Ένα βήµα πριν από την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την παραποµπή ή µη των κατηγορουµένων του περιβόητου «Ρασπούτιν-gate», υπόθεση που ανέδειξαν τα «Π» µε σειρά ρεπορτάζ τους, ο βασικός πρωταγωνιστής της υπόθεσης, ο πρώην
αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, κατέθεσε προ ηµερών πολυσέλιδο απολογητικό υπόµνηµα (643 σελίδων) στην ανακρίτρια του Ειδικού ∆ικαστηρίου Κωνσταντινα Αλεβιζοπούλου.

Και αυτήν τη φορά, ο πρώην υπουργός, αντί να απαντήσει στην ουσία των κατηγοριών που αντιµετωπίζει (οκτώ κακουργήµατα και πληµµελήµατα), όπως ο ίδιος δήλωσε, προχώρησε στη σύνταξη του δικού του κατηγορητηρίου, επαναφέροντας το αφήγηµα της εκδικητικής πολιτικής δίωξης σε βάρος του. «Το δικό µου κατηγορητήριο αποδεικνύει πέρα από κάθε λογική αµφιβολία ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το µεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και η προσπάθεια συγκάλυψης του από φαύλους και διεφθαρµένους είναι η µεγαλύτερη πολιτική απάτη από συστάσεως και πάλι του ελληνικού κράτους», ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός, µεταξύ πολλών άλλων, στη γραπτή του δήλωση.

papaggelopoulos
Ο κ. Παπαγγελόπουλος, ωστόσο, έχει κληθεί σε απολογία και σύντοµα θα κριθεί εάν θα παραπεµφθεί στο εδώλιο του Ειδικού ∆ικαστηρίου από ανώτατους δικαστές εγνωσµένου κύρους, βάσει ενός βαρύτατου κατηγορητηρίου που του αποδίδει µια σειρά από αξιόποινες πράξεις και συντάχθηκε από την ανακρίτρια του Ειδικού ∆ικαστηρίου του νόµου περί ευθύνης υπουργών. Αυτές αφορούν τη δράση ενός παρακρατικού κυκλώµατος, µιας συµµορίας µε τη συµµετοχή συγκεκριµένων εκδοτών, δηµοσιογράφων και «πρόθυµων» εισαγγελικών λειτουργών, οι οποίοι µεθοδικά, µε απόλυτη οργάνωση και επαγγελµατική µεθοδικότητα, συµµετείχαν σε ένα κύκλωµα µε έντονη οσµή παραδικαστικού. Οι κατηγορίες, άλλωστε, σε βάρος του δεν αφορούν µόνο το σκάνδαλο της Novartis και τη στοχοποίηση των δέκα πολιτικών προσώπων, αλλά κι άλλες υποθέσεις.

Συγκεκριµένα, φέρεται ο κ. Παπαγγελόπουλος να επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δηµοσιογράφους προκειµένου να διαπράττονται αξιόποινες πράξεις. Μεταξύ των άλλων, του αποδίδεται πως διοχέτευε δηµοσιεύµατα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει και εν συνεχεία τα χρησιµοποιούσε, αποστέλλοντάς τα σε εισαγγελικούς λειτουργούς προκειµένου να διενεργούνται σε βάρος των ατόµων που στοχοποιούσε προκαταρκτικές εξετάσεις. Την ίδια στιγµή, φέρεται να διοχέτευε δηµοσιεύµατα σε βάρος ακόµα και πρώην συναδέλφων του εισαγγελικών λειτουργών, που δεν δέχονταν να πειθαρχήσουν στις κατευθύνσεις τις οποίες έδινε προκειµένου να προβούν σε παράτυπες πράξεις και εν συνεχεία να διενεργούνται σε βάρος τους πειθαρχικές διώξεις προκειµένου να κάµπτεται η αντίστασή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, έχουν δοθεί στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και στις δικαστικές Αρχές, καταθέσεις πέντε ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών. Παράλληλα, οι κατηγορίες σε βάρος του αφορούν και τις καταγγελίες του επιχειρηµατία Σάµπυ Μιωνή.

Ελέγχεται το κατά πόσον επηρέαζε εισαγγελικούς λειτουργούς και δηµοσιογράφους, ενώ του αποδίδεται πως διοχέτευε δηµοσιεύµατα σε βάρος φυσικών προσώπων που ήθελε να στοχοποιήσει


Σύµφωνα µε αυτές, ο κ. Παπαγγελόπουλος απαίτησε χρήµατα από τον επιχειρηµατία. «Η απαίτηση χρηµάτων δεν ήταν ούτε αυθόρµητη ούτε εύλογη. Αντιθέτως, χωρίς καλά-καλά να έχω πει πάνω από τρεις λέξεις, ο τότε υπουργός απαίτησε µε τρόπο κυνικό και εκβιαστικό να πληρώσω στον Ιωάννη Φιλιππάκη (σ.σ.: εκδότη της εφηµερίδας “∆ηµοκρατία” και συγκατηγορούµενό του) τα έξοδα που είχε κάνει µέχρι τώρα, έξοδα τα οποία ωστόσο δεν όφειλα. Ο ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος απαίτησε πληρωµή χρηµάτων, για τα οποία δεν υπήρχε καµία νοµιµοποιητική (νόµιµη) αιτία», ανέφερε ο επιχειρηµατίας σε υπόµνηµά του, ενώ τις καταγγελίες επανέλαβε και στην κατάθεσή του στην ανακρίτρια, στην οποία προσκόµισε και επιπλέον στοιχεία.

Τα βήματα που ακολουθούν 

Εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται να περάσουν το «κατώφλι» της ανακρίτριας κ. Αλεβιζοπούλου πρόσωπα τα οποία έχουν προταθεί να καταθέσουν από την πλευρά του πρώην υπουργού, ενώ δεν αποκλείεται να ληφθούν και συµπληρωµατικές καταθέσεις από µάρτυρες οι οποίοι έχουν ήδη καταθέσει για την υπόθεση.

Εντός των επόµενων ηµερών αναµένεται να περάσουν το κατώφλι της ανακρίτριας και άλλοι µάρτυρες


Στη συνέχεια και αφού ολοκληρωθεί και αυτή η διαδικασία, η κ. Αλεβιζοπούλου, η οποία συνταξιοδοτείται στις 30 Ιουνίου, θα ολοκληρώσει την κύρια ανάκριση. Τη «σκυτάλη» θα πάρει έπειτα η εισαγγελέας του ∆ικαστικού Συµβουλίου, στο οποίο θα διαβιβαστεί η δικογραφία της υπόθεσης, για να υποβάλει πρόταση για την παραποµπή ή µη των κατηγορουµένων, του πρώην υπουργού και των συγκατηγορουµένων του, εισαγγελικών λειτουργών, εκδοτών και δηµοσιογράφων, στο εδώλιο.

Την οριστική απόφαση λαµβάνει το ∆ικαστικό Συµβούλιο του νόµου περί ευθύνης υπουργών µε βούλευµά του, το οποίο δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο µέσο. Εφόσον συγκροτηθεί Ειδικό ∆ικαστήριο, και πάλι η Βουλή, µε κλήρωση, θα αποφασίσει ποιοι δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συµβουλίου της Επικρατείας θα το συγκροτήσουν.