«Στόχος της κυβέρνησης είναι η επιβολή ισχύος στα Πανεπιστήμια», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη.

Επιπλέον, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δυσφημεί τα ιδρύματα τα οποία παρουσιάζει ως χώρους παρανομίας και νομιμοποίησης της αστυνομοκρατίας. Πρόσθεσε, δε,  πως η κυβέρνηση καταρρέει κάθε στιγμή που περνάει.

«Καθαρή συμπεριφορά»

Στη συνέχεια, η κ. Γεροβασίλη ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρή συμπεριφορά και θέσεις τις οποίες απέδειξε επί διακυβέρνησής του. Τόνισε μάλιστα ότι στόχος είναι να αυξηθεί ακόμα και να διπλασιαστεί ο αριθμός των μελών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ όταν επανέλθει στην εξουσία θα καταργήσει την αστυνομία στα ΑΕΙ.



Η συνέντευξη

Η βουλευτής και γραμματέας  της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, είπε στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους  Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή:

Για την καταστροφή της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ: Προφανώς και δεν συμφωνεί κανείς με το να υπάρχουν καταστροφές μέσα σε δημόσιους χώρους και μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια. Και βεβαίως είναι αρμοδιότητα πανεπιστήμιου να κατασκευάσει τις δομές τις οποίες θεωρεί απαραίτητες.

Για τα επεισόδια: Το ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια υπάρχουν χώροι όπου η φοιτητική κοινότητα έχει ως χώρους δράσης, επικοινωνίας κτλ αυτό είναι δεδομένο και θα πρέπει και να συμβαίνει. Εδώ τα ζητήματα κι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα αλλά το έχουμε ξαναδεί και στο παρελθόν, είναι ο τρόπος με τον οποίο κάποιος αντιμετωπίζει τη λειτουργία της πανεπιστημιακής κοινότητας, συμπεριλαμβανόμενου και του εκπαιδευτικού προσωπικού και των φοιτητών βεβαίως. Αυτό το οποίο έχει ως στόχο η κυβέρνηση και το οποίο αυξάνει τις εντάσεις είναι η επιβολή ισχύος. Δηλαδή μια δυσφήμιση των ελληνικών πανεπιστήμιων το οποίο συμβαίνει όλα αυτά τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ αλλά κι από παλαιοτέρα, ως άνδρα παρανομίας άρα νομιμοποίηση αστυνομοκρατίας, ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας κι όξυνση των καταστάσεων στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Τα ελληνικά πανεπιστήμια χρήζουν σεβασμού κι από την πλευρά της κυβέρνησης, πράγμα το οποίο δεν το βλέπουμε. Επί των ημερών μου η ελληνική αστυνομία επειδή είχαμε τότε φαινόμενα παραβατικότητας στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης σε συνεργασία και με την πρυτανεία η αστυνομία μπήκε κι έλυσε το προβλημα. Επομένως υπάρχουν όρια. Η ελληνική αστυνομία οφείλει να δρα κάτω από την νομιμότητα και με αναλογικότητα. Βλέπουμε και η αστυνομία να υπερβαίνει το τρόπο με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει ένα ζήτημα και με γρήγορες και εύκολες επιθέσεις να οξύνονται οι αντιθέσεις και οι καταστάσεις. Δεν θα συμφωνήσω με τον τρόπο τον οποίο δρα η ελληνική αστυνομία τα τελευταία χρόνια.

Για το αν θα πρέπει να γίνει η βιβλιοθήκη στο συγκεκριμένο χώρο: Δεν είμαι σε θέση να ξέρω αν πρέπει να γίνει η βιβλιοθήκη στο συγκεκριμένο σημείο. Είναι αρμοδιότητα του πανεπιστημίου. Η κυβέρνηση αυτή βλέπει τους χώρους συνάθροισης φοιτητών ή της πολιτικής δράσης των φοιτητών μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια ως άνδρα παρανομίας αυτό προσπαθεί να μας πείσει.

Για το αν συμφωνεί με τον κ. Φίλη που παρομοιάζει την κυβέρνηση με το καθεστώς Ερντογάν και Πούτιν: Προφανώς υπάρχουν συμπεριφορές από την πλευρά της κυβέρνησης και από την πλευρά της ελληνικής αστυνομίας και τον τρόπο δράσης της  οι οποίες δεν αντιστοιχούν σε μια δημοκρατική χώρα. Σας θυμίζω τη Νέα Σμύρνη, σας θυμίζω συλλήψεις αθρόες και  δυσφήμιση ανθρώπων οι οποίοι δεν ήταν ούτε καν παρόντες προκειμένου να  δείξουν ότι είναι αποτελεσματικοί, σας θυμίζω την ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας με όλη την αντίδραση του δημοκρατικού κόσμου της χώρας. 

Για την κριτική του κυβερνητικού εκπρόσωπου προς το ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση του στο θέμα της βιβλιοθήκης του ΑΠΘ: Θα απαντήσω εγώ στον κ. Οικονόμου είναι δυνατόν; Ο κ. Οικονόμου κάθε μέρα βλέπει το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την ώρα που ξυπνά μέχρι την ώρα που κοιμάται. Για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτή τη χώρα. δεν έχουν καταλάβει ότι κυβερνούν, έχουν την ευθύνη. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καθαρές θέσεις και επίσης έχει καθαρή συμπεριφορά και αντιμετώπιση την οποία την έδειξε στην περίοδο διακυβέρνησης.  Το παραμύθι του κ. Οικονόμου κάθε φορά που κάνει ενημέρωση ή δήλωση  που ξεκινάει από το ΣΥΡΙΖΑ  εντάξει φοβάται. Δικαίως φοβάται διότι η κυβέρνηση της ΝΔ καταρρέει και θέλει να δυσφημεί συνέχεια το ΣΥΡΙΖΑ.Η κυβέρνηση καταρρέει κάθε ώρα που περνάει, αυτό το ξέρει ο κ.Οικονόμου και έντρομος στρέφει τα βέλη του στο ΣΥΡΙΖΑ διότι βεβαίως είναι η δύναμη η οποία  θα αποτελέσει την επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Για τον αριθμό των μελών που θα συγκεντρωθούν στο της Κυριακή για την επανεκλογή του κ. Τσίπρα: Εμείς έχουμε ως στόχο τη διεύρυνση και το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία με σκοπό  να είναι ένα κόμμα το οποίο θα εκφράσει τα πλατιά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό σημαίνει ποιοτικές και ποσοτικές μεταβολές οι οποίες είναι αναγκαίες να συμβούν προκειμένου αυτό το κόμμα να αποτελεί τη ραχοκοκαλιά  της προοδευτικής παράταξης στον τόπο. Υπάρχει διαφορά όσον αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες των άλλων κομμάτων, εμείς απευθυνόμαστε και ζητάμε να γίνουν μέλη μας περισσότεροι συμπολίτες μας όχι να περάσουν να ψηφίσουν και να φύγουν. Επομένως ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε το εσωκομματικό μας διαφέρει από άλλα κόμματα. Ο πήχης για εμάς μπαίνει εκεί που θα καταδεικνύει την αλλαγή του κόμματος και στον ψηφιακό του μετασχηματισμό και στη σύγχρονη αντιμετώπιση της λεγόμενης κρίσης κομματικού μοντέλου. Ο αριθμός θα φανεί την Κυριακή. Σήμερα τα μέλη μας είναι περίπου 61 χιλιάδες εμείς έχουμε στόχο να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των μελών μας ενδεχομένως και να διπλασιαστούν.

Για τη συμμετοχή στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ: Ευχάριστο είναι να υπάρχει συμμετοχή στις εσωτερικές διαδικασίες των κομμάτων θεωρώ ότι αυτό βοηθάει τη δημοκρατία στη χώρα.

Ερωτηθείσα γιατί κάποιος που θα έρθει να  ψηφίσει τον κ. Τσίπρα την Κυριακή στέλνει λογαριασμό στην κυβέρνηση είπε: Ζητάμε αυτή η μέρα να είναι ένα καθοριστικό βήμα  για την επικείμενη πολιτική αλλαγή που είναι και ο στόχος, η επόμενη διακυβέρνηση της χώρας.

Ερώτηση: Θέλετε αυτοδυναμία γιατί ο κ. Ανδρουλάκης λεει δεν θέλω ούτε τον Τσίπρα ούτε τον Μητσοτάκη για πρωθυπουργό

Απάντηση: Αυτό θα το δούμε όταν θα έχουμε εκλογές  και δικαίως ο κ. Ανδρουλάκης λογικά κρατά αυτή τη στάση σήμερα. Εμείς είμαστε αυτοί  οι οποίοι θεσμοθετήσαμε την απλή αναλογική στη χώρα πιστεύοντας βαθιά στις κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή είναι η πολιτική μας θέση.

Για την απόφαση του ΣτΕ για την πανεπιστημιακή αστυνομία τόνισε: Δεν θα σχολιάσω δικαστική απόφαση ωστόσο η στάση, η πολιτική θέση η δική μας απέναντι στα ζητήματα παιδείας με την αντίληψη της κας Κεραμέως είναι η μέρα με τη νύχτα. Εμείς διαφωνούμε πολιτικά και θα εξακολουθήσουμε να διαφωνούμε και βεβαίως η επόμενη διακυβέρνηση της χώρας θα την καταργήσει την επόμενη μέρα. Η διαφωνία μας είναι πολιτική εξαρχής, είναι και σήμερα και θα είναι και στο μέλλον, κάθετα αντίθετοι είμαστε σε αυτή την επιλογή της κυβέρνησης. Εκτιμώ ότι οι φοιτητές θα αντιδράσουν σε μια τέτοια ακραία επιλογής της ίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.