Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, φιλοξενείται στο Blair House, την κατοικία που μένουν οι επίσημοι προσκεκλημένοι ηγέτες κρατών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Τον Έλληνα πρωθυπουργό υποδέχτηκε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζορτζ Τσούνης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πέμπτος Έλληνας πρωθυπουργός από τη μεταπολίτευση και μετά, που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων (President’s Guest House).

Στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων, κατά την επίσκεψη τους στις ΗΠΑ, έχουν επίσης φιλοξενηθεί ο Αλέξης Τσίπρας, ο Κώστας Σημίτης, ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Ο Κώστας Καραμανλής, αν και είχε επισκεφθεί επισήμως την αμερικανική πρωτεύουσα, δεν είχε φιλοξενηθεί στο Blair House καθώς με δική του απόφαση η ελληνική αποστολή είχε μείνει σε ξενοδοχείο.

Ούτε ο Αντώνης Σαμαράς είχε μείνει στον ειδικό χώρο φιλοξενίας των αρχηγών ξένων κρατών, καθώς η επίσκεψή του στις ΗΠΑ δεν είχε επίσημο χαρακτήρα.

Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που φιλοξενείται στην προεδρική κατοικία φιλοξενίας υψηλών προσώπων, καθώς μαζί με την σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχαν μείνει εκεί τον Ιανουάριο του 2020.


Οι ελληνικές παρουσίες στο Blair House

Κώστας Σημίτης
Στο Blair House έχει φιλοξενηθεί και ο Κώστας Σημίτης με τη σύζυγό του Δάφνη και τον τότε υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο του 2002.

Ο Κώστας Σημίτης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους, στον οποίο είχε δώσει ως δώρο και ένα ευρώ.

Επρόκειτο για το διάστημα που η χώρα μας, μόλις είχε εισέλθει στη ζώνη του ευρώ και επιπλέον η Ευρώπη είχε ολοκληρώσει τη νομισματική ένωση κρατών-μελών της.

Με τη σειρά του, ο Κώστας Σημίτης είχε δωρίσει και μπλουζάκια των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού η χώρα προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς του 2004.



Ανδρέας Παπανδρέου

Τον Απρίλιο του 1994, το Blair House φιλοξένησε τον Ανδρέα Παπανδρέου, προσκεκλημένο του τότε προέδρου των ΗΠΑ Μπίλ Κλίντον.

Μάλιστα, ο Ανδρέας Παπανδρέου επισκεπτόταν πρώτη φορά τον Λευκό Οίκο, καθώς στη διάρκεια της πρώτης του θητείας ως Έλληνα πρωθυπουργού δεν είχε δεχτεί ποτέ πρόσκληση από Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Κωνσταντίνος Μητσοτάκης
Τον Ιούνιο του 1990, το Blair House υποδέχτηκε τον μόλις δύο μήνες εκλεγμένο Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, συνοδευόμενο από τη σύζυγό του Μαρίκα και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Επρόκειτο για την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού, μετά από 26 χρόνια, κάτι που συνέβαλε στη διαπροσωπική φιλία που γεννήθηκε μεταξύ του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με τον πρώτο να επισκέπτεται, στη συνέχεια, αρκετές φορές τη χώρα μας προσκεκλημένος στην οικία Μητσοτάκη στα Χανιά.

Ενδεικτικό της φιλίας που δημιουργήθηκε μεταξύ Μπους-Μητσοτάκη ήταν η δήλωση του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ για τον θάνατο του πρώην πρωθυπουργού, τον Ιούνιο του 2017.

«Ο φίλος μου ο Κωνσταντίνος ήταν βράχος…», έγραψε.