Ο υφυπουργός Παιδείας και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και εξωτερικής πολιτικής, κος Άγγελος Συρίγος, μίλησε στον Ρ/Σ «Παραπολιτικά» 90.1 FΜ, στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή.

Ερωτηθείς αν μπορεί ο Ερντογάν να εκβιάσει για τα F16 και τα F35 τους Αμερικανούς με το βέτο της ένταξης στο ΝΑΤΟ της Φιλανδίας και της Σουηδίας, ο κ. Συρίγος απάντησε πως «Ως έναν βαθμό ναι και γι’ αυτό το κάνει. Ο Ερντογάν ειναι της λογικής να περάσει ένα μήνυμα ότι «μην θεωρείτε ότι εγώ είμαι με τη Δύση εκ προοιμίου. Θα καθόσαστε να τα συζητάτε μαζί μου γιατί είμαι μεγάλη χώρα, είμαι ισότιμη με εσάς και δεν μπορείτε μόνοι σας να λειτουργήσετε», αυτή είναι η λογική του και προσπαθεί να απαντήσει με ένα είδος ανατολίτικου παζαριού».
Και συμπλήρωσε πως «Είναι ενδιαφέρον ότι η Τουρκία άλλαξε λίγο τον σκοπό της, ο Καλίν ο σύμβουλος του τούρκου προέδρου έπιασε και δήλωσε οτι «καλούμε για διαπραγματεύσεις στο ΝΑΤΟ και την Σουηδία και την Φιλανδία» επομένως αντιλαμβάνονται και οι τούρκοι ότι αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι πολυ έντονο που να τραβήξει στα άκρα και προσπαθούν να το νερώσουν τώρα, θα δούμε τι θα καταφέρουν».

Ενώ πρόσθεσε ότι «Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η Τουρκία αναβαθμίστηκε μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Δηλαδή ξαναγύρισε σε ένα ρόλο τον οποίο τον είχε χάσει μετά το ’90 και την διάλυση του ανατολικού μπλοκ. Επομένως μέσα από αυτό το πρίσμα βλέπουν αυτή τη στιγμή την Τουρκία, η Τουρκία δεν είναι χαρούμενη που τη βλέπουνε μέσα από αυτό το πρίσμα αλλά η πραγματικότητα είναι ότι στα μάτια τους είναι «προσέξτε τη δεν πρέπει να τη χάσουμε».

Αναφορικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ο κ. Συρίγος τόνισε πως «Έχουμε μια αντίληψη εσωτερική η οποία λεει «πήγαινε εκεί να μουρμουρίσεις, να κλάψεις τι κακό μου έχουν κάνει οι Τούρκοι και τα λοιπά». Το ζήτημα είναι να παρουσιάσεις τα σχέδια της χώρας σου και να εξηγήσεις πως τα σχέδια της χώρας σου για την περιοχή ταυτίζονται με τα σχέδια των μεγάλων δυνάμεων, αυτό έκανε ο Ελ. Βενιζέλος. Επομένως αυτό που πρέπει να δούμε είναι τι ενδιαφέρει τους αμερικανούς, τους ενδιαφέρει το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας και πως μπορούμε να προβάλουμε τα δικά μας σχέδια σε σχέση με το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας το οποίο τους ενδιαφέρει πάρα πολύ. Άρα όταν πηγαίνουμε στις μεγάλες δυνάμεις να συζητήσουμε πηγαίνουμε με αυτή τη λογική άρα ειδικά τώρα σε αυτό το ταξίδι σε μια φάση που έχουν ανατραπεί τα πάντα ενεργειακά περιμένουμε να συζητήσουμε γεωπολιτικά, να συζητήσουμε για θέματα που ενδιαφέρουν άμεσα τους αμερικανούς. Το ενεργειακό πιστεύω είναι ένα από αυτά, ο ρόλος της Ελλάδος στην Ανατολική Μεσόγειο. Το γεγονός επί παραδείγματι ότι αυτή τη στιγμή η Αλεξανδρούπολη είναι η κύρια οδός μεταφοράς στρατευμάτων σε Βουλγαρία και Ρουμανία. Έχουμε αντικαταστήσει τα Στενά, αυτό είναι κάτι που δεν το λέμε αλλά είναι πραγματικότητα. Τα Στενά αυτή τη στιγμή είναι αμφίβολα αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, υπάρχουν οι περιορισμοί που έχει βάλει η Τουρκία για τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ από τις 28/2 και ταυτοχρόνως από πλευράς χρόνου είναι τριπλάσιος χρόνος σε σχέση με την Αλεξανδρούπολη. Η Αλεξανδρούπολη μέσα σε διάστημα 2 μηνών καθιερώθηκε ως η βασική οδός μεταφοράς πολεμικού υλικού προς Βουλγαρία και Ρουμανία. Όταν πας να συζητήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις πας έχοντας όλα αυτά κατά νου δεν πας να κλάψεις για την κακιά Τουρκία».

