«Η ψήφιση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ αναβαθμίζει τον γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στη Χριστίνα Κοραή ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης.

Ειδικότερα, ο ίδιος τόνισε πως είναι μια σημαντική συμφωνία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε πως δεν υπάρχει θέμα αναβάθμισης των τουρκικών F- 16, ενώ είπε πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το θέμα στον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Αναφορικά με την ψήφιση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συμφωνίας: Η ψήφιση της ελληνοαμερικανικής νέας στρατιωτικής συμφωνίας σηματοδοτεί την περαιτέρω αναβάθμιση του γεωστρατηγικού ρόλου και θέση της χώρας μας. Την ώρα που οι αμερικανοί από-επενδύουν από άλλες χώρες, και από την Τουρκία, αποφασίζουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμα αναβαθμίζοντας τη Σούδα και τώρα και την Αλεξανδρούπολη ως εναλλακτική διοτι δεν εμπιστεύονται πια την Τουρκία και η χώρα μας αξιοποιεί αυτή τη συγκύρια με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Είναι κάτι το οποίο είχαν ξεκινήσει και προηγούμενες κυβερνήσεις και προφανώς στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, δυστυχώς χθες για αντιπολιτευτικούς λόγους αποφάσισαν να κάνουν πίσω, μια αντιστροφή κωλοτούμπα σε σχέση με την αρχική του ’15-’16. Δεν χρειαζόταν και δεν εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον αυτή η στάση του ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς το ΚΙΝΑΛ παρέμεινε στη σταθερή γραμμή κι έτσι είχαμε την υπερψήφιση με αυξημένη πλειοψηφία των 181. Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία που εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον και γι’ αυτο άλλωστε η Τουρκία δηλώνει σε κάθε στιγμή και περίσταση τον μεγάλο εκνευρισμό της και για την Αλεξανδρούπολη αλλά και ευρύτερα γι’ αυτη την αναβάθμιση της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν ήταν τοξικός ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Τσίπρα: Καθόλου, τοξικές είναι οι μεταστροφές, οι συνεχείς κυβιστήσεις. Ο κ. Παϊατ εκφραζόταν με τα καλύτερα λόγια για την κυβέρνηση και το κυβερνητικό δίδυμο Τσίπρα –Καμμένου τώρα ωστόσο τους τελευταίους μήνες τους εγκαλεί για ασυνέπεια. Εγώ δεν θέλω να πιστέψω τον αμερικανό πρέσβη, θέλω να πιστέψω τον κ. Τσίπρα όμως αδικεί την Ελλάδα και το πολιτικό σύστημα το να σε εγκαλούν για συνεχείς κωλοτούμπες.

Αναφορικά με την αναβάθμιση των τουρκικών F16: Δεν υπάρχει θέμα, αυτή τη στιγμή, αναβάθμισης των τουρκικών F16, αυτό που υπάρχει είναι ότι εμείς ήδη αναβαθμίζουμε με δική μας κύρωση της συμφωνίας την οποία καταψήφισε τότε για να καταλάβετε τις ήξεις αφίξεις και τη συνεχή περιδίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο ΣΥΡΙΖΑ το ’19. Η αμερικανική κυβέρνηση επιχειρεί να δει και να ρωτήσει τις διαθέσεις ενός κογκρέσου το οποίο είναι εξαιρετικά αρνητικό για το οτιδήποτε με την Τουρκία σήμερα και αυτή είναι η μεγάλη επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. ...Δεν τίθεται θέμα όχι μόνο των F35 που είναι το πιο κρίσιμο και τo πιο ουσιαστικό αλλά ούτε αγοράς F16 ούτε καν αναβάθμιση με καινούργια συστήματα των υπαρχόντων F16 και αυτό είναι κάτι που το ξέρει η Τουρκία, την πονάει την Τουρκία.

Αναφορικά με την ένταξη της Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Η εξέλιξη αυτή δείχνει το πολιτικό φιάσκο πέρα από το στρατιωτικό που βιώνει η Ρωσία στην Ουκρανία διότι τα έκανε υποτίθεται ενάντια στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ σήμερα ενισχύεται και επεκτείνεται και μάλιστα σε χώρες παραδοσιακά ουδέτερες. Από εκεί και πέρα προφανώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εγρήγορση, δεν χρειαζόμαστε ούτε τον μαξιμαλισμό κάποιων ούτε η απόλυτη υποκρισία και ηθική χρεοκοπία όσων μιλάνε γενικά και αόριστα περί ειρήνης, κλαίνε για τα Μπολσόι και αρνούνται την ουσιαστική βοήθεια στο θύμα εξισώνοντας στην ουσία το θύμα με το θύτη. Εμείς δεν χρειαζόμαστε συριζαίϊκες προσεγγίσεις στα ζητήματα του αναθεωρητισμού. Δεν θέλω στη Σουηδία και στη Γαλλία και τη Γερμανία αύριο ΣΥΡΙΖΑ Γερμανίας και Γαλλίας να βγαίνουν και να λένε «κακή η Τουρκία αλλά πάνω από όλα η ειρήνη και εγω δεν συμμετέχω και δεν συμβάλλω». Άρα ούτε μαξιμαλισμός και αλαζονεία αλλά ούτε κι η υποκρισία και η χρεοκοπία όσων δεν βλέπουν τι γίνεται εκεί και πως πρέπει εμείς για το δικό μας συμφέρον να συμβάλλουμε.

Ακούστε τη συνέντευξή του