολιτικό κατεστημένο είχε την ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα παραλίγο να χρεοκοπήσει», ανέφερε στη συνέχεια.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο τι έγινε από τις αρχές του 2015 και μετέπειτα ως εξής: «Αλλά αυτό που συνέβη στη συνέχεια ήταν ότι εκλέξαμε στην εξουσία μια λαϊκιστική κυβέρνηση που ουσιαστικά ήταν μια κυβέρνηση χωρίς ιδεολογική συνοχή, γιατί η άκρα αριστερά συγκυβέρνησε με την άκρα δεξιά και υποσχέθηκε πολύ απλές λύσεις σε περίπλοκα προβλήματα. Και καταλήξαμε να παρατείνουμε άσκοπα την κρίση για τέσσερα επιπλέον χρόνια».

«Ο κίνδυνος»

Ενώπιων των φοιτητών και καθηγητών του πανεπιστημίου Georgetown, αναφέρθηκε στο μάθημα που πήρε η χώρα μας από αυτά τα γεγονότα, λέγοντας ότι «αυτό που μάθαμε επίσης είναι ότι όταν εκλέγεις λαϊκιστές στην εξουσία, συνήθως υφίστασαι τις συνέπειες, γιατί όσον αφορά την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων και την αντιμετώπιση των εύλογων παραπόνων των ανθρώπων, συνήθως δεν έχουν τη λύση. Υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να διαβρωθούν οι δημοκρατικοί θεσμοί όταν συμβαίνει αυτό. Όμως η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι έχει πολύ ανθεκτικούς θεσμούς. Η Δικαιοσύνη ήταν ανθεκτική. Αποφάσισε κατά των προσπαθειών παρέμβασης της προηγούμενης κυβέρνησης στο μιντιακό τοπίο. Και φυσικά, η λειτουργική μας δημοκρατία βασίζεται στην αρχή ότι αν χάσεις στις εκλογές παραμερίζεις και αφήνεις την επόμενη κυβέρνηση να πάρει τη σκυτάλη, κάτι που ακριβώς συνέβη το 2019».

Η φούσκα

Ο κ. Μητσοτάκης όμως αναφέρθηκε και σε ένα δεύτερο μάθημα, ένα δεύτερο συμπέρασμα που αποκόμισε από αυτή την πολιτική περιπέτεια. «Αλλά το ένα μάθημα που άντλησα ήταν ότι δεν πρέπει να ζούμε στη φούσκα μιας φιλελεύθερης διανοούμενης ελίτ», σημείωσε. «Τα παράπονα που τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των κοινωνιών είναι αληθινά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα αγνοούμε ή να μην δίνουμε τον κατάλληλο βαθμό προσοχής, στο γεγονός ότι η μισθολογική ανισότητα είναι ένα πραγματικό ζήτημα, το κόστος ζωής είναι ένα πραγματικό ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Έτσι, όσο δεν αντιμετωπίζουμε τις βαθύτερες αιτίες που οδηγούν σε αυτή τη δυσαρέσκεια και στην τοξικότητα της δημόσιας συζήτησης, θα έχουμε αποτύχει να αντιμετωπίσουμε την γενεσιουργό αιτία αυτής της έντασης στη δημόσια συζήτηση».