Και υπογράμμισε πως «σίγουρα το θέμα των εξοπλισμών είναι στην ατζέντα της συνάντησης».

Εν συνεχεία, ερωτηθείς αν θα έπρεπε και η Ελλάδα να ακολουθήσει την πολιτική του μη δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί η Τουρκία, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι «Οι συμμαχίες είναι σταθερές σχέσεις, τις προσομοιάζω με το γάμο, δεν είναι καλό σε ένα γάμο να λοξοκοιτάς δεξιά και αριστερά, παύει να είναι ο γάμος σταθερός. Χρειάζεται πολύ προσοχή σε αυτές τις περιπτώσεις ιδίως για μια χώρα μεσαίου μεγέθους όπως είναι η Ελλάδα όπου πρέπει να έχουμε το νου μας».

Ενώ ως προς το αν η Τουρκία θέλει «σχέσεις της μιας νύχτας», ο κ. Συρίγος υποστήριξε ότι «Η Τουρκία έχει δείξει ότι πηγαίνει δεξιά –αριστερά δηλαδή εγώ πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προσπαθεί να κλείσει εμμέσως και το μάτι στη Ρωσία. Είναι δεμένη στη Ρωσία, περισσότερο από το μισό φυσικό της αέριο προέρχεται από τη Ρωσία, της φτιάχνει η Ρωσία ένα πυρηνικό εργοστάσιο στη Σινώπη αυτή τη στιγμή επομένως η Τουρκία δεν είναι εύκολο να πει «ακολουθώ πιστά το ΝΑΤΟ» πρέπει να δείξει ότι διαφοροποιείται και λίγο».

Ο δημοσιογράφος σχολίασε πως «Άρα λέτε ότι όσοι εισηγούνται μια πολιτική όχι δεδομένου συμμάχου, επί της ουσίας εισηγούνται μια πολιτική όπου ο «γάμος» δε θα είναι σταθερός».
Και ο κ. Συρίγος απάντησε πως «Όταν βλέπεις ότι το έτερον ήμισυ μπορεί να ξεφύγει τότε του υπενθυμίζεις ότι υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Για παράδειγμα, το άνοιγμα του Κ. Καραμανλή τη δεκαετία του ‘70 προς τη Ρωσία και την Κίνα ήταν ένα άνοιγμα που έλεγε «κοίταξε να δεις είμαι μαζί σου αλλά είμαι ένας γαμπρός που με θέλουνε και άλλοι».

Αναφορικά με τον αριθμό των φετινών εισακτέων στα πανεπιστήμια, ο κ. Συρίγος ξεκαθάρισε ότι «Ο αριθμός περίπου των 75-76 χιλιάδων εισακτέων είναι σταθερός στα ελληνικά πράγματα εδώ και 25-30 χρόνια όταν ο αριθμός των υποψηφίων ήταν κατά 25-30 χιλιάδες άτομα μεγαλύτερος. Το 2000 υποψήφιοι ήταν γύρω στις 150 χιλιάδες που έδωσαν, φέτος υποψήφιοι είναι 104 χιλιάδες. Η αναλογία έχει αυξηθεί. Κάποια στιγμή έπρεπε να γίνει ένα ορθολογισμός γιατί όταν έχεις 75 χιλιάδες θέσεις για 150 χιλιάδες υποψηφίους είναι φυσιολογικό ότι θα πετύχεις αρκετά καλές περιπτώσεις, όσο μειώνεται ο αριθμός των υποψηφίων σε σχέση με τις θέσεις θα έχεις και υποψηφίους του 1, του 2 και του 3».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο ανόδου των βάσεων από τη μείωση των εισακτέων, εξήγησε ότι «Όχι, δεν επηρεάζει το ένα το άλλο. Θα συνέβαινε αυτό εάν οι θέσεις των εισακτέων ήταν λιγότερες από τη ζήτηση, οι θέσεις είναι περισσότερες από τη ζήτηση οπότε δεν θα επηρεαστούν οι βάσεις για αυτό το λόγο μπορεί να επηρεαστούν από τα εύκολα ή δύσκολα θέματα».

Και συμπλήρωσε πως «Θεωρώ ότι υπάρχει ένας εξορθολογισμός και θα έχουμε λιγότερες κενές θέσεις. Ή θα λέγαμε ότι έχουμε 17-18 χιλιάδες κενές θέσεις το Σεπτέμβριο ή θα πούμε από τώρα ότι ούτως ή άλλως δίναμε πάρα πολλές θέσεις και πρέπει να μειωθούν».

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη