Όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με την εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα και κυρίως τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά έθεσε στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνομιλία τους στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, για να υπερθεματίσει το εύρος των απειλών από την Άγκυρα ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό πρόεδρο τον περιβόητο χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων.

«Επεκτατισμός»

«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο», σημείωναν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο κυβερνητικές πηγές, που επιβεβαίωσαν ότι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.



«Δεν μάσησε τα λόγια του»

Επιπλέον, κυβερνητικές αναφέρουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Κυπριακό «χωρίς να μασήσει τα λόγια του» και διεμήνυσε εκ νέου πως «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών» στη Μεγαλόνησο.